StoryEditor

Exminister Bartoszewski si v Bratislavve prevzal Medzinárodnú cenu sv. Vojtecha

09.06.2007, 14:52
Autor:
TASRTASR

Medzinárodnú cenu sv. Vojtecha odovzdal dnes bývalému poľskému ministrovi zahraničných vecí Wladyslawovi Bartoszewskému prezident SR Ivan Gašparovič. Ocenenie mu udelil Výbor Medzinárodnej ceny sv. Vojtecha za mimoriadnu politickú činnosť pre Európu.

Zástupca predsedu medzinárodného výboru pre ocenenie, arcibiskup Henryk Muszynski v príhovore konštatoval, že Bartoszewski (85) je jednou z mála osobností spájajúcu v Európe éru predvojnovú, povojnovú, komunistickú i postkomunistickú. "Kľúčovým bodom jeho európskeho životného svedectva je zmierenie medzi Nemcami a Poliakmi, ale aj neúnavná snaha o porozumenie a solidaritu medzi kresťanmi a židmi na pozadí dejín Európy, kde došlo k holokaustu," povedal.

Príhovor, v ktorom vyzdvihol život a prácu oceneného, predniesol aj bývalý nemecký spolkový kancelár a taktiež nositeľ Ceny Sv. Vojtecha Helmut Kohl. "Významnou mierou sa zasadil za zbližovanie, dobrú spoluprácu a vzťahy Poľska a Nemecka," povedal 77-ročný bývalý štátnik. Kohl spomenul aj Bartoszewského podiel na integrácii stredo- a východoeurópskych krajín do Európskej únie. "Si poľský Európan a európsky Poliak," konštatoval.

Samotný Bartoszewski ocenil zmeny, ku ktorým došlo v Európe od roku 1989. Za žiadúci označil každý demokratický a mierový vývoj v duchu Sv. Vojtecha, pričom osobitne spomenul Bielorusko. "Všetci si prajeme, aby Bielorusko malo demokratický a harmonický vývoj, a dosiahlo príslušnosť k európskemu kontinentu," povedal.

Profesor Bartoszewski pôsobil ako diplomat, novinár a historik. Počas druhej svetovej vojny ho väznili vo vyhladzovacom tábore Osvienčim. Po prepustení vďaka intervencii Červeného kríža bojoval proti Nemecku a v roku 1944 sa zapojil do Varšavského povstania. Pôsobil v rade pomoci Židom Žegota a je držiteľom vyznamenania Spravodlivý medzi národmi.

V období stalinizmu Bartoszewského šesť rokov väznili za údajnú špionáž. Angažoval sa v opozičných iniciatívach, spolupracoval s Rádiom Slobodná Európa, s opozičným časopisom Tygodnik Powszechny, prednášal na podzemných univerzitách a bol členom Solidarity. V roku 1981 ho znova uväznili. V nasledujúcich rokoch prednášal Bartoszewski ako hosťujúci profesor v Mníchove, Eichstätte a Augsburgu. V období 1990-95 pôsobil ako poľský veľvyslanec v Rakúsku, dvakrát bol šéfom poľskej diplomacie (1995, 2000-2001).

Cenu udeľuje Nadácia sv. Vojtecha (Adalbert Stiftung) so sídlom v nemeckom Krefelde od svojho založenia v roku 1989. Ocenenie získava osobnosť, ktorá sa významne zaslúži o trvalý spoločný rast Európy a integráciu štátov strednej a východnej Európy do Európskej únie. Nositeľa vyberá výbor zložený z 12 členov - po troch zo Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska.

Nadácia je pomenovaná po svätom Vojtechovi, misionárovi, ktorý pôsobil na území Maďarska, Poľska, Slovenska a Česka v 10. storočí a je považovaný za jedného zo staviteľov mostov medzi východnou a západnou Európou. Dosiaľ cenu nadácie dostali napríklad expremiéri Poľska a Maďarska Tadeusz Mazowiecki a József Antall, alebo exprezident Českej republiky Václav Havel. Za Slovákov ocenenie v roku 2005 prevzal poslanec Národnej rady SR František Mikloško.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 14:43