StoryEditor

Minister nepustí poslancov bližšie k odpočúvaniu

28.10.2005, 00:00
Minister vnútra odmieta, aby poslanci mohli kontrolovať aj odpočúvanie, ktorým získava polícia dôkazy v trestnom konaní. "K tomu nie som prístupný. To určite nie," vyhlásil pre HN Vladimír Palko (KDH).

Minister vnútra odmieta, aby poslanci mohli kontrolovať aj odpočúvanie, ktorým získava polícia dôkazy v trestnom konaní. "K tomu nie som prístupný. To určite nie," vyhlásil pre HN Vladimír Palko (KDH). Pripomína, že všade vo svete existuje problém úniku informácií z polície. "Takéto riziko treba minimalizovať, nie ho ešte zväčšovať."
Pokojný spánok občanov
Poslancom zákon umožňuje kontrolovať iba odpočúvania, ktoré SIS, polícia či colníci nasadzujú kvôli spravodajským informáciám. To im však nestačí. "Musíme kontrolovať všetky druhy odpočúvania, aby nevznikali problémy a pochybnosti," zdôraznil člen Výboru NR SR na kontrolu používania informačno-technických prostriedkov Robert Kaliňák (Smer-SD). Ministrov odpor chápe, napriek tomu avizuje zmenu zákona o ochrane pred odpočúvaním, ktorá posilní kontrolné právomoci výboru. "Takýto návrh jednoznačne príde." Aj podľa šéfa výboru Romana Vavríka (SDKÚ) je táto zmena potrebná a prispeje k tomu, aby "občania mohli pokojne spávať".
"Ploštice" podráždili Pittnera
Práve včera NR SR prerokovala historicky prvú správu o stave odpočúvania na Slovensku. "Nenašli sme ani jedno nezákonné odpočúvanie. Z tohto pohľadu môže byť verejnosť pokojná," skonštatoval Vavrík. Aj tak téma podozrivých odpočúvaní rezonovala. Poslanci SMK sa zaujímali, ako sa naše štátne orgány postavia ku kauze údajného odpočúvania maďarského konzulátu v Košiciach, kam mala podľa TV Markíza SIS v roku 2000 umiestniť svoju odpočúvaciu techniku. "Nič také sa tam neinštalovalo, nič také sa tam nenašlo," reagoval riaditeľ SIS Ladislav Pittner. Túto kauzu označil za "niečo, čo nám naozaj zdvihlo žĺč".
Poslanci na prieskum
Prípad preveruje aj polícia. "Zaujímame sa o to," potvrdil pre HN policajný prezident Anton Kulich. Šéf tajnej služby už zbavil mlčanlivosti všetkých svojich príslušníkov, ktorých polícia bude chcieť vypočuť. Kauzou sa chce zaoberať aj gesčný parlamentný výbor. "Bude zrejme predmetom nášho poslaneckého prieskumu," avizuje poslanec Milan Cagala (ĽS-HZDS). Maďarská strana však "napichnutie" konzulátu poprela. Ak by to tak malo byť, určite by na to prišli.
Poslanci vedia o odpočúvaní
Viacerí poslanci sú naďalej presvedčení, že na Slovensku sa nelegálne odpočúva. "Ťažko sa to však dokazuje. Lebo tí, čo odpočúvajú, majú aj prostriedky na to, aby sa to nezistilo," tvrdí nezávislý poslanec Ladislav Polka. Je presvedčený, že po roku 1998 (vtedy bol členom HZDS) odpočúvali aj jeho. "V roku 1999 to bolo veľmi intenzívne. No naučil som sa s tým pocitom žiť." Cagala dodáva - po skončení mojej funkcie ministra hospodárstva (v Mečiarovej vláde) ma stopercentne odpočúvali. "Takisto bola snaha napojiť mi niečo aj u mňa doma," povedal pre HN. Hovorca SIS Vladimír Šimko však poznamenal, že v uplynulých siedmich rokoch sa na tajnú službu so svojím podozrením neobrátil žiadny poslanec. Podľa Kaliňáka je dnes odpočúvanie bežného človeka bez povolenia súdu veľmi ťažké - pri politikoch to platí dvojnásobne.

Čo poslanci-kontrolóri zistili:
- počet súdom odsúhlasených žiadostí na použitie ITP: 2 620
- počet odmietnutých žiadostí: 2
- počet dodatočne vydaných súhlasov na použitie ITP: 16
- počet prípadov použitia ITP, z ktorých boli informácie použité ako dôkaz v trestnom konaní: 67
(Pozn.: V štatistike nie sú údaje o odpočúvaní podľa Trestného poriadku - počas trestného konania - ktoré poslanci nesmú kontrolovať.)

01 - Modified: 2003-01-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Fondy VÚB AM s majetkom 2 mld. Sk
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. máj 2024 17:53