StoryEditor

Ďalší termín pre europasy: K dispozícii by mali byť v máji

Od prvého apríla bude rezort vnútra prijímať žiadosti o nové europasy. Prví žiadatelia by mali mať cestovné doklady vo formáte EÚ v máji. Pôvodne to malo byť už o tri mesiace skôr. Situáciu skomplikoval dodávateľ, maďarská firma The Hungarian Banknote Printing Corp. "Máme od nich prísľub, že náhradný termín dodržia," povedal hovorca rezortu vnútra Boris Ažaltovič.

Od prvého apríla bude rezort vnútra prijímať žiadosti o nové europasy. Prví žiadatelia by mali mať cestovné doklady vo formáte EÚ v máji. Pôvodne to malo byť už o tri mesiace skôr. Situáciu skomplikoval dodávateľ, maďarská firma The Hungarian Banknote Printing Corp. "Máme od nich prísľub, že náhradný termín dodržia," povedal hovorca rezortu vnútra Boris Ažaltovič. "Slovenská strana už dostala vzorky a prijala ich, preto sme mohli začať vyrábať vo veľkom," povedal pre HN hospodársky riaditeľ maďarskej firmy Zoltán Tóth. Už preto začali po častiach na Slovensko posielať spolu 100-tisíc čistopisov. Pripomeňme, že mali dodať čistopisy a personalizačné stoje, ktorými by sa čistopisy vypĺňali. Dnes by vzory nových europasov mali z rezortu vnútra dostať aj na ministerstve zahraničných vecí. "Specimeny budeme posielať všetkým krajinám vo svete, aby ich notifikovali," povedal štátny tajomník rezortu Jószef Berényi. Keďže nové pasy začne rezort vnútra fyzicky vydávať až v máji, všetky krajiny by podľa neho mali mať dostatok času, aby ich prijali.
Problémy s dodávateľom
Vydávať europasy v januári sa SR zaviazala ešte pred vstupom do EÚ. Rezort vnútra s budapeštianskou spoločnosťou podpísal zmluvu ešte v septembri 2004 v cene 85,7 milióna korún. Firmu si vybrali v rokovacom konaní bez zverejnenia. Dôvod? Ministerstvo nemalo na projekt cestovných dokladov pridelené finančné prostriedky. Maďarská firma síce včas poslala 100 kontrolných vzorov čistopisov, tie však boli podľa expertízy kriminalisticko-expertízneho ústavu nevyhovujúce. Čistopisy mali viacero chýb, predovšetkým zlú potlač vízových strán pasu a nesprávne vyhotovené ochranné bezpečnostné prvky. Aj napriek tomu od januára stoja nové pasy tisíc korún, čo je o štyristo korún viac ako v roku 2004. Ministerstvo tvrdí, že zvýšenie ceny nesúviselo s europasmi, ale s rastom inflácie v rokoch 1999 - 2005.
Za meškanie pokuta
Podľa Ažaltoviča si ministerstvo vnútra chce voči dodávateľovi uplatniť pokutu vo výške 0,25 percenta za každý deň z omeškania dodávky. Zástupca firmy zatiaľ o žiadnej pokute nevedel. "O dôsledkoch nedodržania pôvodného termínu sme zatiaľ nerokovali. Všetko závisí od toho, ako dokážeme dodržať tento termín," povedal Tóth. Čistopisy by mala maďarská firma dodávať len do konca roka. Vtedy by sa nové pasy už mali začať vyrábať v Národnom personalizačnom centre v Devínskej Novej Vsi. Predpokladané náklady na ich zavedenie do konca roka 2008 predstavujú 1,7 miliardy korún.
Pasy menia všetci
Pasy sa pravdepodobne budú meniť vo všetkých členských krajinách EÚ na podnet Spojených štátov. Tie chcú obmedziť bezvízový styk krajinám, ktorých cestovné dokukmenty nebudú obsahovať odtlačky prstov. Práve tento biometrický prvok by sa teda mal objaviť vo všetkých europasoch. Nové slovenské cestovné doklady ho zatiaľ nebudú mať. Ministerstvo vnútra pôvodne počítalo s vydávaním takýchto cestovných dokladov už koncom tohto roka. Aj tento dátum sa pravdepodobne posunie - únia pritom stanovila hraničný termín na január 2008.

Ako budú vyzerať europasy

- pasy budú mať bordový obal
- ochrannými známkami budú špeciálny vodoznak a ochranný prúžok
- povinný biometrický údaj bude digitálna fotografia tváre
- neskôr by mal pribudnúť odtlačok palca

Vydávanie dokladov

- Žiadateľ predloží preukaz totožnosti a vypíše žiadosť s identifikačným číslom v podobe čiarového kódu.
- Vyplnená žiadosť, nasnímaná fotografia a podpis sa v elektronickej forme odošlú do výpočtového strediska.
- Údaje sa overia v registri obyvateľov a správnej agende. Osobné dáta budú v národnom personalizačnom centre laserovým gravírovaním vyznačené na čistý doklad. Personalizačné zariadenia sú tiaž súčasťou zmluvy s maďarskou firmou.
- Hotový preukaz sa prostredníctvom kuriérskej služby vráti na pracovisko, kde ho do 30 dní vydajú žiadateľovi.
Zdroj: hn

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
08. máj 2024 16:57