StoryEditor

Šéfka ambulantných lekárov pre HN: Klesáme k Balkánu. Ak sa štát nezobudí, starostlivosť bude len pre bohatých

21.10.2021, 00:00
Lekárka Jaroslava Orosová upozorňuje, že sme nevychovali nových lekárov, a vysvetľuje, prečo veľa z nich odchádza. Podľa nej sme v bode, keď môžeme naše zdravotníctvo porovnávať s Ukrajinou.

Ako vnímate opätovný sedemeurový príspevok pre zdravotníkov, ktorý sa schválil?

Tento príspevok zdravotníci v prvej línii dostali aj minulý rok, a myslím si, že je absolútne na mieste. Možno ale viac ako siedmymi eurami za hodinu. Práca na covidových pracoviskách je extrémne fyzicky aj psychicky náročná a pracovníci si z nej často nesú neblahé dlhodobé následky vo forme poškodenia zdravia alebo mentálnej traumatizácie. Zároveň v súčasnej dobe kedy je zdravotníctvo chronicky podfinancované a personálne poddimenzované v celej ambulantnej i nemocničnej sfére, je potrebné zvýšiť ohodnotenie všetkých zdravotníkov. Pretože nie len tí, čo sa starajú o covid pacientov, ale všetci, ktorí sa starajú o pacientov si zaslúžia adekvátnu odmenu.

Aké sú aktuálne platy zdravotníkov?

Dostali sme sa v rámci krajín V4 tak nízko, že sa s nimi už nemôžeme porovnať. Vo všetkých okolitých krajinách okrem Ukrajiny, sú platy zdravotníkov vyššie. Čiže, áno je sympatické od štátu, že sa snaží oceniť zdravotníkov v prvej línii príplatkom, ale myslím si, že je nutné upraviť ohodnotenie všetkých zdravotníckych pracovníkov preto, aby sme boli ako krajina konkurencieschopní a neodchádzali nám do zahraničia.

Minister zdravotníctva ale povedal, že budeme navyšovať platy zdravotníkov presne preto, aby sme boli konkurencieschopní. Tak kde je problém?

Určite sme mali začať oveľa skôr. A tým oveľa skôr myslím už pred 20 rokmi. Pretože to, čo zažívame dnes, je dôsledok toho, čo sa tu dialo od roku 1990, kedy nám kvalitný zdravotný personál odchádzal, a dodnes odchádza, do zahraničia. A nie len za lepšími platovými podmienkami, ale aj za tými pracovnými a spoločenskými. Za lepšie vybavenými ambulanciami, iným postavením v spoločnosti.

Kedy to teda malo prísť?

Ak hovoríme o chronických personálnych stratách v našom zdravotníctve, tak zmena postavenia pracovníka sa mala udiať už pred tými 25 rokmi. Za túto situáciu sú zodpovedné všetky vlády, ktoré tu odvtedy boli. K zdravotníkom vždy pristupovali v štýle „keď sa vám nepáči, môžete ísť.“ Dnes vidíme výsledok, zdravotn...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-16 13:30:05 - Feat.: - Title: Zdaňovať sa budú aj elektronické cigarety. Analytik to víta, jednu kategóriu by však zdanil výraznejšie 02 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 04 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií 05 - Modified: 2024-04-12 16:05:06 - Feat.: - Title: Na očkovanie v lekárňach si ešte počkáme, hoci to už zákon umožňuje, hovorí pre HN riaditeľ siete lekární
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 18:01