StoryEditor

Martináková má zase problém s rebelmi

14.06.2006, 00:00

Len pár dní pred voľbami dostáva Slobodné fórum ďalší úder, ktorý môže mladej strane definitívne zavrieť dvere do parlamentu. Viacerí členovia strany z Košického kraja vydali vyhlásenie, v ktorom považujú stiahnutie Branislava Opaterného z kandidátky za hrubé porušenie stanov a uvažujú o založení názorovej platformy v strane. Podľa politológa Petra Horvátha to môže byť posledná kvapka, aby voliči, ktorí boli doteraz ochotní stranu podporiť, sa od nej v poslednej chvíli odklonili.

Dvesto hlasov pre Opaterného
Ani nie pred mesiacom vyšli na povrch personálne rozpory v strane. Vedenie strany síce všetky informácie o rozkole v strane vytrvalo popieralo, o miesto na kandidátke však minulý týždeň prišiel poslanec Branislav Opaterný. Jeho stiahnutie vyvolalo nevôľu širšej členskej základne. "Vedenie môže porušiť stanovy a jeden člen, keď povie svoj názor, tak ho idú odkopnúť. To nemá so slušnou politikou nič spoločné," tvrdí jeden z iniciátorov vyhlásenia, predseda košického klubu Slobodného fóra Ervín Boháčik.
Vo vyhlásení, ktoré podporilo asi 200 členov najmä z Košického kraja, žiadajú odvolanie stiahnutia Opaterného z kandidátky. "Podpísaní členovia musia vedieť, že to je podľa zákona nemožné a táto ich žiadosť teda zrejme smeruje inam," reagoval hovorca strany Róbert Kotian.

Platforma = rozpad
Opaterného iniciatíva potešila. Podľa neho v strane uvažujú o vytvorení platformy. "Treba to však prediskutovať. Platforma musí byť v súlade so stanovami, uvidí sa v najbližších dňoch." Poslankyňa Ľubica Navrátilová, ktorá tiež nesúhlasila so stiahnutím Opaterného, o iniciatíve nevie. Na vzniku platformy v strane pritom nevidí "nič nenormálne".
Podľa Horvátha je to však jasným signálom, že v strane nie je niečo v poriadku. Pre mladú stranu, ktorá má nestabilných voličov, to môže mať katastrofálne následky. "Vznik akejkoľvek platformy v každej relevantnej politickej strane na Slovensku znamenal rozpad tejto strany." Horváth sa domnieva, že Slobodné fórum čaká tragický politický osud SDĽ či SOP. Neúspech strany vo voľbách bude podľa neho pre mnohých jej členov signálom na opustenie strany.

Zlé správy pre Smer?
Ak slobodní v sobotu nedokážu prekročiť päťpercentnú hranicu zvoliteľnosti, rozloženie politických síl sa na Slovensku výrazne zmení. So slobodnými totiž mohol rátať Smer aj strany doterajšej koalície. "Politická situácia sa vyhrotí. Rozdelenie na koalíciu a opozíciu bude oveľa silnejšie, pretože bude chýbať tmeliaci stredový prvok," hovorí Horváth. Očakáva preto omnoho ťažšie koaličné rokovania. Na druhej strane vzrastie politická váha KDH a SMK, pretože podľa Horvátha by bolo pre šéfa Smeru Roberta Fica -- ako víťaza volieb -- väčším rizikom ísť do koalície s ĽS-HZDS a SNS. "Alebo to riskne a pokúsi sa dohodnúť na veľkej koalícii priamo s SDKÚ."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 14:20