StoryEditor

Prebytočný majetok armády získa ten, kto ponúkne najviac

14.04.2003, 00:00
Od septembra 2002 sa predovšetkým osobné a nákladné automobily, kolesová a stavebná technika či ženijný materiál v armáde predávajú prostredníctvom ponukových konaní a osobitných ponukových konaní,
  • Odpredaj vojenských prebytkov je administratívne náročný
  • Od septembra 2002 sa predovšetkým osobné a nákladné automobily, kolesová a stavebná technika či ženijný materiál v armáde predávajú prostredníctvom ponukových konaní a osobitných ponukových konaní, ktoré sa uskutočňujú formou verejného predkladania návrhov na uzavretie zmlúv. Takýmto spôsobom sa podľa zákona musí predávať všetok hnuteľný majetok, ktorého cenu znalec odhadne na viac ako 50-tisíc Sk za kus. "Cieľom ponukových konaní, ktoré sa konajú priamo vo vojenských útvaroch, je zvýšiť úspešnosť a transparentnosť odpredaja prebytočného majetku ozbrojených síl," povedal M. Timorácky. Materiál získa ten, kto ponúkne najvyššiu sumu. Kupujúci uzavrie kúpnu zmluvu na mieste. Ak zaplatí na pošte poštovou poukážkou, môže si kúpený materiál ihneď prevziať, zdôraznil M. Timorácky. Určitou nevýhodou však podľa neho je, že takto sa predávajú iba tie najlepšie kusy techniky. OS SR potom zostáva prakticky nepredajný majetok. Ten musí byť ponúknutý ešte raz, ak sa však ani potom nepredá za stanovenú cenu, legislatíva umožňuje na opakovanú ponuku komisionálne znížiť cenu najviac o 50 %. Aj potom je však neraz nepredajný a putuje do šrotu.
    Vlani Úrad pre investície a akvizície (ÚIA) organizovaním ponukových konaní v Nemeckej, Nemšovej a v Nitre zvýšil výnos z predaja o viac než 6 mil. Sk nad hodnotu stanovenú znalcom. Ostatné ponukové konanie zorganizoval úrad 25. a 26. marca 2003 vo vojenskom útvare v Nitre. Výnos z predaja sa oproti pôvodne stanovenej cene podarilo licitovaním zvýšiť o viac ako 1 mil. Sk. "Záujemcovia majú možnosť prezrieť si predávanú techniku aspoň týždeň pred ponukovým konaním," povedal vedúci oddelenia Hnuteľného investičného majetku ÚIA MO SR podplukovník Adrián Kunik. Ďalšie ponukové konania sa v Nitre uskutočnia v dňoch 20. -- 22. mája, 17. -- 19. júna, 23. -- 25. septembra a 11. -- 14. novembra tohto roku.
    Priame predaje
    Nie všetok prebytočný hnuteľný majetok sa však predáva prostredníctvom ponukových konaní. Prípadný záujemca o ucelené súbory automobilovej, ženijnej (elektrocentrály, čerpadlá na vodu) či stavebnej techniky, ktorých ponuku možno tiež nájsť na internetovej stránke MO SR, sa môže obrátiť priamo na ÚIA. Sú to hlavne drobné veci a materiál s nízkou cenou, kde sa odpredajú zvyšky už po realizovaných osobitných ponukových konaniach (kanistre, nádrže, materiál na osobné používanie, drobný materiál, proviantný materiál).
    Vojenský materiál
    Osobitnou oblasťou je odpredaj vojenského materiálu, ktorý v zmysle zákona č. 179/1998 Z. z. nie je voľne obchodovateľný. ÚIA ho tak môže predať iba firmám, ktoré majú povolenie obchodovať s vojenským materiálom. Aby sa zabránilo vývozu týchto komodít do rizikových krajín, spolupracuje ÚIA pri jeho predaji s ministerstvom hospodárstva a zahraničných vecí. Z celkového objemu prebytočného majetku OS SR tvoria zbrane a munícia približne desatinu. Problémom je predovšetkým munícia, pretože keď sa ju nepodarí predať, musí ÚIA zabezpečiť jej delaboráciu. Rozobratie a zneškodnenie, neraz niekoľko desaťročí starej munície, je však veľmi nákladné a v rozpočte MO na to nie sú vyhradené financie. "Preto je výhodné, keď sa nám takýto materiál podarí predať aj za veľmi nízku cenu. Už tým ušetríme," povedal M. Timorácky. V blízkej budúcnosti chce ÚIA organizovať ponukové konania aj na odpredaj vojenského materiálu. M. Timorácky si od toho sľubuje zvýšenie výnosu a rýchlejší odber odpredaného materiálu zo skladov OS SR.
    Niektoré druhy prebytočného hnuteľného majetku
    Druh materiálu/techniky Miesto uloženia
    Kuchyňa poľná prívesná PK-26 Nitra
    Kompresor DK-661 Nové Mesto nad Váhom
    Osobný terénny automobil UAZ-469 Bi Bratislava
    Transformator oddel. 16kVA/380V Nemecká
    Osobný automobil VAZ-2102 Combi Nemšová
    Osobný automobil Š-120 L Topoľčany
    Zdroj: MO SR

    menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
    25. apríl 2024 02:57