StoryEditor

Kauza VÚB vo finále: Všetky obvinenia boli zrušené

11.08.2005, 00:00
Kauza VÚB sa končí, guvernér Eximbanky Ladislav Vaškovič napokon vyviazol bez problémov. V prípade, ktorý proti sebe postavil dokonca ministerstvá vnútra a financií, totiž vyšetrovateľ už zastavil trestné stíhanie kvôli všetkým skutkom.

Kauza VÚB sa končí, guvernér Eximbanky Ladislav Vaškovič napokon vyviazol bez problémov. V prípade, ktorý proti sebe postavil dokonca ministerstvá vnútra a financií, totiž vyšetrovateľ už zastavil trestné stíhanie kvôli všetkým skutkom.

Žiadna škoda, žiadni obvinení
Jana Pôbišová z rezortu vnútra informovala HN, že vyšetrovateľ tak urobil na pokyn dozorujúceho prokurátora. "Prokuratúra po previerke spisov a preštudovaní znaleckých posudkov zaujala stanovisko, že vyšetrovanie je potrebné zastaviť." Spolu s Vaškovičom pritom ďalších šesť osôb čelilo podozreniam, že pripravili štát a niektoré súkromné spoločnosti o viac než dve miliardy korún. Jednotliví aktéri kauzy boli obvinení z viacerých trestných činov: podvod, poškodzovanie veriteľa a marenie konkurzu. "Vždy som tvrdil, že celá kauza bola vyfabrikovaná. Každý, kto sa tomu aspoň trošku rozumie, sa musel čudovať," reagoval pre HN Vaškovič. Už v marci bolo zrušené obvinenie z marenia konkurzu, v týchto dňoch prokuratúra zmietla zo stola všetky ostatné podozrenia. Pripomeňme, že práve prokuratúra už raz na sťažnosti obvinených reagovala pokračovaním vo vyšetrovaní. Podľa informácií HN ešte bývalý prokurátor GP navrhoval na prelome rokov 2003 - 2004 zastaviť trestné stíhanie, ale oficiálny verdikt bol napokon iný.

Čo prekážalo polícii
VÚB poskytla v rokoch 1996 - 1997 firme Konsult Real úvery za približne 1,7 miliardy Sk. Firma však úvery nesplácala, pričom od februára 1998 bola v predĺžení (dlhy prevyšovali vlastný majetok spoločnosti - pozn. red). Napriek tomu nepodala návrh na vyhlásenie konkurzu. V roku 1998 požičala VÚB rovnakej firme ďalších 100 miliónov, čo podľa polície odporovalo vnútorným pravidlám, navyše súhlas nedala ani Dozorná rada VÚB. Potom Konsult Real dostal od banky ešte takmer dvojmiliardový úver: firma síce nesplatila 1,7 miliardy, ale VÚB túto pohľadávku - v rámci očisťovania pred privatizáciou - presunula do Slovenskej konsolidačnej. Ďalší problém podľa polície? Konsult Real začal v roku 2000 rozpredávať svoj majetok, čím mal poškodiť svojich veriteľov. Polícia preto stíhala nielen predstaviteľov Konsult Real, ale aj zástupcov VÚB, kde o. i. sedel práve Vaškovič. Ten spolu s ďalšími obvinenými počas celého vyšetrovania viackrát zdôraznil, že podozrenia sú v rozpore so skutočnosťou, pretože postupovali striktne podľa vládnej koncepcie.

Tunel verzus ozdravenie
Minister vnútra Vladimír Palko (KDH) ešte na začiatku vyšetrovania povedal, že "išlo o typický prípad tunelovania v zlatokopeckom období, keď banky boli štátne". Práve tieto formulácie pobúrili vicepremiéra a ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ). Mikloš zdôraznil, že reštrukturalizácia zlých úverov VÚB v spoločnosti Konsult Real sa udiala presne podľa vládou schválenej koncepcie a žiadna škoda nevznikla. "Minister vnútra bol uvedený do omylu," poznamenal včera k ukončeniu kauzy hovorca ministra financií Peter Papanek. Ako doplnil, všetky obvinenia, týkajúce sa osôb a úverov, ktoré poskytla VÚB spoločnosti Konsult Real, boli nepodložené. "Navyše naša banková reforma bola monitorovaná medzinárodnými renomovanými agentúrami a označili ju za jednu z najlepších v krajinách OECD." Stanovisko ministra vnútra sa nám získať nepodarilo, pretože v tomto čase je na dovolenke.

Banky zachraňoval štát
Tri štátne banky - VÚB, IRB a Slovenskú sporiteľňu musel oddlžiť štát. Úvery, ktoré banky rozdali do roku 1998, prekročili sumu 100 miliárd korún. Vláda v rámci ozdravenia bankového sektora zlé úvery presunula na Slovenskú konsolidačnú. Namiesto úverov dostali banky do svojho portfólia štátne dlhopisy, aby sa stali pre investorov zaujímavé. V prípade VÚB išlo o 21,3 miliardy korún.

Povedali o kauze
Exminister financií Sergej Kozlík (ĽS- HZDS): Ministerstvo financií nemalo dosah na riadenie banky. Predpokladám, že to bola naplnená trestná podstata, ale rozkrádaním sa to bude dať nazvať až po výroku súdu.
Guvernér Eximbanky Ladislav Vaškovič: Na vznesené obvinenia som spolu s členmi bývalého predstavenstva VÚB reagoval sťažnosťou na generálnu prokuratúru. Poukázali sme na nezákonnosť postupu a ignorovanie skutočnosti, že ku škode nedošlo.
Exprezident VÚB Ján Gabriel: Nepoznám tento problém, ale sme naučení, že keď niekto oznámi obrovské škody, je za tým niečo, čo nesúvisí s realitou.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 12:40