StoryEditor

Čierna práca stále prekvitá

18.10.2006, 00:00

Čierna práca na Slovensku naďalej prekvitá. Podľa rôznych odhadov takto u nás pracuje 60- až 120- tisíc ľudí. Štát "vďaka" nim prichádza ročne o stovky miliónov korún.
Boj s fenoménom čiernej práce komplikuje aj Sociálna poisťovňa. Jej nespoľahlivé databázy totiž komplikujú jej odhaľovanie a postihovanie. Bežným trikom totiž je, že ak inšpektori práce nájdu neprihlásených zamestnancov, zamestnávatelia sa vyhovárajú na 8-dňovú prihlasovaciu lehotu. Preto ešte bývalý minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ľudovít Kaník zaviedol možnosť prihlásiť zamestnanca do Sociálnej poisťovne ešte pred nástupom do práce -- faxom, mailom či esemeskou. Dodatočne musí nástup nového zamestnanca potvrdiť do troch dní písomne na predpísanom tlačive.
Poisťovňa nestíha
Sociálna poisťovňa to však kapacitne ani technicky nezvláda. Elektronické podania nestíha vybaviť a tak poistencov zaregistruje až po doručení tlačiva. Ministerstvo preto upozorňuje -- inšpektori majú problém s určitosťou povedať, či je niekto zamestnávaný nelegálne.
Kaníkova nástupkyňa Iveta Radičová (SDKÚ-DS) však žiadne problémy tohto druhu nezaznamenala. "To však neznamená, že neboli. Je možné, že ma len o nich vedenie poisťovne neinformovalo," povedala pre HN.
Sankcie nepomôžu
Poisťovňa nedostatky nepopiera. "Nebolo to úplne domyslené," hovorí predseda Rady riaditeľov František Halmeš. Podľa neho by prepisovanie esemesiek do elektronickej podoby vždy začiatkom mesiaca zamestnalo 50 ľudí. Riešenie vidí v zavedení tzv. elektronického registračného listu. Naopak, autor myšlienky Kaník to považuje za "grandióznu neschopnosť" poisťovne a jej manažmentu. "Z technického hľadiska ide o veľmi jednoduchú softvérovú záležitosť." Podľa Kaníka sa dá systém, ktorý vie spracovať aj sms správu, kúpiť za relatívne málo peňazí asi v dvadsiatke firiem na Slovensku.
Ministerstvo práce však poisťovňu sankcionovať nechce. Argumentuje tým, že predchádzajúca vláda ju nepremyslene zahltila nezodpovedne prijatými 17 novelami zákona o sociálnom poistení. "V čase, keď treba poisťovňu stabilizovať, by sankcionovanie nepomohlo a ani by nevyriešilo problém, iba by ho zhoršilo," uviedla hovorkyňa rezortu Oľga Škorecová.
Čierna práca bola a bude?
Zamestnávatelia pretrvávanie problému čiernej práce potvrdzujú. "Opatrenia, ako napríklad zvýšenie minimálnej mzdy, k tomu výdatne prispievajú," zdôraznil Peter Masár zo Slovenského živnostenského zväzu. Čierna práca je typická najmä pre stavebníctvo, sezónne práce v poľnohospodárstve, ale aj prácu v hoteloch, reštauráciách či pre služby v domácnosti. V nových členských štátoch Európskej únie sú ľudia zamestnávaní nelegálne aj v oblastiach, ako sú lekárska starostlivosť, súkromné poradenstvo a doučovanie či obchod s nehnuteľnosťami.

Nelegálna práca v prvom polroku 2006
-- Národný inšpektorát práce odhalil 528 načierno zamestnaných ľudí
-- Úrady práce a sociálnych vecí zaevidovali 161 nelegálne pracujúcich
-- Prezídium Policajného zboru pri kontrolách objavilo 89 nezákonne zamestnaných osôb
-- daňovým úradom sa podarilo odhaliť päť "načierno" pracujúcich ľudí
-- dovedna udelili 455 pokút v celkovej sume takmer 3,3 milióna korún
Zdroj: MPSVR SR

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 01:04