StoryEditor

Rozpad ANO posilní SDKÚ a Martinákovú

24.01.2006, 23:00

Postupným rozkladom niekdajšej vládnej ANO sa uvoľňuje liberálny, teda stredový priestor, ktorý donedávna táto strana obsadzovala. Podľa sociológa Pavla Marchevského majú najväčšiu šancu jej voličov prebrať Slobodné fórum a SDKÚ. Nepredpokladá totiž, že aliancii sa ešte v budúcnosti podarí zvýšiť voličské preferencie. "Očakávam, že už neprekročia hranicu dvoch percent." O obsadenie tohto politického priestoru sa dlhodobo snažia slobodní. Aj keď ich šéfka Zuzana Martináková nechce krízu ANO oficiálne komentovať, pripúšťa záujem o rovnakú cieľovú skupinu potenciálnych voličov. "Chceme presadzovať liberálnu politiku v ekonomickej oblasti. Naším cieľom je moderná spoločnosť." Do rovnakej arény mieni vstúpiť aj vznikajúca strana Nádej, ktorú zatiaľ prezentujú ministri a bývalí prominenti ANO František Tóth a Jirko Malchárek. "Liberálnu politiku a program modernej spoločnosti som presadzoval aj v ANO, je preto samozrejmé, že sa o to budem snažiť aj prostredníctvom novej politickej strany," skonštatoval pre HN Malchárek. Tomuto politickému subjektu však analytici už veľké šance nedávajú. "Na Slovensku nie je hlad po novej strane," poznamenal Marchevský. Takisto neočakáva, že sa môže výraznejšie presadiť strana na čele s Tóthom či Malchárkom. Tí podľa našich informácií dokonca neoslovili s ponukou na spoluprácu žiadneho člena poslaneckého klubu ANO, ktorý im doteraz garantoval politické krytie. Naopak, z tohto klubu má v najbližšom čase odísť poslanec Peter Biroš, ktorý posilní rady SDKÚ.

Kto opustil Ruska a prečo:
2003 -- Anton Danko:
Prekážala mu konfrontačná politika strany a sklamanie z neplnenia jej volebných sľubov. Dnes je nezávislým poslancom.
2003 -- Imrich Béreš: Prijal ponuku na šéfa Prvej stavebnej sporiteľne.
2003 -- Robert Nemcsics: ANO označil za stranu jedného muža, kritizoval charakter jej politiky. Je nezávislým poslancom.
2003 -- Branislav Opaterný: O Ruskovi v médiách povedal, že používa metódy, za ktoré by sa nemusel hanbiť ani Stalin. Dnes pôsobí ako nezávislý poslanec v Slobodnom fóre.
2004 -- Jozef Banáš: Nesúhlasil s nomináciou Jozefa Heribana na post straníckej jednotky vo voľbách do europarlamentu. Vstúpil do SDKÚ, zastupuje ju v NR SR.
2005 -- Viktor Béreš: Odchod z ANO vysvetlil "negatívnym a arogantným pôsobením predsedu", ktorý škodí strane štýlom svojej politiky. ANO vzápätí Béreša obvinila z toho, že si mal údajne vypýtať úplatok od podnikateľa, ktorému mal vybaviť stretnutie s Ruskom. Prípad vyšetruje polícia.
2005 -- Ján Drgonec: Stratil dôveru k predsedovi ANO Ruskovi, ktorý podľa neho nie je ochotný plniť dohody a dodržiavať sľuby. Povedal, že Rusko nevie rozlišovať medzi vedením podniku a štátu. ANO reagovala vyhlásením, že za Drgoncovým odchodom sú jeho neuspokojené ekonomické záujmy.
2005 -- Ľubomír Lintner, Jirko Malchárek, František Tóth, Rudolf Zajac, Rudolf Chmel, Peter Biroš, Jozef Elsner, Stanislav Kropilák, Jozef Heriban, Pavol Kuljaček: Lintnerova skupina opustila Ruska po prepuknutí jeho kauzy zmenky. V NR SR majú poslanecký klub, vo vláde lintnerovcov zastupujú traja ministri.
2005 -- Iveta Henzélyová: Svoj odchod vysvetlila chorobou. Následne Rusko zverejnil videonahrávku, na ktorej poslankyňa hovorí, že pred septembrovou schôdzou NR SR (koalícia mala vtedy problém s nedostatkom hlasov -- pozn. red.) jej ponúkali rekonštrukciu domu a sľubovali "hory-doly". O koho išlo, Henzélyová nevysvetlila -- ani polícii.
(Zdroj: hn, médiá)

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 16:48