StoryEditor

Koalícia chce dovládnuť, citlivé zákony odkladá

27.09.2005, 00:00
Zmena financovania cirkví. Problém interrupcií. Financovanie menšinových kultúr. Tieto a podobné kontroverzné návrhy zákonov by sa už v parlamente nemali objaviť.

Zmena financovania cirkví. Problém interrupcií. Financovanie menšinových kultúr. Tieto a podobné kontroverzné návrhy zákonov by sa už v parlamente nemali objaviť. Väčšina politikov vládnej koalície tvrdí, že do NR SR by sa mali predkladať len také zákony, ktoré budú mať podporu všetkých koaličných subjektov.
Idyla bez KDH
Odlišný názor majú kresťanskí demokrati. Tí naďalej trvajú na schválení noriem, ktoré sa už v minulosti ukázali ako problémové. Medzi také možno zaradiť napríklad zmluvu o výhrade svedomia či návrh zákona o výchove a vzdelávaní (tzv. školský zákon). "Sú to veci, ktoré sú súčasťou programového vyhlásenia vlády," zdôraznil pre HN poslanec KDH František Mikloško. Inú stratégiu zvolili liberáli pod vedením Ľubomíra Lintnera - nebudeme otvárať témy, ktoré nezískajú súhlas partnerov. Svoju agendu predložia až v predvolebnej kampani. Neprekáža im už teda časť agendy KDH? Lintnerovci sú zdržanliví. "Pokiaľ takéto návrhy prídu, budeme ich analyzovať."
Krízový režim?
Časť koalície má teda jasno: Naším cieľom je dovládnuť do konca volebného obdobia. Poslanec SDKÚ Stanislav Janiš hovorí, že jeho strana príde len s takými návrhmi, ktoré získajú podporu v koalícii. Za najdôležitejšie považuje dohodu na štátnom rozpočte a zákonoch, ktorými zlepšia prijaté reformy. Podobný názor má aj SMK. "Parlamentnú spoluprácu by sme nemali zbytočne zaťažovať kontroverznými zákonmi," hovorí podpredseda strany Miklós Duray. Svoje priority chce SMK riešiť najmä cez štátny rozpočet. Trvať bude na dofinancovaní poľnohospodárov a zvýšení zdrojov pre komárňanskú univerzitu. Parlament by mal teda fungovať len v akomsi krízovom režime - v záujme dovládnuť bez väčších komplikácií. S tým však nesúhlasí Mikloško - ak by sme prijali takúto filozofiu, znamenalo by to priznanie porážky, bolo by to nedôstojné. Podľa neho by v takom prípade boli lepším riešením predčasné voľby. "Dovládnuť za každú cenu, len aby sme sa udržali pri moci, to nemá zmysel."
V jednote je sila
Analytici sú presvedčení, že dnes má v parlamente šancu na úspech iba vládna iniciatíva, ktorú podporia všetci koaliční partneri. Podľa politológa Lászlóa Öllősa môže byť táto vládna koalícia vo voľbách úspešná len vtedy, keď bude posledný rok pred voľbami vládnuť bez väčších problémov. "Musí vydávať pozitívne signály o štýle a efektivite svojho vládnutia." Politológ tiež upozorňuje, že koaličné strany môžu svoju agendu presadzovať aj prostredníctvom rezortov, ktoré riadia ich ministri. Tvrdí, že pri presadzovaní vlastných programových tém ich môže posilniť len to, ak sa dokážu dohodnúť na kompromisoch. "Keď sa im to nepodarí, budú vznikať konflikty. Tie by boli rok pred voľbami veľmi riskantné."
Tlaky opozície
Koaličné vládnutie môže ešte znepríjemniť parlamentná opozícia. Tá už pripravuje návrhy na vyslovenie nedôvery niektorým členom vládneho kabinetu. Prvým na rade by mal byť minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ľudovít Kaník. Toho mieni atakovať KSS. "Návrh predložíme po tom, keď zistíme, ako dopadne hlasovanie o našom návrhu na skrátenie volebného obdobia," povedal podpredseda komunistov Karol Ondriaš. Odvolávanie ministrov si vie predstaviť aj Smer-SD. Podpredseda strany Dušan Čaplovič považuje za problémových najmä bývalých ministrov ANO - Rudolfa Zajaca a Františka Tótha. Tí podľa neho nemajú žiadne politické krytie, stojí za nimi len "skupina rôznych pozbieraných poslancov". V hre sú aj obštrukcie, ktoré mieni opozícia opakovane využiť. Koalícii však zatiaľ nedostatok poslancov nehrozí, dnes má ohlásenú absenciu v NR SR iba Iveta Henzélyová (ANO), ktorá vládu už nepodporuje.

Ktoré návrhy zákonov vyvolávali spory v koalícii:
- Zákon o umelom prerušení tehotenstva: Návrh do NR SR predložila ANO. Jeho cieľom bolo zachovať súčasný stav - t. j. možnosť vykonávať interrupcie. Ešte v minulom volebnom období sa totiž na Ústavný súd obrátila skupina poslancov, ktorá žiadala preskúmať, či vyhláška MZ SR, ktorá interrupcie umožňuje, nie je v rozpore s Ústavou SR. Návrh liberálov vyvolal nevôľu najmä v KDH.
- Zákon o financovaní kultúry národnostných menšín: SMK žiadala špeciálny zákon a tiež vznik úradu, ktorý by túto problematiku zastrešoval. Ostatní koaliční partneri boli proti. ANO, ktorej patril rezort kultúry, žiadala, aby financovanie kultúry menšín zahŕňal jednotný zákon o financovaní kultúry.
- Zmluva medzi SR a Svätou stolicou: Tzv. vatikánsku zmluvu odmietali najmä liberáli z ANO. Do NR SR by mala prísť ešte zmluva o výhrade svedomia, ktorá vyplýva z prijatej vatikánskej zmluvy. Očakáva sa, že nezíska podporu celej koalície - problémom bude najmä poslanecký klub ANO.
- Zákon o študentských pôžičkách: malo sa ním spoplatniť vysokoškolské štúdium. ANO návrh nepodporila z dôvodu nedôvery k ministrovi školstva Martinovi Froncovi.
- Zákon o výchove a vzdelávaní: Návrh, ktorý pripravuje rezort školstva, ostro kritizoval bývalý Froncov štátny tajomník, dnes už minister kultúry František Tóth. Tvrdil, že návrh nezabezpečí dostatočnú obsahovú reformu vzdelávacieho systému.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 04:45