StoryEditor

Stop štrnástym platom? Odpovie ústavný súd

06.10.2005, 00:00
Každoročné zmrazovanie štrnástych platov sudcov posúdi Ústavný súd (ÚS) SR. Na žiadosť časti sudov má rozhodnúť, či takýto postup nie je v rozpore s ústavou.

Každoročné zmrazovanie štrnástych platov sudcov posúdi Ústavný súd (ÚS) SR. Na žiadosť časti sudov má rozhodnúť, či takýto postup nie je v rozpore s ústavou. Podľa informácií HN prijal ÚS v súvislosti s týmto problémom už dve podania od okresných súdov. Štrnásty plat priznáva sudcom zákon už od roku 2003 - doteraz ho nedostali ani raz. Vláda a parlament totiž jeho vyplácanie cez novelu zákona o sudcoch a prísediacich každý rok odsúvajú na neskôr.
V ČR museli doplácať
Ak by súd rozhodol o nesúlade s ústavou, musel by štát zrejme všetky "zamrazené" štrnáste platy sudcom doplatiť. Skúsenosť s tým majú v susednej ČR. V uplynulých dvoch rokoch tam sudcom kvôli úsporám pre štátny rozpočet odobrali štrnásty a dokonca aj trinásty platy. Český ústavný súd však v auguste rozhodol, že išlo o zásah do sudcovskej nezávislosti a prikázal štátu, aby svoje dlhy sudcom uhradil. "Tieto peniaze sa im už vyplácajú," uviedol pre HN hovorca Ministerstva spravodlivosti ČR Peter Dimun. Českú štátnu kasu to bude stáť takmer 600 miliónov Sk. Podľa Dimuna je to dôsledok legislatívnych zásahov, ktorými sa politici snažia získať politické body. "A výsledok je taký, že štát prehráva na súde. Je to nedôstojné." Minister spravodlivosti SR Daniel Lipšic už vládu upozornil, že takéto konanie sa chystá aj u nás. "Raz už o posune štrnástych platov súd rozhodoval a vtedy vyjadril názor, že to nie je protiústavné."
Lipšic: Nerobím to rád
Štrnáste platy nedostanú sudcovia podľa všetkého ani v budúcom roku. Rovnako budú ukrátení aj prokurátori. Minister predložil vláde návrh na ďalšie zmrazovanie. Definitíva by mala padnúť už dnes. "Nerobím to rád, ale je to záväzok z rokovania o štátnom rozpočte. Rešpektujem rozhodnutia vlády," vyhlásil Lipšic. Sudcovia sú však proti - podľa nich je v právnom štáte nemysliteľné, aby existovali v zákone ustanovenia (o mzdových náležitostiach sudcov), ktoré sa v praxi dlhodobo neuplatňujú. "Od nás sa očakáva, aby sme súdili podľa zákona, dodržiavali zákon a budovali v ľuďoch právne vedomie. Na druhej strane naše právne vedomie sa neustále deformuje tým, že sa odkladá účinnosť týchto ustanovení," zdôraznil prezident Združenia sudcov Slovenska Juraj Majchrák.
Traumatizovaná justícia
Možné následky? Podľa Majchráka to neprispeje k stabilizácii sudcovského zboru, ktorý sa bude búriť. "Určite to nevytvára pokojné pracovné prostredie. Pritom sudcovia sú už dnes vyťažení úplne do krajnosti." Pripúšťa, že niektorých to môže nahnevať až tak, že zo súdnictva odídu. Nadšení nie sú ani prokurátori. "Chápeme situáciu, že štát nemá veľa peňazí. Aj to, že naše platy sú relatívne vysoké. No ak niekto niečo každý rok očakáva a nedostane to, je z toho dosť nervózny," skonštatoval pre HN generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Podľa neho náklady na štrnáste platy pre prokurátorov nepredstavujú "horibilné" sumy. Vláde včera navrhol možné riešenie - zo zákonov úplne vypustiť ustanovenia o štrnástych platoch, čím by sa predišlo ich každoročnému odsúvaniu. Prokurátori by tak podľa neho nemuseli byť viac traumatizovaní z nenaplnených očakávaní.

Koľko štát ušetrí?
- Na nevyplatených štrnástych platoch pre 1 200 sudcov ušetrí štát budúci rok 57 miliónov Sk.
- Pri 756 prokurátoroch predstavuje úspora 36 miliónov Sk.
- Priemerný plat v súdnictve minulý rok dosiahol 51 446 Sk, v prokuratúre 51 612 Sk. Na porovnanie: v ČR je priemerný plat sudcu 65-tisíc Kč.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
07. máj 2024 10:36