StoryEditor

KDH sa rozpadlo vedenie

10.07.2006, 00:00
Povolebný konflikt v KDH vrcholí. Cez víkend sa svojich funkcií vzdali podpredsedovia Daniel Lipšic a Rudolf Bauer a člen predsedníctva František Mikloško. Ich rozhodnutiu predchádzal aj odchod Vladimíra Palka z postu podpredsedu KDH a nezvolenie Pavla Minárika za šéfa poslaneckého klubu v parlamente.

Povolebný konflikt v KDH vrcholí. Cez víkend sa svojich funkcií vzdali podpredsedovia Daniel Lipšic a Rudolf Bauer a člen predsedníctva František Mikloško. Ich rozhodnutiu predchádzal aj odchod Vladimíra Palka z postu podpredsedu KDH a nezvolenie Pavla Minárika za šéfa poslaneckého klubu v parlamente. Za jediný týždeň stratilo predsedníctvo kresťanských demokratov takmer polovicu členov.

Snem bude čím skôr
Rada KDH poverila predsedu hnutia Pavla Hrušovského, aby do 30 dní zvolal mimoriadny snem, na ktorom by sa malo doplniť predsedníctvo. "Pán predseda sa rozhodol, že to urobí čím skôr," tvrdí hovorca hnutia Martin Krajčovič. Napriek tomu, že odídenci z vedúcich postov KDH už avizovali, že sa o ne budú opäť uchádzať - svoju kandidatúru si odložili až na riadny snem, ktorý je naplánovaný na budúci rok. "Potrebujeme, aby sa o celej veci viedli diskusie s členskou základňou a do mimoriadneho snemu by
sa to nestihlo," hovorí Lipšic.

Hrušovského hnutie
Vedúce posty v hnutí opustili ľudia, ktorí kritizovali spôsob, akým sa KDH na poslednú chvíľu neúspešne ponúklo Smeru na vstup do vládnej koalície. "KDH tak stratilo časť sebavedomia, cti, hrdosti. Myslím si, že sme sa tým spreneverili našim princípom a hodnotám, ktoré kedysi boli na prvom mieste," kritizoval toto rozhodnutie Lipšic v diskusnej relácii STV. Väčšina Rady KDH sa postavila ku skupine okolo Hrušovského a odobrili jeho rozhodnutie. Po sobotňajšom zasadnutí tak v užšom vedení sedí šesť z pôvodných jedenástich členov. Tí, čo ostali, stoja na strane Hrušovského. "Kým nebudú dovolení noví členovia predsedníctva, rozhodnutia by sa nemali prijímať," hovorí Bauer.

Nový predseda?
Napriek tomu, že už prebehli úvahy o výmene predsedníckeho postu, Hrušovský nepripúšťa, že by odstúpil. "Situácia v KDH je veľmi vážna, nie však taká dramatická, aby som robil osobné závery." Keďže ho rada podporila, nepovažuje za potrebné, aby zvažoval zotrvanie vo funkcii, aj keď toto rozhodnutie podľa neho nie je definitívne. Palko, o ktorom sa špekulovalo, že svojím odchodom z podpredsedníckeho postu si robí kampaň na šéfa KDH, tají, či bude naozaj kandidovať. "Nebolo by zodpovedné, keby som o tom dopredu informoval." Na scénu sa vracia Ján Čarnogurský, ktorý je dnes "len" čestným predsedom KDH. "Kandidovať budem, ale len za člena predsedníctva alebo Rady KDH."

Spor kvôli osobám a smerovaniu
Spor v KDH spôsobil jeho volebný výsledok a povolebné smerovanie. Vedenie si trúfalo na dvojciferný výsledok, KDH však získalo len 8,3 percenta hlasov. Podpredseda KDH Daniel Lipšic to označil za neúspech. Hnutie oficiálne vylúčilo len spoluprácu s ĽS-HZDS. Zatiaľ čo časť vedenia preferovala odchod do opozície, z regionálnych organizácií sa ozvali hlasy podporujúce vstup do vlády so Smerom-SD.
Vedenie hnutia dlho vyčkávalo a až na poslednú chvíľu prišiel Pavol Hrušovský s vyhlásením, že "chce rokovať o vytvorení vládnej koalície so Smerom-SD a SMK". Ešte v ten večer Robert Fico oznámil vznik koalície s SNS a ĽS-HZDS. Parlamentný poslanecký klub KDH si za svojho predsedu dočasne zvolil lídra Pavla Hrušovského. Doterajší šéf klubu Pavol Minárik tak stratil členstvo v predsedníctve. Lipšic vzápätí vyhlásil, že by si vedel na čele KDH predstaviť Palka.

01 - Modified: 2003-03-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vojna v Iraku ohrozuje Oscary 02 - Modified: 2003-03-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Sila Iraku 03 - Modified: 2003-03-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vojenská koalícia proti Saddámovi
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 05:13