TASR/Adriána Hudecová
StoryEditor

Šéfovia slovenského a poľského parlamentu sa boja o budúcnosť svojich občanov v Británii

06.11.2017, 19:51
Autor:
TASRTASR
Danko sa v Tatrách stretol so šéfom poľského parlamentu.

Slovenský a poľský parlament chcú spolupracovať pri ochrane práv obyvateľov oboch štátov žijúcich vo Veľkej Británii po brexite. Po spoločnom rokovaní v Tatranskej Lomnici to v pondelok podvečer spoločne vyhlásili predseda Národnej rady SR Andrej Danko a predseda Sejmu Poľskej republiky Marek Kuchciňski.

"Môžem konštatovať, že na našej úrovni vznikol veľmi priateľský vzťah, ktorý pomáha rozvíjať spoločné postupy Poliakov a Slovákov v oblastiach, ako je cestovný ruch, legislatíva a ochrana občanov vo vzťahu k Európskej únii (EÚ)," zhodnotil Danko s tým, že oba národy a ich obyvatelia zdieľajú vo vzťahu k EÚ rovnaké problémy. 

Ochrana obyvateľstva

Otázka ukončenia brexitu je jednou z priorít oboch parlamentov. "Státisíce našich občanov očakávajú, ako to dopadne, musíme sa zamýšľať predovšetkým nad ich právnou ochranou.

Sociálna oblasť je tou najcitlivejšou, odovzdali sme veľmi veľa kompetencií v tejto sfére Európskej únii a dnes sa bavíme o ešte väčšej integrácii.

Obavy z brexitu

Je naozaj na mieste sa zamýšľať nad tým, ako budú chránené práva našich ľudí, ktorí najlepšie roky svojho života žijú v štátoch EÚ a v štátoch, ktoré z Únie odchádzajú," zdôraznil Danko.

Obaja predsedovia sa zhodli, že chcú chrániť svojich občanov. Zároveň však konštatovali, že zatiaľ nevedia, ako docieliť, aby poľskí i slovenskí občania žijúci v Spojenom kráľovstve dostali sociálnu ochranu a služby, na ktoré majú nárok.

Nezodpovedané otázky

Otázka brexitu stále nie je jasná a podľa Danka už mali byť dávno zodpovedané základné otázky. "Aj Poľsko, aj Slovensko sa o svojich občanov dokážu postarať, ale potrebujeme vedieť, akú kompetenciu na seba prevezme EÚ vo vzťahu k ochrane záujmov ľudí, ktorí ostanú vo Veľkej Británii," povedal predseda NR SR. 

Ochrana záujmov a práv občanov žijúcich v Spojenom kráľovstve sa podľa Kuchciňského zlepší aj vtedy, ak budú slovenský a poľský parlament užšie spolupracovať a komunikovať.

Riešili aj mzdy

"Pozitívne výsledky možno očakávať vtedy, ak sa podarí v istom zmysle zatlačiť na inštitúcie EÚ, aby s týmto súhlasili a boli viac otvorené posilneniu úloh národných parlamentov v rámci EÚ," konštatoval predseda Sejmu Poľskej republiky.

Ďalším spoločným problémom, ktorého sa Poliaci a Slováci v Tatrách dotkli, sú nízke mzdy ľudí pracujúcich v západných krajinách a pre investorov zo Západu. Hovorili aj o infraštruktúre, ktorá je vážnym problémom regiónov na severe, hlavne o spojení Maďarska a Poľska cez slovenské Donovaly.

Išlo v poradí už o tretie podujatie v najvyššom parlamentnom formáte oboch krajín. Zúčastnili sa na ňom podpredsedovia parlamentov, ako aj zástupcovia partnerských skupín priateľstva oboch zákonodarných zborov. 

01 - Modified: 2024-04-26 19:29:24 - Feat.: - Title: Poľsko zaznamenalo najnižšiu podporu členstva v EÚ za vyše 10 rokov 02 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Vo vojne s NATO by Rusko čakala nevyhnutná porážka, Putin má jedinú nádej, povedal poľský minister zahraničia 03 - Modified: 2024-04-25 20:43:38 - Feat.: - Title: Poľsko a Litva by mohli pomôcť Kyjevu vrátiť domov Ukrajincov v brannom veku 04 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Tabuľka cien potravín: veľké porovnanie desiatok produktov, polovica z nich zlacnela (prehľad) 05 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Komu sa oplatí kúpiť byt? V Bratislave stále nájdeme spomienkový optimizmus, tvrdí expert pre HN (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 02:38