StoryEditor

Blížia sa voľby, poslanci sa prebúdzajú

21.12.2005, 23:00
Politické strany pripúšťajú, že aktivita poslancov bude pri zostavovaní kandidátok zohrávať dôležitú úlohu. Podľa Polku poslanci, ktorí sú v priazni vedenia strany, môžu byť menej aktívni bez toho, aby to pre nich malo politické následky.

S blížiacimi sa parlamentnými voľbami sa zvyšuje aktivita niektorých poslancov NR SR. Dôvod? Mnohí z nich chcú takto získať výhodnejšiu pozíciu pri zostavovaní volebných kandidátok. Politológ Rastislav Tóth očakáva, že zvýšená aktivita zákonodarcov bude charakteristická najmä pre strany, ktorých preferencie sú nižšie ako bol výsledok v minulých voľbách. "Počítajú s rizikom, že do parlamentu sa dostane menej poslancov ako v minulosti." Práve v závere minulého volebného obdobia sa začali niektorí poslanci vládnych strán správať populisticky - odmietali vládne predlohy a predkladali vlastné. Šéf poslaneckého klubu SDKÚ Milan Hort ubezpečuje, že takáto situácia sa opakovať nebude. "Máme dohodu, že skôr ako poslanci návrh podajú, musia získať podporu kolegov z klubu. Cez takéto sito určite žiadna populistická iniciatíva neprejde."
Strany to zhodnotia
Politické strany pripúšťajú, že aktivita poslancov bude pri zostavovaní kandidátok zohrávať dôležitú úlohu. "Robíme si štatistiku dochádzky, vystúpení, legislatívnej a mediálnej aktivity našich poslancov," hovorí podpredseda poslaneckého klubu Smeru-SD Miroslav Číž. Podobným spôsobom postupujú aj v ĽS-HZDS. Pre vládnu SDKÚ len samotná aktivita stačiť nemusí. Podľa šéfa jej poslaneckého klubu v NR SR Milana Horta je dôležitá aj zodpovednosť ich poslancov za plnenie vládneho programu. "Aktivitu si síce všímajú médiá, ale my kladieme na vyššiu úroveň schopnosť garantovať podporu programu vlády."
Iniciatívni poslanci
Zvýšenú aktivitu v poslednom období vyvíja poslanec Tomáš Galbavý (SDKÚ). Na poslednú tohtoročnú schôdzu NR SR predložil novelu zákona o koncesionárskych poplatkoch, pripravuje tiež poslanecký návrh, ktorým chce regulovať chov bojových plemien psov. Galbavý však odmieta spájať svoje iniciatívy s blížiacim sa termínom zostavovania volebných kandidátok. "Keďže sa u nás kandidáti vyberajú na základe primárnych volieb, pravidlo, že aktívnejší poslanec má väčšie šance, neplatí." Viacero novelizácií, najmä sociálnych zákonov, v posledných mesiacoch predložila aj poslankyňa Ľubica Navrátilová (SF). "Mojou jedinou inšpiráciou je odstránenie nedostatkov v sociálnej sfére." Návrhy však plánujú predkladať aj poslanci, ktorí v politike pravdepodobne končia. Jedným z nich je Ladislav Polka (nez.) - opätovne sa chce pokúsiť zaviesť povinnosť používať zimné pneumatiky.
Pomoc vláde
Koaliční poslanci nevylučujú, že ich iniciatíva pred voľbami sa zvýši aj preto, že budú chcieť ešte pomôcť vláde prijať niektoré dôležité zákony. Ak by ich totiž predkladali jednotliví ministri, schvaľovací proces by trval dlhšie a parlament by už o nich nestihol hlasovať. Vládne návrhy musia prejsť zdĺhavým pripomienkovým konaním, poslanecké návrhy idú rovno do parlamentu. Takýto postup pripustil aj poslanec NR SR za KDH František Mikloško. "Sám plánujem takto predložiť niektoré návrhy z oblasti školstva."
Pasívny parlament?
Viacerí zákonodarcovia, ktorí v parlamente pôsobia už niekoľko volebných období, označujú dnešný zákonodarný zbor za najpasívnejší v našej histórii. "Vytratil sa z neho ideologický zápas, poslanci sa stávajú pragmatickejší a z politického života sa tak vytráca potrebná šťava," hovorí Mikloško. Podľa Polku už s vlastnými návrhmi prichádza len drastická menšina poslancov. "Môže za to aj volebný systém. Poslanci, ktorí sú v priazni vedenia strany, môžu byť menej aktívni bez toho, aby to pre nich malo politické následky." O zostavovaní kandidátok totiž väčšinou rozhodujú práve stranícke centrály. Vstup do parlamentu z horšej pozície len vďaka preferenčným hlasom sa podarí len výnimočne. Polka je presvedčený, že zvýšiť aktivitu poslancov by mohol aj prechod na väčšinový volebný systém.

Ako sa poslanci správali pred minulými parlamentnými voľbami v roku 2002
- poslanci odmietli návrh vlády o spotrebnej dani z tabaku, pretože by v predvolebnom období spôsobil zvýšenie ceny cigariet; minister financií musel napokon návrh z NR SR stiahnuť
- poslanci SOP a SDĽ navrhli napriek nesúhlasu vlády novelizovať zákon o štátnej prémii pre stavebných sporiteľov a vrátiť ju na 4 500 korún
- zákonodarcovia zmietli zo stola vládnu predlohu o rovnakom zaobchádzaní (antidiskriminiačný zákon)
- parlament odmietol vládny návrh zákona o konflikte záujmov, poslanci argumentovali, že tesne pred voľbami sa nemajú meniť zásadné pravidlá
Zdroj: hn

Najväčší poslaneckí absentéri pri hlasovaniach v roku 2005 (neúčasť v %):
1. Vladimír Mečiar (ĽS-HZDS) - 76
2. Anton Danko (klub ANO) - 46
3. Ján Mikolaj (nezávislý) - 45
4. Viliam Soboňa (ĽS-HZDS) - 42
5. Eva Antošová (nezávislá) - 41

Poslanci, ktorí sa najčastejšie zúčastňovali na hlasovaniach v roku 2005 (účasť v %):
1. György Juhász (SMK) - 95
2. Klára Sárközy (SMK) - 93
3. Erzsébet Dolník (SMK) - 93
4. László Köteles (SMK) - 93
5. Petra Masácová (SDKÚ) - 92
Zdroj: NR SR

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 21:50