StoryEditor

Najväčšie regióny podporujú mňa

20.03.2007, 23:00
Predseda SMK Béla Bugár v rozhovore pre Hospodárske noviny:

Čím sa vaša ponuka pre SMK líši od Pála Csákyho?
- Myslím si, že je to obrovský omyl pána Csákyho, že hovorí o programe. Kongres nie je programovým, ale meníme stanovy a volíme orgány strany. Tie potom zvolajú programovú konferenciu, kde sa všetko dohodne. Treba hovoriť o tom, aká bude strana, čo bude pre stranu momentálne v opozícii najdôležitejšie. Mám predstavu, ale budem o tom najskôr hovoriť pred delegátmi, a nie cez médiá.
Ste si istý, že budete úspešnejší ako váš protikandidát?
- Bez boja sa nevzdám, ale myšlienka, či budem alebo nebudem úspešnejší, ma teraz neťaží.
Ktoré regionálne štruktúry SMK stoja za vami?
- Najväčšie regióny vyjadrujú podporu mne, ale to nie je dôležité. Otvorene vám môžu povedať, že vás podporujú, ale v tajných voľbách môžu hlasovať inak.
Kto z vedenia SMK je na vašej strane?
- Vedenie sa k tomu zatiaľ nevyjadrilo. Stanovili sme si termín do 26. marca, že každá okresná konferencia alebo delegáti musia poslať písomné stanovisko k stanovám a k personálnym zmenám a potom sa vyjadrí predsedníctvo a dá návrh na kongres.
Aký je váš vzťah k výkonnému podpredsedovi SMK Miklósovi Durayovi, ktorý je známy svojimi radikálnymi vyhláseniami?
- Jeho výroky sa nedajú porovnať so slovami Jána Slotu, ktorý prakticky uráža istú časť národa. Duray má vlastnosť, že tým najnevhodnejším spôsobom chce presadiť nejakú tému ako napríklad autonómiu. Niečo povie dopredu do médií, ale tam je celý proces, ako by sa mali tieto veci riešiť.
S SMK sa spája aj téma územnej, školskej či kultúrnej autonómie. Ako by ste v prípade víťazstva pristupovali k tejto agende?
- O tom sa zbytočne hovorí. Som smutný, že také témy ako autonómia sú hodené len tak do pľacu. Vyvolajú určitú búrku a potom z toho nič nie je. Toto nie je spôsob práce, s ktorým súhlasím.
V kauze Hedviga Malinová bola SMK na strane študentky, hoci polícia poprela, že by ju niekto napadol. Mala sa strana natoľko angažovať v tejto záležitosti?
- Čudujem sa novinárskej obci, že nedávajú každý týždeň aspoň raz otázku premiérovi alebo ministrovi vnútra, ako si môžu dovoliť povedať, že skutok sa nestal. Môžu mať iný názor, že skutok sa nestal tak, ako to ona hovorila. Ale slová "skutok sa nestal" svedčí o tom, že to chceli tlačiť iným smerom - a to už sa musí ozvať aj SMK.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. máj 2024 20:56