StoryEditor

Kampaň alebo správny krok? Analytici sa rozchádzajú

Na jednej strane listy plné predvolebnej kampane, zaplatené z peňazí daňových poplatníkov. Na strane druhej akčnosť, dynamika a mimoriadne schopnosti ministra Františka Tótha. To prvé hovorí vládna koalícia (SDKÚ, SMK a poslanecký klub ANO pod vedením Ľubomíra Lintnera), tým druhým vysvetľuje svoje odvolanie samotný minister kultúry. Tótha nepodržal ani jeho kolega z novovzniknutej strany Nádej Jirko Malchárek. Bol to správny krok, hodnotí odvolanie politologička Darina Malová. Naopak, politológ Miroslav Kusý to vníma najmä ako súčasť predvolebnej kampane.

Nádej v parlamente
Ešte predpoludním František Tóth na pôde svojej novozaloženej strany Nádej vysvetľoval, prečo ho chce premiér odvolať. Dôvody boli politické a on "nedržal hubu, ani krok". Krátko popoludní, po dohode koaličných partnerov, prezradil, že aj "napriek tomu, že sme sa na konci pohádali", premiérovi sa poďakoval za takmer ročnú spoluprácu. Postoj Lintnera aj Malchárka ho neprekvapil -- dohodli sa už v utorok. Podľa všetkého aj na tom, že Malchárek zotrvá na poste ministra hospodárstva. To už nie je zase v poriadku podľa Malovej. Tóth totiž listom učiteľom poškodil strane Nádej -- Malová tvrdí, že Malchárek si uvedomuje mizivé šance na návrat do parlamentu. "Chápem toto jeho rozhodnutie, že povedal strane Nádej Zbohom!"
Šéfka Nádeje Alexandra Novotná podporuje obidvoch svojich ministrov. Je presvedčená, že voličov to nijako neodradilo. Naopak, odvolanie Tótha vníma pozitívne: "Už máme prvého poslanca v parlamente."

Aspoň jedna schôdza
Tóth sa tak vráti do parlamentných lavíc aspoň na jednu schôdzu ako poslanec. Vystrieda svojho náhradníka Stanislava Kropiláka. "Na taký krátky čas nie je nevyhnutné, aby som sa zaradil do výboru. Kropilák bol v školskom a kultúrnom výbore -- ten vyhovuje aj mne." Tóth sa netají záujmom o spoluprácu s poslaneckým klubom ANO. Šéf tohto klubu Lintner s ním však veľmi nepočíta. "Bude na ňom, akú politiku bude robiť. Ide predsa do parlamentu s úplne novou stranou."

Vráti sa Chmel?
Premiér Dzurinda akceptoval Lintnerovu požiadavku a na uvoľnený post nominoval človeka z jeho skupiny -- exministra Rudolfa Chmela. Dnes pôjde s návrhom k prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi. Nominácia Chmela je podľa Malovej kontroverzná. Ako dodáva, politicky "čistejšie" by bolo poveriť vedením rezortu do konca volebného obdobia niekoho zo súčasných členov kabinetu. "Pán Chmel má veľmi dobrú reputáciu medzi umelcami. To je krok, ktorý môžem označiť ako naháňanie voličskej základne." Napriek tomu sa výmenou za Chmela aspoň vráti hneď do Národnej rady SR Kropilák.
Aj prezident sa prikláňa k možnosti, aby post ministra zostal neobsadený. "Nebudú sa tam diať nijaké veci, nie je to kľúčový rezort." Napriek tomu povedal, že bude akceptovať premiérov návrh.

Deväť mesiacov fungovania jedného ministra:
Úspechy
-- Znovunaštartovanie dostavby novostavby SND, ktorá je už takmer hotová -- v septembri tohto roku sa počíta s prvou slávnostnou premiérou.
-- Viac peňazí zo štátneho rozpočtu pre rezort kultúry -- v roku 2006 hospodári so 4,6 miliardy korún, čo je takmer o miliardu viac.
-- Úplne nový, výrazne transparentnejší a prehľadnejší grantový systém -- pre 9 programov a 35 podprogramov je vyčlenených 750 miliónov korún, čo je o polovicu viac ako vlani.
-- Do projektu kultúrnych poukazov sa prihlásilo 876-tisíc detí a 70-tisíc učiteľov.
-- Pre obnovenie slovenskej filmovej tvorby sa vyčlenilo 150 miliónov korún, čo je dvojnásobok oproti minulému roku.
Nepodarilo sa dokončiť
-- voľba generálneho riaditeľa SND
-- predať pozemky v okolí novostavby SND a niekoľko ďalších nehnuteľností
-- kultúrne poukazy pre dôchodcov v hodnote 200 korún
Zdroj: hn

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 05:56