StoryEditor

Lekári odmietajú slúžiť pohotovosti

03.05.2006, 00:00
Autor:
Ivan BradaIvan Brada
Asi tretina lekárov vo Fakultnej nemocnici v Bratislave odmieta od včera slúžiť pohotovostné služby po pracovnej dobe a počas víkendov. Väčšina z nich už splnila Zákonníkom práce stanovených sto hodín pohotovosti, ktoré im môže ročne zamestnávateľ nariadiť. "Štrajk pokračuje pracovným bojom. Nikto nás nemôže obviniť z porušenia zákona.

Asi tretina lekárov vo Fakultnej nemocnici v Bratislave odmieta od včera slúžiť pohotovostné služby po pracovnej dobe a počas víkendov. Väčšina z nich už splnila Zákonníkom práce stanovených sto hodín pohotovosti, ktoré im môže ročne zamestnávateľ nariadiť. "Štrajk pokračuje pracovným bojom. Nikto nás nemôže obviniť z porušenia zákona. Upozorníme len na roky porušovania Zákonníka práce, vďaka ktorému nemocnice fungovali", vyhlásil predseda Lekárskeho odborového združenia Marián Kollár. Podľa riaditeľa nemocnice Valeriána Potičného je zatiaľ starostlivosť v Bratislave zabezpečená. V ostatných nemocniciach na Slovensku sa zamestnanci uspokojili s dohodou manažmentov a zdravotníckych odborov o zvyšovaní platov od mája tohto roku a neštrajkujú.

Hrozia trestným oznámením
Lekárske odbory po týždni "oddychu" vo forme štrajkovej pohotovosti vytiahli zbraň ťažkého kalibru. Zákonník práce vraj porušujú nemocnice. "Prvé dni pacienti v Bratislave ohrození nebudú. Ak však bude ignorácia pokračovať, do služieb nenastúpi stále viac lekárov," zdôraznil Kollár. Podľa neho je zo zákona povinný ochranu zdravia zabezpečiť manažment nemocnice. Ten to podľa odborárov dokáže len porušovaním zákona. Uvažujú preto o trestnom oznámení pre podozrenie z trestného činu nátlaku. Vedenie nemocnice obvinenia odmieta. "Zatiaľ sme nariadili pohotovosť asi 15-im zamestnancom. Dostanú to riadne zaplatené", vysvetľuje Potičný. Zákonník práce umožňuje v naliehavom prípade nariadiť prácu aj nad limit. Podľa odborov však nie je možné, aby situáciu riešil manažment neštandardne. Vedenie nemocnice chce pokračovať v rokovaniach s lekármi. Podľa Potičného hrozí dočasné pozastavenie činnosti na desiatich klinikách či oddeleniach.

Je riešením trojsmenná prevádzka?

Zákonník práce nemocnice kvôli zabezpečeniu prevádzky naozaj porušujú. "Odpracované milióny hodín pohotovostí a nadčasov ročne nám ničia zdravie. Lekári patria z hľadiska úmrtnosti medzi najohrozenejšie skupiny", pripomína Kollár. Lekári slúžia za mesiac opakovane aj 24 či 32 hodín v kuse. Riešením je napríklad práca na tri smeny, ktorú pravdepodobne upraví aj smernica Európskej únie. "Nadčasmi si zdravotníci aj privyrábajú. Ak o ne prídu, budú sa musieť zvýšiť základné mzdy zdravotníkov", predpovedá riaditeľka Fakultnej nemocnice v Bratislave pre zdravotnícku starostlivosť Katarína Sedláková. Pri trojsmennej prevádzke však musia mať nemocnice viac zdravotníkov, čo niektorí riaditelia považujú za veľký problém.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 18:51