StoryEditor

Pavol Hrušovský: Odchod z vlády nemení náš vzťah k najsilnejším stranám

12.02.2006, 23:00
Tvrdí, že SDKÚ ich chcela na zmluve o výhrade svedomia dobehnúť a poraziť. Odmieta zužovať politiku iba na reformy a budovanie slušnej krajiny považuje za beh na dlhé trate. Napriek rozpadu vládnej koalície vidí budúcnosť najmä v spolupráci pravicových strán. Pavol Hrušovský.

Tvrdí, že SDKÚ ich chcela na zmluve o výhrade svedomia dobehnúť a poraziť. Odmieta zužovať politiku iba na reformy a budovanie slušnej krajiny považuje za beh na dlhé trate. Napriek rozpadu vládnej koalície vidí budúcnosť najmä v spolupráci pravicových strán. Pavol Hrušovský.

V priebehu niekoľkých dní sa KDH stalo opozičnou stranou, vládna koalícia sa rozpadla a budú predčasné voľby. Stálo to za to?
- Áno. V politike treba rátať aj s takýmito situáciami. Ak sa nedodržujú princípy a moc sa uplatňuje spôsobom, ktorý škodí krajine, tak to vidím ako najlepšie riešenie.
Prečo sa rozbuškou stala práve zmluva o výhrade svedomia? Mnoho ľudí podstate tohto problému nerozumie...
- To je o tom, či v politike budeme rozprávať len o reformách alebo dokážeme diskutovať aj o hodnotách. Podľa nás sú otázky ako morálka, etika, ale aj sloboda človeka a jeho svedomia, vážne témy. Nezužujme politiku len na reformy. Otvorme ju aj týmto vážnym problémom, ktoré sú pre kresťanskodemokratické a konzervatívne strany dôležité. Tento spor nebol ani tak o zmluve, ako skôr o odmietnutí dodržiavať dohody. Boli sme veľmi prekvapení, prečo k tomu zo strany premiéra prišlo. Podľa mňa preto, že to SDKÚ vyhovovalo - chceli nás na tejto téme dobehnúť a poraziť.
O hodnotách sa však diskutovalo už na jeseň, keď sa objavili pomerne silné indície o korupcii v parlamente. Prečo ste už vtedy nezaujali takýto kategorický postoj?
- Pretože sme nechceli porušiť dohodu. Boli sme viazaní koaličnou zmluvou a povedali sme partnerom, že ak dôjde k dohode o predčasných voľbách, KDH ju podporí. Dva z koaličných subjektov tento návrh neprijali. Ak sme nechceli zostať nedôveryhodným partnerom, neostávalo nám nič iné, len pokračovať v spolupráci ďalej alebo z koalície vystúpiť. Vtedy sme sa zachovali principiálne.
Čo bol pre vás ten pomyselný bod zlomu? Keď Mikuláš Dzurinda odmietol dodržať programové vyhlásenie vlády alebo jeho stretnutie s biskupom Rudolfom Balážom.
- Bola to kumulácia dôvodov. Skôr nám prekážalo, že nebol ochotný dodržať dohodu. Z toho, čo tomu predchádzalo, sme však boli smutní. Boli sme svedkami, ako sa nás snaží vtiahnuť do politického zápasu, ktorý sme si vôbec neželali.
Nebola však aj za vaším konaním snaha ísť do volieb možno z výhodnejšej opozičnej pozície?
- Pri takýchto vážnych témach vôbec nerozmýšľame týmto spôsobom. Je to o princípoch a hodnotách. Vo chvíli, keď sme sa rozhodovali, sme vôbec nekalkulovali s tým, aký to môže mať dosah na náš volebný výsledok. My sme si z koalície odísť neželali, ale v situácii, keď bola vážne porušená dohoda, sme z nej odísť museli.
Dzurindovi ste vy, ale aj ďalší koaliční partneri, vyčítali nedodržiavanie dohôd viackrát...
- Ak k tomu aj v minulosti došlo, väčšinou išlo o dohody, ktoré neboli zapísané v programovom vyhlásení vlády. Tu došlo k nenaplneniu záväzku, ktorý podpísali všetci predsedovia koaličných strán. Porušovania dohôd mali svoju intenzitu, ale v tomto prípade to už bolo také transparentné, že sme to nemohli prejsť mlčaním.
Boli ste vo vládnej koalície takmer do konca. Spomedzi vašich ministrov pôsobia najrozpačitejšie výsledky ministra školstva Martina Fronca, ktorému sa nepodarilo zrealizovať reformu vysokého školstva...
- Odmietam túto kritiku. Tento rezort je veľmi náročný na systémové zmeny. Napriek tomu sa niektoré z nich zrealizovali. Napríklad zavedenie normatívov pri financovaní základného a stredného školstva či nové maturity. Ja vnímam účasť kresťanských demokratov v tejto vláde ako veľký prínos na budovanie dôveryhodnosti tohto štátu.
Napriek tomu zostalo Martinovi Froncovi najviac nesplnených priorít...
- Poďme sa potom pozrieť aj do vnútra vzťahov v koalícii a pomenujme hlavné príčiny. Veď jeden zo štátnych tajomníkov, ktorý mal byť rovnako nositeľom vysokoškolskej reformy, ju verejne kritizoval a dokonca podnecoval na účasť na protestoch proti nej. Ďalší dôvod je, že vládna koalícia v čase, keď už bola reforma pripravená, stratila v parlamente väčšinu. Od opozície sme predsa nemohli čakať, že bude k reforme ústretová.
Začína sa volebná kampaň. S akými témami predstúpite pred voličov?
- Nosnými témami budú rodina, sociálna politika, bezpečnosť, výchova a vzdelávanie.
Môžete to trochu rozmeniť na drobné?
- To by som vám prezrádzal stratégiu a taktiku. Chceme prekvapiť. Predčasné voľby pre nás znamenajú novú situáciu. Budeme musieť byť oveľa rýchlejší a operatívnejší.
Odchod KDH z koalície sa môže prejaviť aj na preferenciách. Nebudete teraz komplikovanejšie získať nových voličov?
- Uvedomujem si, že dôvod nášho odchodu z vládnej koalície sa ťažko komunikuje. Je o hodnotách a ľudia možno viac premýšľajú o peniazoch a materiálnych statkoch. Verím občanom, že v sebe majú aj neekonomický rozmer a náš krok ocenia. Žiadna z politických strán na Slovensku by nemala odvahu vniesť do politiky aj túto dimenziu. Na rozdiel od nich pozeráme na politiku z dlhodobejšej perspektívy. Budovanie slušnej krajiny je behom na dlhé trate.
Považujete spoločný povolebný postup pravicového trojbloku SDKÚ, SMK a KDH stále za svoju prioritu?
- Nezvyknem v politike hovoriť nikdy. Dôvera medzi KDH a SDKÚ je v tejto chvíli vážne naštrbená a spolupráca sa veľmi skomplikovala. Aj tak si myslím, že pre Slovensko mala a bude mať význam kooperácia programovo blízkych strán s pravicovou orientáciou. Nebudeme však deklarovať žiadny záväzok spolupracovať po voľbách len v nejakom bloku politických strán. Zostaneme v našom rozhodovaní slobodní.
Podpredseda KDH Vladimír Palko už naznačil, že váš postoj k SDKÚ sa môže podobať prístupu k ĽS-HZDS. Je reálne, že začnete hovoriť spolupráca s SDKÚ áno, ale bez Mikuláša Dzurindu.
- Takýto postoj je predčasný. Sme veľmi sklamaní krokmi, ktoré premiér vo vzťahu k nám urobil. On totiž dobre vedel, za akú prioritu zmluvu o výhrade svedomia považujeme.
Vylučujete teda spoluprácu?
- Svojou predchádzajúcou odpoveďou som povedal všetko.
Je teda ako partner po voľbách viac v hre Smer-SD?
- Nie. Rozhodnutie, ktoré sme urobili, nič nemení na našich postojoch k relevantným politickým stranám, ktoré majú po voľbách šancu zasadnúť v novom parlamente.

01 - Modified: 2003-02-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rovnaké chyby
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 23:29