StoryEditor

Vysoké školy: Boj o učiteľov vyhrávajú súkromníci

26.09.2006, 00:00
Získať kvalitného profesora nie je pre slovenské vysoké školy jednoduché. Potvrdzujú to viacerí rektori. "Nastáva boj," hovorí za školy rektor Technickej univerzity v Košiciach Juraj Sinay.

Získať kvalitného profesora nie je pre slovenské vysoké školy jednoduché. Potvrdzujú to viacerí rektori. "Nastáva boj," hovorí za školy rektor Technickej univerzity v Košiciach Juraj Sinay. Nedostatok profesorov, ale aj ostatných vysokoškolských učiteľov, dokazujú tiež štatistiky ministerstva školstva. Na jedného vysokoškolského učiteľa pripadá 14 až 15 študentov, na profesora takmer 105.

Z verejnej na súkromnú
Interní profesori a docenti sú pre vysoké školy kľúčom k akreditácii štúdia - bez nej nemôžu na študijný program prijímať nových záujemcov. Preto sa o nich školy "bijú". Každý profesor, resp. docent, totiž môže garantovať jeden študijný program na jednej vysokej škole. Špičkových zamestnancov strácajú najmä verejné vysoké školy v prospech súkromných. "Stáva sa, že nám odlákajú hotového profesora," potvrdzuje Sinay.
Príkladom je rektorka prešovskej súkromnej Vysokej školy medzinárodného podnikania Alena Daňková, ktorá takmer desať rokov pôsobila na Ekonomickej univerzite. "Bola to výzva robiť niečo nové." Bývalá prodekanka fakulty podnikového hospodárstva mohla podľa vlastných slov uplatniť v novej funkcii okrem pedagogických aj manažérske schopnosti. Na nové pracovisko prišla s manželom, ktorý odišiel zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Na škole s 250 poslucháčmi vyučuje do desať interných pedagógov. "Ostatní sú napríklad z našej materskej školy v Dortmunde, ale aj zo slovenských verejných vysokých škôl."

Lákadlom peniaze
Kto teda učí na súkromných vysokých školách? "Desiatky učiteľov verejných vysokých škôl pôsobia na dvoch - troch súkromných," priznáva rektor Prešovskej univerzity František Mihina. Lákadlom sú zaujímavé platové podmienky. Podľa prieskumu iniciovaného exministrom školstva Martinom Froncom boli dva až tri úväzky u vysokoškolských učiteľov bežné. Fronc upozorňuje, že aj v zahraničí pôsobia učitelia na viacerých školách - úväzok však majú len na domovskej, na ostatných len "hosťujú".
Sprehľadniť situáciu mal register vysokoškolských učiteľov, ktorý nevznikol aj pre údajnú iniciatívu vysokých škôl . Fronc nevylučuje, že jeho zriadenie bude pri otvorení vysokoškolského zákona iniciovať. Ministerstvo školstva sa myšlienke nebráni.

Lietajúci profesor v praxi
Na štátnej, verejnej a súkromnej vysokej škole pôsobí známy lekár - onkológ, exposlanec parlamentu či bývalý rektor Univerzity Komenského v Bratislave Juraj Švec. Na Slovenskej zdravotníckej univerzite prednáša a zastáva funkciu prorektora pre zahraničie, na polovičný úväzok pracuje na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Občas prednáša na súkromnej Vysokej škole zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety. "Na Slovensku nemáme vysokokvalifikovaných odborníkov, ktorý by dokázali prednášať aj v angličtine, vychovávať doktorandov a robiť vedu." Peniaze sú pre Šveca, ktorý prednášal aj na zahraničných vysokých školách, druhoradé. "Vychovávať mladých lekárov má pre mňa ešte stále zmysel."

Učitelia na 20 verejných vysokých školách
- učitelia: 9 560 (priemerný plat 24 962 Sk)
- z toho profesori: 1 311 (priemerný plat 35 243 Sk)
- docenti: 2 054 (priemerný plat 29 475 Sk)
- odborní asistenti: 5 531 (priemerný plat 21 787 Sk)
- asistenti a lektori 664 (priemerný plat 17 500 Sk)
Zdroj: MŠ SR, 2005

Verejné vysoké školy v roku 2005
Na jedného profesora pripadá 105,6 študenta
Na jedného vysokoškolského učiteľa (vrátane profesorov a docentov) pripadá 14,3 študenta
Súkromné vysoké školy v roku 2005
Na jedného profesora pripadá 65,1 študenta
Na jedného vysokoškolského učiteľa (vrátane profesorov a docentov) pripadá 17,7 študenta
Zdroj: MŠ SR

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
07. máj 2024 09:14