StoryEditor

Učitelia dostali etický kódex

05.10.2006, 00:00
Autor:
SITASITA

Slovenská rektorská konferencia chce zvýšiť dobré meno vzdelávacích inštitúcií, a preto prijala Etický kódex zamestnancov vysokých škôl. Predkladateľ kódexu a rektor Žilinskej univerzity Ján Bujňák povedal, že s etickými pravidlami neprišli, aby sankcionovali, ale chcú formovať ľudí, aby si uvedomili dôsledky svojho konania. "Svet sa zmenil. Učiteľ už nie je nadriadený študentom. Pedagógovia si musia uvedomiť, že študenti sú klientmi." Pedagógovia majú podporovať kreatívny prístup poslucháčov k štúdiu a viesť ich k tomu, aby dokázali teoretické znalosti využiť v praxi.
Bujňák považuje za dôležité aj nabádanie zamestnancov, aby nepodliehali politickému nátlaku a lobistickým vplyvom. Pravidlá taktiež určujú, aby si učitelia zvyšovali kvalifikáciu. "Nemali by učiť to, čo pred desiatimi rokmi, máme tu 21. storočie." Kódex upravuje aj pôsobenie učiteľov na viacerých školách. Podľa žilinského rektora učitelia by nemali pracovať na dvoch, troch školách, pretože to nemôžu stíhať.
Kódex neobchádza ani pracovné zásady. Počas pracovného času sa zamestnanci majú výlučne venovať pracovným záležitostiam, mimopracovné aktivity si majú vybavovať po skončení pracovného času. Všetky poskytnuté duchovné, materiálne a finančné prostriedky nemajú zneužiť na účely vlastného obohacovania sa a ani na poškodzovanie verejného záujmu a záujmu vysokých škôl.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. máj 2024 02:02