Robert FicoTASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Fico o neúspechu v boji o európsku agentúru: Veľkí hráči si spravili, čo chceli

22.11.2017, 11:25
Autor:
TASRTASR
Kritériá nastavené pre premiestňovanie európskych inštitúcií z Veľkej Británie boli porušené.

Slovenský premiér Robert Fico kritizoval veľké krajiny Európskej únie za ich prístup pri rozhodovaní o premiestnení dvoch unijných agentúr kvôli brexitu. Fico na dnešnej konferencii o energetike povedal, že takéto záležitosti budú Úniu rozdeľovať.

O sídlo Európskej agentúry pre lieky (EMA) sa neúspešne uchádzala Bratislava, Praha zase neuspela v boji o Európsky orgán pre bankovníctvo (EBA). Obe inštitúcie sa po odchode Británie z európskeho bloku presťahujú do západných krajín EÚ.

Ignorovali kritériá

Česko aj Slovensko pritom spoliehali na princíp geografickej rovnováhy, podľa ktorého mala byť aspoň jedna z agentúr umiestnená mimo západnú časť EÚ.

"Boli jasne nastavené kritériá, ako sa budú premiestňovať agentúry z Británie do Európy. Tieto kritériá boli absolútne ignorované. Veľkí hráči si urobili s malými hráčmi, čo chceli. Je to úplne jasné, sú to veci, ktoré budú naďalej rozdeľovať Európsku úniu," povedal Fico.

Podobne aj pri iných projektoch

Podľa slovenského premiéra sa podobný prístup týka aj zámeru rozšíriť prepravné kapacity plynovodu Nord Stream, ktorý privádza plyn z Ruska po dne Baltského mora do Nemecka.

"Hráči, ktorí ho chcú, nehľadia na nič. Je im úplne jedno, aké sú kritériá. Majú svoj strategický cieľ a nehľadia na to, či Slovensko alebo iná krajina budú týmto projektom postihnuté," povedal Fico.

Slovensko sa obáva, že rozšírenie plynovodu Nord Stream by v budúcnosti mohlo vyústiť v nižší objem prepravy ruského plynu cez Slovensko a vo výpadok príjmov z tranzitu suroviny.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 15:16