StoryEditor

Kosovo rozdelilo politikov

28.03.2007, 00:00

Budúcnosť Kosova opäť rozhádala slovenskú politickú scénu. Opozícia odmieta návrh vyhlásenia NR SR k riešeniu budúceho štatútu Kosova, ktoré do parlamentu predložili tri vládne strany. "Ak schválime návrh vyhlásenia, dáme vláde súhlas, aby hlasovala za to, čo predložil v pondelok splnomocnenec OSN Maarti Ahtisaari. To znamená za vznik suverénneho nezávislého štátu Kosova," vyhlásil predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda.
Hoci o návrhu budú poslanci hlasovať až dnes, po včerajšej diskusii je jasné, že vyhlásenie NR SR nebude mať podporu všetkých parlamentných strán. Opozícia koalícii vyčíta, že sa proti nezávislosti Kosova nepostavila dôsledne, keďže v návrhu hovorí len o tom, že "neobmedzená nezávislosť Kosova nie je v záujme stability regiónu". V návrhu pritom chýba aj zmienka o územnej celistvosti Srbska. To sa pritom nepáči ani všetkým koaličným poslancom -- výhrady má poslanec SNS Jozef Rydlo. Je však pripravený dodržať koaličné dohody. "Splním si socialistický záväzok a zahlasujem za tento návrh aj proti môjmu presvedčeniu." Jeho stranícky šéf Ján Slota nemá s novým znením problém. Jednoznačne sa pritom stavia proti vytvoreniu samostatného Kosova. Dôvod? V Kosove prevažuje vyznávanie islamu. "Celý svet vie, že je to duchovné a ideologické zázemie Al-Kajdy. Celý svet rozpráva o boji proti terorizmu a Al-Kajde a tu sa vytvára podmienka na to, aby sme ich tam legalizovali," vyhlásil v rozprave.
Minister zahraničných vecí Ján Kubiš (za Smer-SD) bude brať stanovisko NR SR do úvahy, nie je však pre neho záväzné. O Ahtisaariho pláne bude rokovať Bezpečnostná rada OSN, kde je Slovensko nestálym členom.

NATO za nezávislosť Kosova
-- NATO podporí návrhy splnomocnenca OSN Marttiho Ahtisaariho, ktoré sa vyslovujú za nezávislosť Kosova. Včera to vyhlásil generálny tajomník NATO Jaap de Hoop Scheffer.
-- Srbská menšina v Kosove, ktorá od skončenia vojny žije prevažne v izolovaných enklávach, by mala akceptovať návrh OSN na postupné odčlenenie sa Kosova od Srbska. Povedal to včera kosovský premiér Agim Ceku.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 05:36