StoryEditor

O Rezešovi sa vedelo už v lete

Premiér Robert Fico nemá problém len s koaličnými partnermi -- komunikácia viazne aj s jeho vlastnými ľuďmi. Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek údajne konal poza premiérov chrbát, keď do Dozornej rady Transpetrolu dosadil exprezidenta VSŽ Košice Júliusa Rezeša. Tvrdia to viacerí blízki spolupracovníci Roberta Fica. "Premiér bol v zahraničí a ľudia z jeho tímu riešili veci bez neho. Spoľahol sa na nich, ale nerobili tak, ako mali," hovorí človek z Ficovho prostredia, ktorý nechcel byť menovaný.
Napriek tomu však premiér za Jahnátkom stojí a stále mu dôveruje. "Je to jeden z najlepších ministrov," povedal Fico pre HN.
Fico to vedel skôr
HN sa však podarilo zistiť, že Fico o Rezešovej nominácii vedel už od polovice augusta. "Potvrdil mi to štátny tajomník ministerstva hospodárstva, že s ním o tom hovoril," povedal človek blízky strane Smer. O tom, že Fico by mal o nominácii Rezeša vedieť, hovoril pred stredajšou Koaličnou radou aj líder ĽS-HZDS Vladimír Mečiar, ktorý ho navrhol. Štátny tajomník rezortu hospodárstva Peter Žiga za Smer síce tvrdí, že o Rezešovej nominácii vedel už dlhšie, ale s premiérom o tom nehovoril. "Bral som to ako politickú nomináciu. Neviem, či to prišlo v septembri, auguste alebo v októbri."
Politológ Peter Horváth je presvedčený, že ide o komunikačný skrat, kde Smer nezvládol mechanizmus každodenného vládnutia. Jahnátek podľa neho politicky zlyhal, keď prekročil isté rozhodovacie právomoci. "Pri hociktorom inom mene mohol konať samostatne, ale pokiaľ ide o Rezeša, mal to konzultovať aspoň cez telefón." Jahnátek sa už k celej veci odmieta vyjadrovať. "Minister už povedal, čo chcel. Viac to komentovať nebude," odkázal jeho hovorca Branislav Zvara.
Koaličný handel?
Predseda SMK Béla Bugár je presvedčený, že premiér Fico o Rezešovej nominácii vedel. "Hrá špinavú hru a testuje citlivosť verejnej mienky na politické nominácie." Podľa šéfa SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu držia Fica nakrátko mecenáši Smeru-SD a premiér klientelizmus len zakrýva. Akceptácia Rezeša v Dozornej rade Transpetrolu svedčí podľa neho o politických obchodoch. "Fico akceptuje Rezeša, Mečiar akceptuje Širokého. Mečiar s Ficom urobili handel."
Rezeš pritom nie je jediná známa postava z VSŽ nominovaná do orgánov Transpetrolu. Ministerstvo hospodárstva do predstavenstva firmy dosadilo Sergeja Zápotockého, ktorý bol vo vedení VSŽ koncom 90. rokov, keď sa železiarne dostali do finančných problémov.
Dozornej rade Transpetrolu bude predsedať Dušan Mach. Ten je v štatutárnych orgánoch šiestich firiem, v ktorých podľa výpisov z obchodného registra figuroval aj predseda parlamentu Pavol Paška (Smer). Paška po svojom hovorcovi odkázal, že ho "teší, že dôveru získal človek, ktorého pozná ako profesionálneho manažéra".

Udalosti okolo Rezeša:
-- V pondelok bol zvolený za člena Dozornej rady Transpetrolu.
-- Vládna ĽS-HZDS jeho nomináciu obhajovala, opozícia ju ostro kritizovala.
-- Premiér Robert Fico chcel, aby bol stiahnutý, jeho hovorkyňa Silvia Glendová vyhlásila, že všetko šlo poza jeho chrbát.
-- Líder ĽS-HZDS Vladimír Mečiar ani po stredajšom rokovaní koaličných partnerov neustúpil a tvrdil, že Rezeš má jeho dôveru.
-- Robert Fico tým uzavrel celú vec a povedal, že za Rezeša nesie zodpovednosť výlučne HZDS
Zdroj: hn

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. október 2024 23:20