StoryEditor

Situácia v regiónoch

Trnava: Zamestnanci trnavskej fakultnej nemocnice sa do avizovaného štrajku zapoja až v pondelok o 7.30 h. So štrajkom súhlasí približne 70 percent z tisíc pracovníkov nemocnice. Svoj odmietavý postoj k súčasnému stavu zdravotníctva chcú vyjadriť formou mítingu pred riaditeľstvom nemocnice. O vstupe do štrajku rokujú i nemocnice v Galante, Dunajskej Strede či v Piešťanoch.

Trenčín: Zamestnanci Nemocnice s poliklinikou (NsP) v Trenčíne sa pridajú k štrajku v pondelok. Budú poskytovať len akútnu zdravotnú starostlivosť. V nemocnici pracuje okolo 1 300 ľudí. Jej riaditeľ Martin Chren podporuje nároky zdravotníkov, s ostrým štrajkom v nemocnici však nesúhlasí. Na štrajk sa pripravuje aj NsP v Bojniciach, pripoja sa v pondelok od 7.00 h. Nemocnice v Považskej Bystrici, Myjave, Ilave a v Partizánskom sa k štrajku nepridajú.

Nitra: Pracovníci Fakultnej nemocnice v Nitre dnes o 7.00 h vstupujú do ostrého štrajku. Z celkového počtu 1 100 zdravotníckych zamestnancov sa pripojí takmer 800 ľudí. Podľa právnej interpretácie rezortu zdravotníctva, o ktorej zdravotníkov informoval riaditeľ nemocnice Viktor Žák, by účastník ostrého štrajku nemal vôbec pracovať, poskytovať žiadne výkony, ani akútnu zdravotnú starostlivosť. Podľa členky štrajkového výboru Zuzany Murgašovej je názor, že počas štrajku nemôžu vôbec pracovať, úplne scestný a nebudú ho vôbec rešpektovať. K štrajku sa chystajú v utorok pripojiť aj lekári NsP v Zlatých Moravciach. V Leviciach, Nových Zámkoch a Šali sa lekári štrajkovať nechystajú.

Banská Bystrica: Štrajk vo Fakultnej nemocnici F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici sa začne v pondelok. Podľa predsedu štrajkového výboru Richarda Kulaviaka sa na jeho forme dohodnú do konca týždňa. "Každý si musí uvedomiť svoju právnu zodpovednosť za pacienta. Ošetrujeme a liečime tu 75 a niekedy až 90 percent akútnych prípadov, preto je možné, že mnohí budú, paradoxne, štrajkovať prácou." V nemocnici pracuje 1 540 zdravotníckych pracovníkov, z toho je 256 lekárov. Na štrajku sa zúčastní viac ako 170 z nich.

Žilina: Žilinská nemocnica sa do štrajku zdravotníckych pracovníkov nezapojí. Uviedla to riaditeľka nemocnice Daniela Bekeová. "Nemám žiadne oficiálne informácie o tom, že by sa do tohto divokého štrajku zapojila nemocnica v Žiline." Nevie ani o tom, že by sa k štrajku pripojili iné nemocnice v Žilinskom kraji.

Prešov: Dnes ráno vstúpia do časovo neobmedzeného ostrého štrajku zdravotnícki zamestnanci Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. Oznámenie o tom s približne 1 030 podpismi odovzdali predstavitelia štrajkového výboru riaditeľovi nemocnice Petrovi Birošovi. Ostrý štrajk bude mať v prešovskej nemocnici podobu "pohotovostného režimu". Oddelenia budú fungovať ako počas dní pracovného voľna, okrem oddelení, kde nemôžu v žiadnom prípade obmedziť prevádzku, napríklad na onkologickom oddelení. K štrajku sa pripája aj nemocnica v Bardejove. Jej riaditeľ Marián Petko potvrdil, že voči štrajkujúcim bude vedenie nemocnice postupovať výhradne v zmysle ústavy a slovenských zákonov. "Štrajk je v súlade s ústavou."

Košice: Zdravotníci Fakultnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach sa do ostrého štrajku nezapojili. Lekársky odborový zväz v tejto najväčšej nemocnici v kraji má v súčasnosti iba asi desaťčlenné zastúpenie. Vlani v lete sa totiž tamojšia organizácia sama rozpustila. Hovorkyňa nemocnice Kornélia Betáková potvrdila, že nemocnica zatiaľ nemá avizované žiadne kroky na podporu štrajku ani od odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 04:15