StoryEditor

Kontrola odpočúvania -- poslanci chcú vedieť viac

08.09.2005, 00:00
Zákony o odpočúvaní sa zrejme budú opäť meniť. Poslanecká ambícia zmapovať celkový stav zákonnosti odpočúvania na Slovensku totiž narazila na problém.

Zákony o odpočúvaní sa zrejme budú opäť meniť. Poslanecká ambícia zmapovať celkový stav zákonnosti odpočúvania na Slovensku totiž narazila na problém. Poslanci sú limitovaní zákonom o ochrane súkromia - dostali sa tak iba k údajom o odpočúvaniach, ktorými orgány štátu získavajú spravodajské informácie. Koľkokrát polícia odpočúvala v rámci trestného konania a či všetky prípady boli legálne, ostáva naďalej neznáme. Odpočúvania podľa Trestného poriadku poslanci kontrolovať nesmú. "Ak by sme išli aj po tejto línii, dostali by sme sa mimo zákona," upozorňuje člen Výboru NR SR pre kontrolu použitia informačno-technických prostriedkov Jozef Šimko (KDH).
Poslanci verzus polícia
Na tento problém upozorňuje aj historicky prvá správa o stave odpočúvania v SR, ktorú včera schválil spomínaný kontrolný výbor na neverejnej schôdzi. Budúci týždeň ju prerokuje parlament a následne ju zverejnia na internete. Podľa informácií HN správa navrhuje, aby poslanci mohli kontrolovať všetky prípady odpočúvania - teda aj tie, ktorými polícia získava dôkazy pre trestné konanie. Policajti nesúhlasia. "Zákonnosť v prípravnom konaní predsa kontroluje prokurátor. Prečo by to mali robiť aj poslanci?" reagoval prezident Policajného zboru Anton Kulich. Poslanec Šimko mu odpovedá: "Občania musia dostať ubezpečenie, že túto oblasť nikto nezneužíva. Iba vtedy budú mať pocit bezpečia." S rozšírením kontrolných kompetencií súhlasí aj ďalší člen výboru László Köteles z SMK. Zároveň však dodáva: "Zákony musia garantovať, aby takto získané informácie nemohli byť zneužité."
Podozrenia sa rozplynuli
Čo prináša správa za rok 2004? "Nezistili sme ani jeden prípad nelegálneho odpočúvania," sumarizuje šéf výboru Roman Vavrík (SDKÚ). Ešte nedávno však poslanci mali podozrenia - počet žiadostí o odpočúvanie totiž "nesedel" s evidenciou povolení od sudcu. Po doplnení príslušných dokumentov sa však všetky sporné prípady nakoniec vysvetlili. "Vyvrátili sa tak podozrenia, že by nejaký súhlas na odpočúvanie bol nebodaj vyfabrikovaný." Aby sa podobné problémy už neopakovali, poslanci žiadajú ministra spravodlivosti, aby vypracoval jednotné pravidlá pre evidenciu odpočúvaní. Kontrolný výbor už totiž pracuje na ďalšej správe - za prvý polrok 2005.
Pri zbere informácií pre hodnotiacu správu poslanci narazili aj na ďalší problém - tajná služba ich napríklad nechcela pustiť do objektov s odpočúvacími zariadeniami. "Porušili by sme tým zákon," vysvetľuje hovorca SIS Vladimír Šimko. Poslanci rýchlo našli riešenie - začiatkom leta novelizovali zákon o ochrane súkromia, ktorý im viac otvoril dvere do tajných služieb. SIS to rešpektuje.

Dostupné údaje o odpočúvaní
- Podľa informácií HN povolili súdy - na základe zákona o ochrane súkromia - minulý rok zhruba 2 600 odpočúvaní.
- Generálna prokuratúra vo svojej výročnej správe informovala, že v trestnom konaní bolo odpočúvanie nasadené v zhruba 2 000 prípadoch.
- Právomoc odpočúvať majú polícia, SIS, vojenské spravodajstvo, colná správa, Zbor väzenskej a justičnej stráže a Železničná polícia. Napríklad colníci vlani predložili sudcovi žiadosti o odpočúvanie v 291 prípadoch. SIS žiadala o odpočúvanie 567-krát, pričom sudca súhlasil v 536 prípadoch.

01 - Modified: 2003-01-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Miera inflácie v Rakúsku klesla
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. máj 2024 17:40