StoryEditor

Na voľby počkajú aj nemocnice

05.04.2006, 00:00

Transformácia nemocníc na akciové spoločnosti už nie je v rukách tejto vlády. Pre HN to potvrdil štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Peter Ottinger. Minister Rudolf Zajac dnes na vláde preloží už len informatívny materiál -- o ničom zásadnom sa teda rozhodovať nebude. Opozícia tak dosiahla, čo chcela -- premiér Mikuláš Dzurinda sa zase nemusí obávať možného návrhu na vyslovenie nedôvery voči svojej osobe. Odborníci na zdravotníctvo však nepovažujú tento krok za správny.

Bankrot za dverami
"Zastaviť transformáciu štátnych nemocníc nie je najlepším riešením. Neexistuje žiaden ekonomický dôvod, ktorý by ju znemožňoval," tvrdí Peter Pažitný z Health Policy Institute. Práve naopak, podľa Pažitného je na to najvhodnejšie obdobie. V roku 2004 totiž malo približne desať z 21 štátnych zdravotníckych zariadení negatívne vlastné imanie. Znamená to, že dlhy nemocníc boli vyššie ako ich celkový majetok. "Ak by sa takáto nemocnica transformovala na obchodnú spoločnosť, musela by následne vyhlásiť bankrot," vysvetlil analytik Martin Filko zo Sanigest Europe. Vlani sa situácia zlepšila, Veriteľ nemocnice oddlžil. "Napriek tomu, ak sa nevykonajú systémové zmeny, tento problém môže nastať s veľkou pravdepodobnosťou opäť," upozornil Filko.
Podľa Pažitného za jeden rok nestihli ešte záväzky nemocníc narásť tak, aby boli vyššie ako celková hodnota ich majetku. Transformáciu práve preto nie je dobré odkladať, bankroty môžu ohrozovať nemocnice v budúcnosti.

Sme pred voľbami
Politici to vidia inak. "Uznávam, že teraz je optimálny čas na transformáciu a v zásade to aj podporujeme za predpokladu, že štát si v nemocniciach zachová väčšinu. Na druhej strane musíme vnímať aj to, aká je momentálne politická situácia na Slovensku," uviedol poslanec Tibor Bastrnák (SMK). Opozícia tvrdí, že na toto mala vláda čas štyri roky. "Vzhľadom na predvolebnú kampaň a naše vyhlásenia, že si neprajeme žiadnu privatizáciu, podporujem zastavenie transformácie," povedal podpredseda ĽS-HZDS Milan Urbáni. Rovnako ako Smer-SD považujú vytváranie akcioviek z nemocníc za predstupeň privatizácie. "Je lepšie to nechať už na novú vládu, za tie dva mesiace sa aj tak nič zásadné nezmení," domnieva sa Urbáni.
Podpredseda Smeru-SD Pavol Paška rozhodnutie vlády oceňuje, čokoľvek iné by totiž považoval "za prejav absolútnej nekompetentnosti a nekorektnosti".

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
07. máj 2024 14:40