TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Danko napadol rozhodnutie Kisku. Šéf SNS sa stavia nad Ústavný súd, tvrdí odborník

13.12.2017, 09:39
Prezident nemôže vymenovať za ústavných sudcov súčasne Laššákovú aj Mamojku, myslí si predseda parlamentu.

Prezident Andrej Kiska nemôže za ústavných sudcov vymenovať zároveň Mojmíra Mamojku aj Janu Laššákovú. Tvrdí to v liste adresovanom prezidentovi predseda parlamentu a šéf SNS Andrej Danko. Obaja kandidáti boli totiž nominovaní na jedno sudcovské miesto. Pri Ústavnom súde je na rade vláda a parlament, odkazuje prezident. 

Pozrite si aj včerajšie vyhlásenie prezidenta Kisku, na ktorom oznámil, že vymenuje trojicu ústavných sudcov:

Danko upozorňuje na "nesúlad"

Danko upozorňuje, že parlament v roku 2014 navrhol na tri neobsadené miesta sudcov na Ústavnom súde šesticu kandidátov - Imricha Volkaia, Evu Fulcovú, Janu Baricovú, Jána Bernáta a Miroslava Duriša a Juraja Sopoligu.

​Z nich Kiska vymenoval za sudkyňu na Ústavnom súde Janu Baricovú. "Pánovi prezidentovi teda ostalo vymenovať z týchto kandidátov ešte dvoch ďalších sudcov Ústavného súdu," tvrdí Danko.

V roku 2015 sa na Ústavnom súde uvoľnilo ďalšie miesto sudcu, na ktoré parlament koncom roka 2015 prezidentovi navrhol Janu Laššákovú a Mojmíra Mamojku. "Z týchto dvoch kandidátov mal teda prezident vybrať jedného," argumentuje šéf parlamentu.

Podľa Danka tak vo včerajšom Kiskovom oznámení nastal "nesúlad", pretože prezident chce vymenovať za ústavných sudcov oboch kandidátov, ktorých poslanci nominovali na jedno miesto.

"S ohľadom na rozhodnutia Národnej rady Slovenskej republiky, ktoré boli prijaté v určitom čase a mieste, predseda Národnej rady SR žiada prezidenta o zváženie týchto skutočností pri výbere a vymenovaní sudcov Ústavného súdu Slovenskej republiky na konkrétne uvoľnené miesta sudcov Ústavného súdu Slovenskej republiky," vyzval Kisku.

Prezident spor ukončil

„Prezident Andrej Kiska ukončil tento spor, teraz je na rade vláda a Národná rada, a majú jedinečnú možnosť upraviť pravidlá výberu kandidátov na sudcov Ústavného súdu,” uviedol hovorca prezidenta Roman Krpelan.

Danko sa k téme vyjadril aj na tlačovej besede k štátnemu rozpočtu. Tvrdí, že v Národnej rade po včerajšom oznámení prezidenta ocenili, že mali "pravdu". Prezidentovi Kiskovi odporučil, aby "prestal počúvať svojho poradcu pána Mazáka". Zároveň odmieta, aby parlament prišiel o kompetenciu voliť kandidátov na ústavných sudcov. "Verím, že prezidentská kancelária opäť nespraví chybu," uzavrel predseda parlamentu.

Bugár súhlasí s Dankom

Rovnaký názor ako Danko má aj podpredseda parlamentu a líder koaličného Mosta Béla Bugár. „Prezident môže týmto aktom vyvolať u skupiny šiestich kandidátov názor, že boli poškodené ich práva. To môžu opäť napadnúť na ústavnom súde,“ povedal Bugár pre agentúru SITA. 

"Danko sa stavia nad Ústavný súd, pretože ten povedal, že prikazuje, aby prezident vymenoval z dostatočne zvoleného počtu kandidátov. Ústavný súd tiež povedal, že vec vracia na samý začiatok. Tá skutočnosť, že profesor Mamojka bol navrhnutý za kandidáta súčasne s pani doktorkou Laššákovou, už v súčasnosti vôbec nič neznamená," tvrdí pre HN odborník na ústavné právo a bývalý sudca Ústavného súdu Ján Drgonec.

Podľa Kamila Baraníka, odborníka na ústavné právo z Právnickej fakulty Univerzity Komenského, je rozhodnutie na prezidentovi. "Ústavný súd nepovedal, akým spôsobom má prezident kandidátov vymenovať. Povedal, že je tu sedem kandidátov a z nich má prezident vybrať troch," tvrdí pre HN.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská sa nestotožňuje s Dankovými obavami. „Tak, ako čítam rozhodnutie Ústavného súdu, prezident mal vybrať z celého balíka zvolených kandidátov,“ uviedla v reakcii. „Rozhodnutie nerozlišuje medzi jednotlivými kolami voľby,“ zdôvodnila.

Kiska chce trojicu vymenovať v štvrtok

Včera prezident Kiska oznámil, že vo štvrtok vymenuje troch nových ústavných sudcov - Janu Laššákovú, Miroslava Duriša a Mojmíra Mamojku. "Som ako hlava štátu už tri roky v spore s Národnou radou, ktorá kandidátov navrhla. Tento spor som sa rozhodol ukončiť," povedal prezident.

Prezident dodal, že prijíma prehru v jednej bitke, aby súdnictvo na Slovensku mohlo ísť ďalej.

"Minulý týždeň sa potvrdili najhoršie obavy, nález Ústavného súdu vstúpi do dejín ako jedno z jeho najhorších rozhodnutí. Nález o porušení práv je svojvoľný, plný vecných chýb, ignorovania predchádzajúcich rozhodnutí a príkladom nerešpektovania základnej deľby moci," doplnil Kiska.

01 - Modified: 2024-04-17 12:31:12 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť častí zákonov týkajúcich sa manželstva 02 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 03 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 04 - Modified: 2024-04-11 17:59:10 - Feat.: - Title: Danko chce dusiť parlamentnú rozpravu, po voľbách má zelenú od Hlasu na zmeny v rokovacom poriadku 05 - Modified: 2024-04-10 15:10:40 - Feat.: - Title: „Všetko je v poriadku,“ zakričal Pellegrini po rokovaní koaličnej rady. SNS vo svojom postoji otočila
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 17:21