StoryEditor

Kvalitné nemocnice dostanú viac

28.09.2006, 00:00

Počet hospitalizovaných a operovaných osôb. Pacienti, ktorí zomreli v nemocnici. Sumár neodkladných a plánovaných prijatí pacienta. To budú rozhodujúce faktory, ktoré budú poisťovne zohľadňovať pri platbách pre nemocnice. Zdravotné poisťovne sa konečne dohodli na jednotnom hodnotení kvality nemocníc a ich oddelení -- doteraz totiž skúmala ich úroveň každá po vlastnej "linke". Nový systém sa spustí už od budúceho roka.

Horšia kvalita, horšie ceny
Zoznam ukazovateľov kvality práce lekárov spracuje jednotný softvér, ktorý zabezpečí objektívny obraz o činnosti jednotlivých oddelení a nemocnice ako celku. "Kvalitatívne horšie oddelenia nemocníc budú mať od zdravotných poisťovní horšie ceny," upozornil prezident Združenia zdravotných poisťovní SR Igor Dorčák. Môže sa teda stať, že keď poisťovňa na základe hodnotenia kvality ponúkne nemocnici nízku platbu, jej vedenie zváži, či sa oplatí poskytovať zdravotnú starostlivosť na príslušnom oddelení. Podľa Dorčáka môže dôjsť aj k tomu, že od kvalitatívne najhorších nebudú zdravotnú starostlivosť objednávať vôbec. "Nedá sa to vylúčiť," potvrdil prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko. Poisťovne sa zatiaľ ešte nedohodli, ako budú využívať výsledky hodnotenia kvality -- či budú pri uzatváraní zmlúv postupovať rovnako a jednotne, alebo každá individuálne.

Kam na operáciu?
Nemocnice pritom spotrebujú 26 percent všetkých zdrojov v zdravotníckom systéme, do ktorého ide ročne okolo 70 miliárd korún. "Zavedenie jednotného hodnotenia umožní zdravotným poisťovniam objektívnejšie plánovanie a rozdeľovanie peňazí," tvrdí výkonný riaditeľ združenia Eduard Kováč. Na druhej strane výsledky hodnotenia kvality pomôžu aj pacientom pri rozhodovaní, ktorú nemocnicu si vyberú na hospitalizáciu alebo operáciu. Aktualizovať sa budú každé tri mesiace. Nemocnice sa diferencovaným platbám nebránia. Podľa Petka sa aspoň ukáže "kto je dobrý, a kto zlý". Dôležité však je, aby boli stanovené pravidlá pre všetkých rovnaké, transparentné a spravodlivé.

Hodnotenie fakultných nemocníc:
Denná liečba:
Vysoká kvalita

-- FNsP sv. Cyrila a Metoda Petržalka -- Bratislava
Štandardná kvalita
-- FNsP Bratislava Ružinov
-- FNsP Trnava
-- FN Nitra
-- FN L. Pasteura Košice
-- FN Bratislava Mickiewiczova
-- FN J. A. Reimanna Prešov
-- Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici

Úmrtie na infarkt
Štandardná kvalita
-- FN Martin
-- FN Bratislava
-- FNsP sv. Cyrila a Metoda Petržalka
-- FN J. A. Reimanna Prešov
-- FN L. Pasteura Košice
-- FN Nitra
-- FNsP Trnava
Nízka kvalita
-- FNsP Bratislava-Ružinov
-- FNsP akad. L. Dérera Bratislava

Úmrtie po neodkladnom prijatí na operáciu
Štandardná kvalita

-- FN L. Pasteura Košice
-- FN Martin
-- FN Nitra
Nízka kvalita
-- FNsP Trnava
Zdroj: www.vszp.sk

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:58