StoryEditor

Biznis s materským mliekom nevynáša

05.10.2006, 00:00
Za liter materského mlieka dostane žena od "mliečnej banky" približne 200 korún. Trhová cena litra mlieka je pritom stanovená maximálne na 850 korún za liter. Aj takto vyzerá biznis s materským mliekom na Slovensku. Takzvané laktárium si do tejto sumy premietne náklady, ktoré nemocnica musí vynaložiť na získanie a úpravu mlieka.

Za liter materského mlieka dostane žena od "mliečnej banky" približne 200 korún. Trhová cena litra mlieka je pritom stanovená maximálne na 850 korún za liter. Aj takto vyzerá biznis s materským mliekom na Slovensku. Takzvané laktárium si do tejto sumy premietne náklady, ktoré nemocnica musí vynaložiť na získanie a úpravu mlieka.
Banka v mínuse
Hoci na Slovensku v minulosti fungovalo 16 laktárií, dnes je ich len osem. "Ich prevádzka je náročná," skonštatovala Katarína Vicianová z Banky ženského mlieka v bratislavskej Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou. Ak majú dosť zásob, po mlieko si chodia aj rodičia novorodencov po operáciách alebo samoplatcovia. Napriek tomu nepatrí prevádzka laktária k ziskovým. "Darkyne mlieka od nás dostávajú príspevok na stravu a 200 korún za liter, ročne ich máme 40 až 50," povedala Vicianová. V roku 2005, keď bola nízka pôrodnosť, prijali len necelých dvetisíc litrov, no v roku 1994 to bolo vyše šesťtisíc litrov.
Slabá informovanosť
Informovanosť o možnosti darovať či kúpiť materské mlieko je u nás slabá. Mirka z Bratislavy je jednou z tých mamičiek, ktoré sa o nej dozvedeli od svojej detskej lekárky. "Môj syn Kubko bol po ťažkej operácii srdca a mňa seklo v krížoch, takže som si istý čas nemohla materské mlieko odsávať," vysvetlila Mirka. V nemocnici Kubko mlieko dostal priamo na oddelení, no keď ho prepúšťali domov, rodičia stáli pred dilemou, či si materské mlieko kupovať. "Denne by nás stálo asi 400 korún, vzhľadom na to, koľko Kubo v tom čase vypil." Napokon však na túto možnosť odkázaní neboli.
Materské mlieko z laktária pomáha nedonoseným, predčasne narodeným novorodencom a deťom, ktoré sú po rôznych operáciách. Odkedy banka funguje, vykúpila už tisíce litrov od darkýň.
Mlieko ako liek
Zber a ošetrenie materského mlieka je zabezpečené tak, ako pri transfúznych preparátoch. Väčšinu mlieka spotrebujú deti hospitalizované v nemocnici, ktorých diagnózy sú závažné -- preto majú nárok na jeho výdaj na recept. "Výživu v týchto prípadoch hradia poisťovne v plnej výške," povedal pre HN prezident Združenia zdravotných poisťovní Igor Dorčák.
Materskému mlieku konkurujú rôzne umelé výživy, tie stoja približne tridsať korún na deň. Vicianová však upozorňuje -- dieťa odchované na materskom mlieku má väčšiu šancu, že v neskoršom veku nebude trpieť rôznymi alergiami, infektmi a bronchitídami.

Čo musí spĺňať darkyňa mlieka
-- byť celkovo zdravá
-- neužívať antibiotiká
-- dieťa nemá staršie ako 6 až 8 mesiacov
-- neprekonala hepatitídu B, C
-- byť HIV a BWR negatívna
-- súhlasiť s kontrolnými vyšetreniami raz za 3 mesiace
-- mať mrazničku

Ako sa dojčí na Slovensku
Po prepustení z pôrodnice bolo v roku 2003 na Slovensku dojčených 93,2 percenta novorodencov. S pribúdajúcim vekom dieťaťa toto číslo postupne klesá -- z 83,2 percenta mesiac starých detí až na 37,8 percenta dojčených detí vo veku šesť mesiacov. Najviac -- 95,4 percenta novorodencov, dojčili matky z Trnavského kraja. Naopak, najmenej -- 89,4 percenta novorodencov, dojčili matky z Nitrianskeho kraja.
Zdroj: TASR

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 19:56