StoryEditor

Fico o Kosove: Odmietam diktát

12.02.2007, 23:00
Autor:
SITASITA
Predseda vlády Robert Fico považuje pokusy o urýchlenie osamostatnenia Kosova za absolútne nezodpovedné. Snaha poskytnúť provincii status nezávislého štátu môže podľa neho viesť k nekontrolovaným pohybom v iných krajinám.

Predseda vlády a Smeru-SD Robert Fico považuje pokusy o urýchlenie osamostatnenia Kosova za absolútne nezodpovedné. Snaha poskytnúť tejto juhosrbskej provincii status nezávislého štátu môže podľa neho viesť k nekontrolovaným pohybom v iných krajinám. Úlohou medzinárodného spoločenstva je podľa neho brať na zreteľ aj oprávnené záujmy Srbska a vytvárať všetky predpoklady na to, aby sa o postavení Kosova ako integrálnej súčasti Srbska dohodli Belehrad a Priština. "Uprednostňujem dohodu pred medzinárodným diktátom," uzavrel premiér. Dodal, že takýto postoj bude presadzovať aj na rokovaní vlády.
Koaličná SNS už predložila do parlamentu avizovaný návrh deklarácie, ktorá sa týka budúceho štatútu Kosovo. Ako uviedol predseda poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj, deklarácia má morálnu a politickú rovinu. "Nemôžeme dopustiť druhý ,mníchovský diktát,' keď medzinárodné spoločenstvo pristupuje fakticky k osamostatneniu provincie." SNS už rokovala o texte deklarácie aj s koaličnými partnermi. "Na žiadosť Smeru-SD sme z deklarácie vypustili odvolávanie sa na slovanskú príbuznosť," uviedol Rafaj. Verí, že návrh splnomocnenca OSN pre Kosovo Marttiho Ahtisaariho je len východiskovou pozíciou, a nie finálnou verziou.
Svoj návrh predložila aj SDKÚ-DS - podľa neho by malo Slovensko považovať za základ ďalších rokovaní o budúcom statuse Kosova návrh Ahtisaariho, ale mala by presadzovať také riešenie, ktoré nevytvorí nezávislý štát Kosovo bez súhlasu a proti vôli Srbskej republiky.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
08. máj 2024 18:48