StoryEditor

Vojaci idú do ďalšieho rizika

26.02.2007, 23:00
V nedeľu sa naši ženisti vrátili z operácie v Iraku a už zajtra podľa všetkého vláda presunie 57-člennú slovenskú jednotku v Afganistane z Kábulu do nebezpečného Kandaháru.

Jedna riskantná vojenská misia sa skončila, ďalšia slovenských vojakov čaká. V nedeľu sa naši ženisti vrátili z operácie v Iraku a už zajtra podľa všetkého vláda presunie 57-člennú slovenskú jednotku v Afganistane z Kábulu do nebezpečného Kandaháru. Slovákov tam chce vidieť NATO. "Pokiaľ bude ten materiál takom kontexte, v akom sa vyjadroval pán premiér, nemal by mať problémy, že neprejde," vyhlásil pre HN podpredseda slovenskej vlády a Smeru-SD Dušan Čaplovič. Premiér Robert Fico ešte nedávno odmietal splniť požiadavku NATO, názor zmenil až po svojej návšteve letiska v Kandaháre. Tam totiž stanovil požiadavku, že pokiaľ vojaci ostanú v bezpečnej zóne letiska a budú robiť stavebné práce, slovenská vláda nevidí dôvod, aby sa vojaci sem nepresunuli.
Sťahovanie vojakov rešpektujú aj ďalší koaliční partneri. SNS však vidí aj problém. "Máme isté výhrady, lebo sa vojaci presúvajú do rizikovejšej oblasti. V prípade napadnutia letiska budú predsa musieť opustiť bezpečnú zónu letiska," hovorí šéf poslancov SNS Rafael Rafaj.

Kam smerujú slovenskí vojaci:
- na juhu Afganistanu sa sústredili jednotky Talibanu, môžu sa ukrývať v ťažko dostupných priestoroch
- základňa v Kandaháre je vzdialená 700 km od Kábulu, chránená je plotom, ktorý má obvod 13 km
- priestor neustále strážia spojenecké vojská

01 - Modified: 2003-04-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Villepin: Z nezhôd sa EÚ musí poučiť
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 00:52