StoryEditor

Viliam Veteška: Fico a Mečiar môžu spolu sedieť v jednej vláde

06.02.2006, 23:00

Uznáva, že návrhy na odvolávanie ministrov sú aj politický kalkul. Napriek tomu chce vysloviť nedôveru šéfovi rezortu kultúry. Tvrdí, že každému tikajú biologické hodiny. Napriek tomu nevidí vhodný čas na výmenu šéfa ľudovej strany. Nevie, kto skutočne stojí za založením Smeru. Napriek tomu chce s ním spolupracovať. Viliam Veteška.

Opozícia sa chystá odvolávať viacerých ministrov. Prečo radšej nedáte návrh na vyslovenie nedôvery premiérovi Mikulášovi Dzurindovi, s ktorým môže padnúť celý kabinet?
- Od samého začiatku volebného obdobia sme sa neboli schopní zjednotiť v názoroch na ďalší vývoj v tomto štáte. Len pred niekoľkými dňami sa po dlhom čase uskutočnilo rokovanie šéfov poslaneckých klubov opozičných subjektov. Odvolávanie ministrov je jediná šanca opozície ako poukázať na prácu rezortu, ktorý daný minister riadi.
Každá z opozičných strán si vytypovala iného ministra. Nie je to iba obyčajné vytĺkanie politického kapitálu, ktorý sa pred voľbami zíde?
- Dá sa to tak chápať. Už viackrát sme požadovali parlamentnú diskusiu o sociálno-politickej situácii, kde sme to mohli prebrať, poukázať na nedostatky a nemuseli sme nadávať na ministrov. Už tam sa mohlo ukázať, kto len tára a kto má rozumné návrhy.
Na mušku ste si vzali ministra kultúry Františka Tótha. Ten postavil proti sebe časť umelcov, nezastupuje vo vláde žiadnu politickú stranu, premiér je voči nemu zdržanlivý. Takýto ťah potom vyzerá ako obyčajný politický kalkul...
- Nepotrebujeme sa priživovať na aktivitách umelcov. Chceme hovoriť o tom, že postavenie kultúry v spoločnosti slabne. Zo strany ministra cítime pokus o komercionalizáciu a snahu o minimalizáciu všetkého, čo sa nedá komerčne zhodnotiť. Máme tiež signály, že voči ministrovi Tóthovi majú výhrady aj niektorí nezávislí poslanci, takže je veľká šanca, že to prejde.
Váš šéf Vladimír Mečiar vypísal odmenu na získanie dôkazov o kupovaní poslancov. Zistil už niečo?
- Povedal nám, že videl zmluvu, kde sa obaja poslanci zaväzujú hlasovať po dohode s poslaneckým klubom okolo Ľubomíra Lintnera s koalíciou. Dá sa to vysvetliť aj ako imperatívny mandát. To tam rovno môžu posadiť gumených panákov.
Nie sú odchody z ĽS- HZDS spôsobené aj tým, že ste stále stranou jedného muža?
- Je pravda, že pán Mečiar má v strane veľmi silné postavenie. Na vnútrostraníckej pôde však máme aj my veľký priestor. Jeho postavenie je dôsledkom sily jeho osobnosti a výsledkov práce, ktorú vykonal. Má charizmu, autoritu a ľudia ho rešpektujú. Neznamená to však , že je to strana len o jednom mužovi.
Na čele strany je už pätnásť rokov. Ako je možné, že mu nevyrástla konkurencia?
- Ťažko povedať, že by nebola konkurencia. Radšej by som hovoril o štafete. Teraz však nie je čas rozprávať o výmene štafetových kolíkov. Ide o prirodzený vývoj, biologické hodiny tikajú každému. Som presvedčený, že v strane vyrastajú osobnosti.
Mikuš, Cagala a vy ste vnímaní ako vnútrostranícka opozícia. Zatiaľ ste sa však neprejavili...
- My to odmietame. To nie je pravda. S predsedom máme dobrú komunikáciu, rešpektujeme orgány strany. Máme svoje názory, akurát nepoškodzujeme stranu vykrikovaním spoza plota, ako niektorí, čo odišli. A doma boli ticho. My chceme pomáhať.
Neobávate sa, že sa nedostanete na kandidátku?
- Vnútorná diskusia strane pomáha. Ja som sa s pánom Mečiarom nedostal do žiadneho sporu, ktorý by sme si nevydiskutovali.
Tibora Mikuša však presunul do regionálnej politiky...
- Vtedy sme rozhodovali na základe potreby nájdenia náhrady na stratenú pozíciu župana v Trnavskom samosprávnom kraji. Pýtali sme sa: Kto môže získať túto pozíciu? Odpoveď znela - jedine Mikuš. Ukázalo sa, že predseda mal dobrý tip, vyhrali sme.
Neprekáža vám, že strácate percentá a na váš úkor sa posilňuje Smer-SD?
- Smer nám ich ukradol...
Skôr ste si ich ukradnúť nechali...
- Možno. Politika, ktorú Smer prezentuje, sa dobre počúva. Je však len otázkou, že či to, čo sľubujú, aj dokážu splniť. Snažíme sa byť racionálnejší. Predpokladám, že sa k nám voliči vrátia. Budeme ešte pre to robiť všetko, pripravujeme rôzne projekty pre občanov.
Z čoho pramení veľká rivalita medzi Mečiarom a Ficom?
- Rivalita je potrebná, aby sme nestratili vlastnú identitu. Chyba by bola, keby sme sa ako opice zavesili na chvost nejakej momentálne úspešnej strany. Teraz vlastnú identitu prezentujeme prípravou koncepcie rozvoja ekonomiky, na konkrétnych príkladoch.
Nemyslíte si, že neznášanlivosť medzi opozičnými lídrami bráni možnej povolebnej spolupráci?
- Myslím si, že nie. Niektoré veci sa budú však musieť vysvetliť. Jedna vec je to, čo prezentuje šéf sociálnych demokratov Robert Fico, druhá, kto sú zakladatelia akciovej spoločnosti Smer?
Čo tým máte na mysli?
- Vychádzam z poznatkov odpovedí Roberta Fica a Moniky Beňovej v súvislosti so spormi okolo poslanca Bohumila Hanzela. Vtedy sa hovorilo o tom, že zakladajúci členovia strany majú nadštandardné práva.
Môžu Mečiar a Fico napokon sedieť v jednej vláde?
- Môžu. Prvoradý je program. Politici sa budú musieť dohodnúť. Je to o ich zodpovednosti.
Smer-SD tvrdo kritizuje privatizáciu, vy mlčíte. Súhlasíte s ňou?
- Nemlčíme. Sme proti privatizácii strategických podnikov. Nemôžeme však spochybňovať naše medzinárodné postavenie rečami o zoštátnení. To nie je riešenie. Môžeme tak maximálne niečo spätne vykúpiť. Ak sa však ukáže, že bol pri privatizácii porušený zákon, to preskúmať môžeme.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 07:11