StoryEditor

Posledná rozlúčka: Emócie spojili prominentov s pozostalými

26.01.2006, 23:00

"Na Slovensku ešte nebolo také miesto, aby sa pod jeho strechou stretlo toľko bolesti a smútku." Tieto slová ministra obrany Juraja Lišku najlepšie vystihujú atmosféru poslednej rozlúčky s obeťami minulotýždňovej havárie vojenského lietadla Antonov. V Mestskej hale v Prešove nechýbali pozostalí, kolegovia obetí, najvyšší štátni, politickí, vojenskí a cirkevní funkcionári. Ďalšie štyri tisícky ľudí sledovali pietny akt na veľkoplošnej obrazovke pred športovou halou.

Najťažšia úloha
Štyridsaťdva rakiev prikrytých slovenskou štátnou vlajkou. Pri každej stoja vojaci s fotografiami nebohých a ich vojenskými vyznamenaniami. Halu lemuje čierne súkno. Pod krížom a nápisom "Česť Vašej pamiatke -- 19. január 2006" je nastúpená jednotka čestnej stráže Ozbrojených síl SR a dve čaty kamarátov obetí -- slovenskí a českí vojaci z misie KFOR v Kosove.
"Tragédia pred nás postavila jednu z najťažších úloh. Úlohu poslednej rozlúčky," povedal na úvod smútočného zhromaždenia veliteľ pozemných síl Milan Maxim. Postupne predstavuje všetkých 42 zosnulých vojakov. Každý z nich dostáva in memoriam armádne vyznamenanie. "Dnešok je pre nás všetkých veľmi, veľmi smutný deň," hovorí generálny tajomník NATO Jaap de Hoop Scheffer. Zdôrazňuje, že smrť slovenských vojakov je veľkou ranou aj pre alianciu. "Máme povinnosť uctiť si ich pamiatku tým, že budeme pokračovať a úspešne dokončíme naše operácie a misie, či už v Kosove alebo kdekoľvek inde. Len tým preukážeme svoju najhlbšiu úctu a pokúsime sa nájsť opäť silu prekonať túto tragédiu."

"Odpusťte, vojaci moji"
Minister Liška nostalgicky spomína aj posledné stretnutie s nebohými -- priamo v Kosove pred poslednými Vianocami. "Vaša prítomnosť dávala kosovským a srbským matkám nádej, že sa ich deti vrátia zo školy domov. Stále sa vrátili... Vojaci, všetky rozkazy svojich veliteľov ste splnili. Splniť posledný vám nebolo dopriate. Ten rozkaz znel -- vráťte sa domov! Živí a zdraví! Chcelo by sa mi na jeho splnení trvať. Nedá sa mi. Sú aj vyššie sily, ako je sila rozkazu. Odpusťte, vojaci moji," dodal minister. Rozlúčka sa končí modlitbou vojenského ordinára Františka Rábeka. Za zvukov piesne Flying home, ktorá znie počas každého odchodu slovenských jednotiek KFOR z misie v Kosove domov, osobne kondolujú domáci i zahraniční štátnici najbližším príbuzným obetí. Ešte záverečné pocty -- prelet armádnych vrtuľníkov a lietadiel. Nebohých už čaká len jedna cesta -- rakvy s pozostatkami smerujú k miestam ich posledného odpočinku.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 10:43