StoryEditor

Fico počíta do vlády už len s dvomi stranami

Líder Smeru-SD má o budúcej vláde jasno už celý týždeň. Napriek tomu si strana dala urobiť prieskum, akú koalíciu si želajú jej voliči.

Rokovania o novej vláde sú vo finále. Šéf víťazného Smeru-SD Robert Fico má dnes oznámiť, s kým chce hovoriť o vládnej koalícii.
"Smer bude o zostavení vlády rokovať už len s dvomi politickými stranami," vyhlásil líder sociálnych demokratov pre TASR. O tom, ktoré to budú, by v najbližších hodinách malo rozhodnúť predsedníctvo strany. Fico tvrdí, že jasnú predstavu o koalícii mal už v nedeľu po voľbách. Napriek tomu si strana podľa zistení HN dala urobiť aj prieskum, ktorý má odhaliť, akú koalíciu by si jej voliči želali. Definitívny verdikt by mali ovplyvniť aj názory krajských a okresných štruktúr Smeru.

SNS alebo SMK
Napriek vyhláseniam KDH, že nebudú v koalícii s SNS a Jánom Slotom, je podľa našich zistení práve táto alternatíva v Smere stále na prvom mieste. "Keby sme išli s SMK, tak by to bol minimálne taký podvod na voličoch, ako keby sme išli s SDKÚ," hovorí zdroj z prostredia Smeru. Zhruba 60 percent voličov Smeru totiž preferuje slovenskú vládu. "Nie že by boli priamo za SNS, ale odmietajú SMK," dodáva zdroj. Možno práve preto Fico včera opätovne odporučil maďarskej koalícii "opozičnú diétu". Ako dodal, nevidí žiaden rozdiel medzi nacionalizmom SNS a SMK. "Dovtedy bude spomínať "nacionalizmus SMK" na úrovni SNS, že sa mu môže stať, že keď nás pozve na ďalšie rokovanie, tak neprídeme," reagoval na Ficove vyjadrenia pre HN predseda SMK Béla Bugár. Politológ Peter Horváth tvrdí, že takéto vyjadrenia patria k politickému koloritu. "Teraz budú všetci robiť ramená. Treba však povedať, že Béla Bugár môže tieto dvere po istom čase skutočne zabuchnúť."

Nevesta na ocot?
Ako najpravdepodobnejšie sa stále javia dvojice SMK a KDH alebo SNS a ĽS-HZDS. Hoci podpredseda KDH Vladimír Palko potvrdil, že Smer preferuje práve koalíciu s kresťanskými demokratmi a SMK, Fico takúto spoluprácu zatiaľ nepotvrdil.

KDH je podľa Fica veľmi labilné a vo svojom vnútri má množstvo rôznych prúdov. "Chcú sa tváriť ako drahá nevesta. Len aby nezostali na ocot," zhodnotil povolebné správanie sa kresťanských demokratov jeden z politikov Smeru. Voči spolupráci s HZDS a SNS sa, naopak, Fico staval pomerne ústretovo. Zdôraznil, že takáto spolupráca by nemala problém s medzinárodnou akceptáciou. "Koalíciu by sme bez akýchkoľvek komplikácií ustáli."

Nátlak a výstraha
Napriek Ficovým niekdajším vyjadreniam by problémom podľa všetkého nebol ani Vladimír Mečiar na čele HZDS. "Musíme rešpektovať, že strany majú svojich legitímnych predsedov." Napriek tomu sa v strane ozývajú hlasy, že by mohol byť problém rehabilitovať Mečiara aj Jána Slotu. Ani podľa politológa Horvátha nie je Fico rozhodnutý pre koalíciu s HZDS a národniarmi. "Je to skôr výstraha pre KDH a SMK, každému je totiž jasné, že rokovania s druhými dvomi subjektmi - ĽS-HZDS a SNS - by boli veľmi jednoduché." Rovnako vníma Ficove vyjadrenia aj člen predsedníctva KDH Pavol Abrhan. "Je to taký mierny nátlak. Naznačuje, že ak nebude koalícia s nami a SMK, bude ju vedieť vystavať aj inak a vždy bude môcť povedať, že ponúkal aj medzinárodne prijateľnú spoluprácu, ale musel postupovať takto."

Patent na rozum
Fica týždeň po voľbách začína tlačiť čas. Prezidentovi chce výsledky rokovaní prezentovať už tento piatok. "Vie, že má päť dní na to, aby postavil základy budúcej vládnej koalície," hovorí Horváth. V opačnom prípade by sa podľa neho začalo špekulovať o ďalších alternatívach a Fica by mohla začať verejnosť vnímať ako niekoho, kto nie je schopný zostaviť vládu. "Čo Robert Fico najmenej chce, je, aby prezident poveril zostavením vlády niekoho iného." Ak by všetky možné koaličné alternatívy padli, poslednou možnosťou stále zostáva široká koalícia s SDKÚ. Aj keď tej sa v Smere bránia. Podľa Fica by bola takáto spolupráca nefunkčná. Navyše, vysokých predstaviteľov Smeru zaskočil prístup vyjednávačov SDKÚ už pri prvom stretnutí. "Vystupovali arogantne. Akúkoľvek diskusiu zamietli a tvárili sa, ako by mali len oni patent na rozum," povedal pre HN zdroj zo Smeru.

Rebríček preferovaných koalícií Smeru:
1. Smer-SD - KDH - SNS
2. Smer-SD - KDH - SMK
3. Smer-SD - ĽS-HZDS - SNS
4. Smer-SD - SDKÚ-DS

01 - Modified: 2003-03-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Masky a kryty 02 - Modified: 2003-03-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Sebaobrana pred terorizmom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 13:44