StoryEditor

Upratovanie v krajoch: župani prehodnocujú zmluvy

Novozvolení župani si začali čistiť stoly. Viacerí z nich už prehodnocujú zmluvy, ktoré uzatvorili ich predchodcovia. Nové zastupiteľstvá budú drahšie, vo viacerých regiónoch sa zvýši počet podpredsedov aj zamestnancov úradu.

Novozvolení župani si začali čistiť stoly. Viacerí z nich už prehodnocujú zmluvy, ktoré uzatvorili ich predchodcovia. Asi najväčší balík problémov muselo riešiť nové zastupiteľstvo Nitrianskeho samosprávneho kraja. Poslanci víťaznej tzv. veľkej slovenskej koalície už zrušili sériu uznesení o nevýhodnom prenájme zariadení sociálnych služieb, ktoré sa v minulom volebnom období časť poslancov za SMK snažila previesť na vlastné neziskové organizácie. Revidovali aj problematické rozhodnutia týkajúce sa vyše 250-miliónového úveru na nákup nového sídla kraja. "V podstate zastupiteľstvo zrušilo všetky zmluvy, ktoré napadol prokurátor," povedal pre HN nitriansky župan Milan Belica.

Nášľapné míny
Zmluvy prehodnocujú aj v Bratislave. "Niektoré sú skutočne zvláštne. Dal som ich preto preveriť právnickým kanceláriám," upozorňuje bratislavský krajský šéf Vladimír Bajan. Hospodárenie úradu by mal už na jar preveriť aj Najvyšší kontrolný úrad. Podľa Bajana totiž na nové vedenie kraja čakalo viacero nášľapných mín. "Zistili sme, že pôvodná rekonštrukcia novej budovy kraja sa dodatkom k zmluve predražila z 59 miliónov korún na 89 miliónov. Som dosť vydesený z toho, ako to budeme riešiť." Problematické sú podľa neho aj niektoré prenájmy zdravotníckych zariadení. Transformáciu nemocníc v Banskobystrickom kraji prehodnocuje aj tamojší novozvolený župan Milan Murgaš. Podľa neho existujú signály, že nebola vykonaná v súlade so záujmami občanov. "Ak sa ukáže, že bol porušený zákon, nebudem sa rozpakovať podať aj trestné oznámenia." Niektoré rozhodnutia svojho predchodcu skúma aj žilinský župan Juraj Blanár. "Ide hlavne o dodávateľské zmluvy na údržbu ciest so súkromnými firmami."

Nové a drahšie
Dnešné zastupiteľstvá budú drahšie ako tie predchádzajúce. Vo väčšine regiónov sa totiž zvýši počet podpredsedov. V košickej župe mali naposledy jedného, teraz budú mať dvoch. Mesačne tak zaplatia na mzdách dvoch podpredsedov vyše 120-tisíc korún. "Zastupiteľstvo schválilo podpredsedovi plat 65-tisíc korún. Ďalších 60-tisíc zarobí poslanec dlhodobo uvoľnený na vykonávanie tejto funkcie," informuje hovorkyňa úradu Košického samosprávneho kraja Soňa Jakešová. Dvaja podpredsedovia sa podľa vedenia kraja budú môcť lepšie sústrediť na svoju agendu. V bratislavskej župe budú podľa všetkého dokonca až traja podpredsedovia - jeden za SMK, SDKÚ a Smer-SD. O jedného sa tiež zvýšil počet vicežupanov v Banskobystrickom a Nitrianskom kraji. Podľa právnika Milana Galandu je dôležité, aby mali podpredsedovia jasne určené kompetencie. "Nemalo by sa stávať, že sa táto funkcia vytvorí umelo len kvôli uspokojeniu politických partnerov." Takmer vo všetkých regiónoch sa počíta aj so zmenou organizačnej štruktúry a prijatím nových ľudí. V košickom regióne by ich malo byť šestnásť, v bratislavskom až takmer štyridsať. Náklady tak v niektorých krajoch stúpnu aj o niekoľko miliónov korún ročne.

Župan verzus parlament
Problémom v niektorých regiónoch je aj spolupráca medzi županom a zastupiteľstvom. Obzvlášť viditeľné je to v krajoch, kde majú prevahu v zastupiteľstve strany, ktoré sú voči županovi v opozícii. Takto je to napríklad v Bratislave, Žiline a Prešove. Práve v žilinskom regióne sa aj z tohto dôvodu zatiaľ nepodarilo zvoliť podpredsedu. "Zatiaľ nedošlo k dohode," potvrdzuje Blanár. Ten už dokonca odmietol podpísať jedno rozhodnutie regionálneho parlamentu. Podľa neho bolo totiž v rozpore so zákonom. Prešovský župan Peter Chudík pripúšťa, že vzťahy medzi ním a zastupiteľstvom nie sú úplne optimálne. "Vzhľadom na to, že je tam štyridsať poslancov s inou politickou orientáciou ako mám ja, je situácia celkom dobrá."
Zaťažkávacou skúškou by malo byť už tento týždeň schvaľovanie novej organizačnej štruktúry. Galanda zdôrazňuje: systém v samospráve je nastavený tak, že župan a zastupiteľstvo sa musia dohodnúť aspoň na základných veciach. "Strategicky dôležitý je napríklad rozpočet." V opačnom prípade podľa Galandu nemá župan inú možnosť ako abdikovať. Zákon síce dáva možnosť predsedu kraja odvolať. Je na to potrebné referendum, na ktorom sa musí zúčastniť nadpolovičná väčšina občanov. "Vzhľadom na nízku účasť v regionálnych voľbách je tento mechanizmus neúčinný," uzatvára Galanda.

Najdôležitejšie zrušené uznesenia NSK:

- prenájom zariadení sociálnych služieb
- úver na kúpu župnej budovy
- právo zastupiteľstva zasahovať do riadenia župného úradu
- zmluvy podpísané bývalým podpredsedom Miklósom Fehérom
Zdroj: HN

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 21:26