StoryEditor

Cez "obálky" sa vyplatilo päť miliónov

14.03.2007, 23:00

Zhruba päť miliónov korún. Toľko si na úplatkoch zarobila štvorica daňových kontrolórov. Stačilo málo -- hoci vedeli, že kontrolované firmy na vyplatenie nadmerného odpočtu DPH nemali nárok, vydali stanovisko o splnení podmienok. Takto sa to dialo minimálne pri šiestich kontrolách. Stíhaní kontrolóri patria k 167 osobám, ktorých vlani polícia obvinila z korupcie. V rukách polície pritom celkovo skončilo dvakrát viac úplatkárov ako rok predtým. Úplatky brali sudcovia, policajti, prokurátor aj lekári. V "obálkach" sa vyplatilo spolu 5,2 milióna korún.
Naznačia a čakajú
Exminister spravodlivosti Daniel Lipšic tvrdí -- za stúpajúcim počtom obvinených nie je nárast korupcie, ale efektívnejšie odhaľovanie korupcie. Upozorňuje, že hoci sa zverejňujú informácie o trestných stíhaniach, pojednávaniach na Špeciálnom súde, aj odsudzujúce rozsudky, ekonomický záujem alebo "nenažranosť" ľudí je taká veľká, že napriek tomu idú do rizika. "Očakávam, že musí prísť čas, kedy sa to asi zastaví a možno očakávať aj pokles," hovorí šéf policajného Úradu boja proti korupcii Tibor Gašpar. Polícia zaznamenala aj čoraz väčšiu opatrnosť páchateľov korupcie. "Často priamo nežiadajú úplatok, len svojím správaním naznačia a čakajú, kým im je poskytnutý," vysvetľuje Gašpar. Peniaze sa najčastejšie odovzdávajú v kanceláriách, reštauráciách alebo v autách.
Sex ako úplatok
Korupcia vo väčšine prípadov funguje na báze poskytnutia peňazí, zaplatenia služieb alebo darov. Polícia však vlani zaznamenala aj kuriózny prípad, keď "úplatkom" za skrátenie lehoty na vybavenie úradnej záležitosti a zvýhodnenie v kariérnom postupe bolo poskytnutie sexuálnych služieb.
(Ne)pripravení policajti
Čoraz premyslenejšia je aj ekonomická trestná činnosť -- tu dnes dominujú podvody s daňami. Priemerným páchateľom je podľa vlaňajších štatistík podnikateľ alebo člen predstavenstva akciovej spoločnosti vo veku od 30 do 40 rokov. Gašpar pripúšťa, že protikorupčný úrad má určité rezervy v odhaľovaní ekonomickej kriminality. Asi 30 percent pracovníkov úradu bude musieť na sebe buď odborne popracovať alebo odísť. Podľa Květoňa Holcra z Bratislavskej vysokej školy práva to však nie je len problém slovenskej polície. "Policajné zbory všeobecne nie sú dostatočne pripravené na odhaľovanie takejto kriminality. Keď sa do toho pustia napríklad odborníci na dane, dokážu trestnú činnosť zamaskovať tak, že sa to naozaj ťažko odhaľuje."

ROK 2006 V ČÍSLACH:
Prípady korupcie
-- zistená suma úplatkov 5,2 milióna Sk
-- objasnených 139 prípadov
-- obvinených 167 osôb
Ekonomická kriminalita
-- zistená škoda 5,89 miliardy Sk
-- objasnených 46 prípadov (8 z roku 2005)
-- obvinených 77 osôb
Zdroj: ÚBPK

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
08. máj 2024 02:35