StoryEditor

Poslanecká imunita? Chystá sa ďalší útok

12.06.2007, 00:00

Poslanec Národnej rady platí pokutu za prekročenie rýchlosti, alebo sedí vo vyšetrovacej väzbe bez toho, aby sa vecou pred tým zaoberal parlament. Aj takto by to čoskoro mohlo na Slovensku vyzerať. Šéf Národnej rady Pavol Paška (Smer-SD) chce úplné zrušenie poslaneckej imunity vrátane imunity vzťahujúcej sa na výroky. Návrh predloží parlamentnej komisii pre ústavu a rokovací poriadok. Tá by mala po prvý raz rokovať už tento piatok.
Naháňačka s návrhmi
Opozícia už pred niekoľkými dňami predložila návrh, ktorým by sa imunita mala obmedziť len na výroky a hlasovanie v parlamente. Paška však chce ísť ešte ďalej. "Poslanci aj občania sú si rovní. Nevidím dôvod na to, aby sme si neboli rovní aj vo výrokoch a aj preto budem iniciovať úplné zrušenie poslaneckej imunity."
Jeden z predkladateľov opozičného návrhu -- Daniel Lipšic -- očakáva, že Paška podporí ich novelu a "dá pozmeňujúci návrh, ktorým zruší imunitu". Napriek tomu je presvedčený, že imunita na hlasovanie a výroky v parlamente má svoje opodstatnenie. "Pán Paška chce zo zrušenia imunity robiť nejakú súťaž, a to nie je dobre," hovorí poslanec Béla Bugár (SMK).
Slota: bez imunity netreba ani parlament
Dnes poslanci bez súhlasu Národnej rady nemôžu byť trestne stíhaní, ani vzatí do väzby. Pokiaľ ide o priestupky, môžu byť potrestaní len za jazdu pod vplyvom alkoholu. V takejto podobe podľa prezidenta Ivana Gašparoviča nie je prijateľná. Zdôraznil, že v súčasnosti má poslanec imunitu len počas výkonu mandátu. "Buď bude imunita bez podmienky, alebo by nemala jestvovať vôbec." Paška to však s presadzovaním svojho návrhu nebude mať ľahké. Šéf koaličných národniarov Ján Slota je jednoznačne proti zrušeniu imunity. "Keby sme zrušili všetko, čo je už niekoľko storočí zaužívané vo všetkých normálnych parlamentoch, mohli by sme už zrušiť všetko, aj parlamenty."
Partneri nesúhlasia
Podľa Slotu imunita dáva poslancovi možnosť slobodne obhajovať názory voličov bez ohľadu na to, či je v opozícii alebo v koalícii. Poslankyňa ĽS-HZDS Katarína Tóthová je jednoznačne za zachovanie súčasného stavu. "História nás poučuje, že zrušená imunita môže byť dôsledkom rôznych ´ťahov´". Šéfka Transparency international Slovensko Emília Sičáková-Beblavá Paškovu iniciatívu víta, je však opatrná. "Je problém nájsť politickú väčšinu, ktorá by bola ochotná sa sama obmedzovať."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 05:27