StoryEditor

Znalostná ekonomika sa stáva liekom na budúcnosť

10.10.2005, 00:00
Dokončenie štrukturálnych reforiem a udržanie ich výsledkov. Rozvoj znalostnej ekonomiky. Na týchto dvoch pilieroch stojí Národný program reforiem pre Slovensko z dielne rezortu financií, ktorý by mala v stredu schváliť vláda.

Dokončenie štrukturálnych reforiem a udržanie ich výsledkov. Rozvoj znalostnej ekonomiky. Na týchto dvoch pilieroch stojí Národný program reforiem pre Slovensko z dielne rezortu financií, ktorý by mala v stredu schváliť vláda. Cieľom je naša dlhodobá konkurencieschopnosť - a to sa dá podľa programu iba vytváraním podmienok pre rozvoj tzv. znalostnej ekonomiky.
Ako vyplýva z dokumentu, reformy vytvorili predpoklad na rast zamestnanosti, produktivity a životnej úrovne. Experti však varujú, že dobiehaním vyspelých krajín prídeme o jeden tromf zvaný lacná pracovná sila. Východiskom z tejto situácie má byť práve znalostná ekonomika. Má tento pojem rovnaký význam aj pre samotných občanov? Sociologička Iveta Radičová tvrdí, že áno. "Ľudia si čoraz viac uvedomujú, že vzdelanie pre nich znamená šancu na zlepšenie vlastnej situácie."
Štát na internete
Priority sú teda jasné: vzdelávanie, zamestnanosť, informatizácia, veda a výskum a tiež podnikateľské prostredie. "Ľudia tak budú môcť získať zaujímavú a najmä dobre platenú prácu," hovorí poradca ministra financií Martin Bruncko. Aj preto dostalo na budúci rok najviac peňazí z vládnej rezervy práve ministerstvo školstva.
Štát by už pritom nemal byť vnímaný ako bremeno, ale ako partner. "Už o niekoľko rokov by mal občan chodiť na úrady len vo výnimočných prípadoch, štandardom by malo byť vybavovanie úradných záležitostí cez internet." Uľahčí sa tak zakladanie živností, respektíve rozbeh podnikania. Podľa Bruncka sa už musíme posunúť od montážnej k vedomostnej ekonomike. "Musíme čoraz viac prispievať k výskumu a vývoju nových technológií. "
Menej dotácií a stimulov
Rezort financií počíta v novom systéme aj s menej kvalifikovanými. "Nie každý sa bude venovať vývoju či finančným analýzam." Takíto ľudia sa podľa neho budú môcť uplatniť ako zamestnanci v službách, ale aj pri vykonávaní servisných prác.
Vládne optimistické vízie však narážajú na isté pochybnosti. Vo výdavkoch na vedu a výskum sme stále na chvoste krajín EÚ, upozorňuje ekonomický prognostik Pavol Kárász. "Máme tiež najmenej výkonnú výskumnú základňu, ak vezmeme do úvahy počet prihlásených patentov."
Prognostik neskrýva istú skepsu aj pri pohľade na školstvo. "Musíme obsahovo a kvalitatívne zvýšiť úroveň vzdelávania, lepšie prepojiť vysoké školy s trhom práce. Máme tiež veľa univerzít nízkej kvality a mnoho akademických hodnostárov, ktorých úroveň je veľmi často žalostná." Kabinet si problémy uvedomuje - do školstva pôjde každý rok viac peňazí. Malo by sa tak stať na úkor rôznych dotácií či stimulov. Ešte v roku 2006 na ne pôjde asi 11 miliárd Sk. Podľa Bruncka treba za tým hľadať politické vyjednávania a kompromisy.
Cesta z mesta
Cestu k vzdelanostnej ekonomike by nemala ohroziť ani prípadná výmena vlády po budúcich voľbách. Tento trend podporuje aj najsilnejší opozičný subjekt Smer-SD. "Ak však mala vláda záujem rozvíjať školstvo a vedu, mala s tým začať už v predchádzajúcich rokoch," pripomenul podpredseda strany Igor Šulaj. Smer-SD má svoju cestu k znalostnej ekonomike: znížiť DPH na literatúru a bezplatné školstvo.
Agendu znalostnej ekonomiky nechcú obísť ani tie vládne strany, ktoré oslovujú starších, respektíve vidieckych voličov. "Orientujeme sa na rodinu, ktorej súčasťou je mladá generácia," vysvetľuje člen Predsedníctva KDH Pavol Abrhan. SMK zase vidí v znalostnej ekonomike kľúč na vyrovnávanie regionálnych rozdielov. "Na úrovni stredoškolského a vysokoškolského vzdelania zaostávame za občanmi slovenskej národnosti. Pre nás je tento projekt teda ešte dôležitejší ako pre väčšinu občanov," vyhlásila poslankyňa NR SR Erzsébet Dolník.

Kroky k znalostnej ekonomike
- znižovanie daňového a odvodového zaťaženia, najmä pri nízkopríjmových skupinách
- znižovanie regulačných a administratívnych prekážok pre zamestnávanie a samozamestnávanie
- vyššia vymožiteľnosť práva
- vzdelávanie nezamestnaných
- prijatie nového školského zákona
- vytvorenie národného štipendijného programu na podporu mobilít študentov
- prijatie stratégie celoživotného vzdelávania
- navrhnutie nového systému štátnych programov na podporu výskumu a vývoja
zdroj: Národný program reforiem pre Slovensko (MF SR)

01 - Modified: 2003-01-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zmenili obraz Česka 02 - Modified: 2003-01-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: NBS prvý raz prerobila 03 - Modified: 2003-01-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spektrum 04 - Modified: 2003-01-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Stretnutie elitného klubu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 13:32