StoryEditor

Prezident apeloval na rodinu a znášanlivosť

01.01.2007, 23:00
Autor:
SITASITA
"Ak niekto z vás očakával príhovor nabitý politikou, hádkami, hašterením a ohováraním, veľmi ho sklamem," uviedol v novoročnom príhovore prezident Ivan Gašparovič.

"Ak niekto z vás očakával príhovor nabitý politikou, hádkami, hašterením a ohováraním, veľmi ho sklamem," uviedol v novoročnom príhovore prezident Ivan Gašparovič. V prejave, ktorý bol skôr úvahou, sa venoval zložitému vzťahu medzi občanom, rodinou a štátom. Pripomenul, že rodina vyzerá podľa toho, aký je štát. Apeluje na politikov, aby hľadali zmier bez ohľadu na to, či sú z koalície, opozície, či sú ľavičiari, pravičiari, katolíci, evanjelici, pravoslávni alebo židia. "V záujme zlepšenia postavenia občana by nemali existovať bariéry."
Ak podľa prezidenta na niektoré z cieľov a predsavzatí ako jednotlivci nestačíme, musíme sa oprieť o silu najbližších. A tou je predovšetkým rodina. "Pohovorilo sa o nej všeličo. Tak ako sa začal spochybňovať význam štátu, začali sa znehodnocovať aj funkcie rodiny. Myslím si, že rodina predstavuje oporu aj dnes." Štát sme si podľa prezidenta vytvorili, aby nám slúžil a musí byť pre občanov podnetným a žičlivým priestorom. Výročie vzniku republiky je podľa Gašparoviča výzvou, "aby sme sa v medziľudských vzťahoch posunuli o ďalší kúsok ďalej, k lepšiemu. Od neplodných škriepok - k vlastenectvu. Od ignorovania práva - k ústavnosti a zákonnosti. Od chorého koristníctva - k zdravej konkurencii. Od ľahostajnosti k ľudskému údelu - smerom k humanizmu".

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 06:41