StoryEditor

Úradník Gál chce ísť za mreže

14.01.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR
Štátny úradník Ladislav Gál odsúdený na sedemročné väzenie za bratie úplatku zatiaľ zostáva na slobode. Bývalý prednosta Krajského pozemkového úradu v Trnave, ktorý žiadal úplatok vyše 2,6 milióna, sa chce prihlásiť tento týždeň.

Štátny úradník Ladislav Gál odsúdený na sedemročné väzenie za bratie úplatku zatiaľ zostáva na slobode. Bývalý prednosta Krajského pozemkového úradu v Trnave, ktorý žiadal úplatok vyše 2,6 milióna korún, sa chce na polícii prihlásiť tento týždeň.
Gála za mreže poslal začiatkom minulého roka Špeciálny súd, ktorého rozsudok potvrdil v polovici decembra aj Najvyšší súd. Ten hneď po vyhlásení verdiktu vydal aj príkaz na Gálovo uväznenie. Keďže odsúdený nebol pri vyhlasovaní rozsudku na súde, nemohol byť do väzenia odvedený priamo z pojednávacej miestnosti. Polícia ho však nenašla ani v mieste jeho trvalého bydliska v Galante, a preto po ňom začala pátrať. V tom čase už bývalý prednosta obýval rodinný dom v maďarskom Györi.
Päťdesiatdvaročný Gál včera pre televíziu TA3 vyhlásil, že pred spravodlivosťou neuteká a orgánom činným v trestnom konaní poskytol telefonický kontakt aj novú adresu. Trest by si mal odpykať v prvej nápravno-výchovnej skupine. Súd mu uložil tiež peňažný trest 150-tisíc korún.
Podľa obžaloby mal Ladislav G. začiatkom mája 2005 žiadať od konateľa spoločnosti S-Real Holding, s. r. o., Šaľa úplatok za kladné rozhodnutie k návrhu na preklasifikovanie ornej pôdy na stavebný pozemok pre priemyselný park v katastri obce Šoporňa. Pol druha milióna korún si mal Gál prevziať od konateľa spoločnosti koncom mája 2005. Polícia prednostu zadržala pri preberaní peňazí. Gál na súde tvrdil, že mu ich dal konateľ ako preddavok za rodinný dom, ktorý chcel od neho kúpiť.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 01:58