Spišské párky patria medzi tradičné slovenské potraviny, čo uznali aj v Bruseli a Európska komisia ich ako jeden z mála slovenských výrobkov zaregistrovala ako tradičnú špecialitu. Táto ochrana okrem iného výrobcom predpisuje zloženie výrobku označeného ako spišské párky.
Slovenská asociácia spotrebiteľov preto vykonala v laboratóriách Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu test, ktorý monitorovala RTVS a jeho výsledky zverejnila v relácii TEST magazín.
Katastrofálne výsledky
Odborníci skúmali spišské párky od deviatich výrobcov, pričom sa nezamerali len na zloženie ale aj vlastnosti, ktoré sú pre tento produkt typické.
Výsledky testu boli viac ako prekvapivé a ani jeden výrobca ním neprešiel. Nedostatočnú známku od Asociácie spotrebiteľov SR dostali Tauris, Billa, Maroš, Berto, Cimbaľák, Tesco, Baron, Fine Life a Mecom.
Ako informoval predseda Asociácie spotrebiteľov SR Miloš Lauko, jedná sa o najhorší výsledok zaznamenaný v jej 15-ročnej histórii.
Nedodržali normy
Normy pre spišské párky hovoria, že musia obsahovať 21,2 percenta hovädzieho mäsa s obsahom tuku maximálne 10 percent, ďalej musia obsahovať 21 percent bravčového mäsa tiež s obsahom tuku maximálne desať percent, 38 percent bravčového mäsa s obsahom tuku maximálne 50 percent a 12 percent bravčových koží.
„To je spolu 80,2 % mäsa bez kože. To je dôvod, prečo je ich cena oveľa vyššia ako obyčajných párkov, ktoré nemajú zďaleka taký vysoký obsah mäsa,“ vysvetľuje zloženie Lauko.
Šetria na mäse
Z tohto podielu mäsa musia spišské párky obsahovať 10 percent čistej svalovej bielkoviny. Túto podmienku dodržali z deviatich testovaných výrobcov len traja – Berto, Maroš a Tauris. Ostatní výrobcovia boli pod touto normou.
„Šesť párkov nedodržalo dostatok čistej svalovej hmoty, po započítaní odchýlky ešte hranične splnili normy párky Billa. Zvyšných päť výrobcov (Cimbaľák, Fine Life, Baron, Mecom a Tesco) klame normy aj spotrebiteľov a do párkov dáva buď málo alebo nekvalitné mäso,“ uviedol Lauko.
Splnili len dve normy
Všetkým výrobcom sa podarilo dodržať len dve normy a to, že spišské párky majú byť natlačené v baraňom črievku a obsah soli. V ďalších kategóriách boli ich výsledky horšie.
Dvom výrobcom (Fine Life a Mecom) sa nepodarilo dodržať normu o obsahu sóje. Tá by sa v spišských párkoch nemala nachádzať vôbec, u párkov spomínaných výrobcov ju však v teste zaznamenali.
Farbivo z hmyzu
Všetky testované výrobky pohoreli pri farbení. Podľa normy môže spišským párkom dávať typickú červenú farbu len paprika. Testovaní výrobcovia si pomáhali farbivom označovaným ako E120.
Ide o prírodné potravinárske farbivo karmín označované aj ako košenila, ktoré sa extrahuje zo samičiek červca nopálového, ktorý žije v strednej Amerike. Farbivo sa z hmyzu získava sušením.
V HN televízii si pozrite archívny rozhovor s exministrom pôdohospodárstva o kvalite potravín:
Voči tomuto zisteniu sa ohradil výrobca Tauris, ktorý tvrdí, že farbivo vôbec nepoužíva. „Farbivo E120 známe ako „košenila“ totiž naša spoločnosť pri výrobe spišských párkov nepoužíva vôbec. Budeme sa preto intenzívne zaujímať o metodiku zverejneného prieskumu. Jeho výsledky totiž nezodpovedajú naším kvalitatívnym postupom a môžu byť pre nás poškodzujúce,“ povedal pre agentúru SITA predseda predstavenstva GR Tauris Group Vladimír Ševčík.
Normy nedodržali ani na obale
Najväčším paradoxom celého testu je, že výrobcovia sa nedodržanie normy ani nesnažia skrývať a na obale deklarujú zloženie, ktoré je v rozpore s predpismi.
„Výrobca Maroš už na obale uvádza, že normu nesplnil a jeho párky majú len 15 % hovädzieho mäsa. Tauris a Fine Life sami priznávajú nedodržanie normy uvedením len 44 % bravčového mäsa. No nie sú jediní, ani jeden z testovaných párkov nedodržal v označení na obale predpísanú normu,“ dolnil Lauko.
Zastali sa výrobcov
Opozičná SaS sa po zverejnení výsledkov zastala výrobcov a kritizovala Lauka za to, ako výsledky testu prezentoval. "Predseda Asociácie spotrebiteľov v SR Miloš Lauko zrejme nikdy nepodnikal a o podnikaní toho veľa nevie," píše SaS vo svojom stanovisku.
"Ako výrobca, ktorý bol podrobený testovaniu spišských párkov, by som však mal oprávnené výhrady k spôsobu testovania a spôsobu uverejnenia výsledkov. Prečo výrobca nebol informovaný o výsledkoch testov pred ich medializáciou? Prečo v prípade rozporu nebolo poskytnuté právo na dodatočné analýzy? Prečo sa takto, možno sa opýtať zámerne, poškodzuje dobré meno slovenských výrobcov?“ pýta sa Jarmila Halgašová zo SaS.
Okrem spišských párkov sú registrované ako tradičná špecialita aj špekačky, liptovská saláma/liptovský salám, lovecký salám/lovecká saláma, bratislavský rožok/Pressburger Kipfel/Pozsonyi kifli, ovčí hrudkový syr – salašnícky a ovčí salašnícky údený syr.