StoryEditor

Rybníček má zaplatiť za SuperStar

Na prsty bývalého vedenia STV na čele s Richardom Rybníčkom sa zrejme pozrie súd. Dôvod? Miliónové pokuty za prerušovanie relácie SuperStar reklamou.

Na prsty bývalého vedenia Slovenskej televízie na čele s Richardom Rybníčkom sa zrejme pozrie súd. Dôvod? Miliónové pokuty za prerušovanie relácie SuperStar reklamou. Rada STV včera zaviazala riaditeľa televízie Radima Hrehu, aby sa pokúsil vymôcť náhrady škôd spôsobené vysokými pokutami. "Chcem, aby naši právnici vo všetkých prípadoch spísali žaloby," povedal Hreha pre agentúru SITA. Bývalý riaditeľ STV akúkoľvek zodpovednosť za pokuty odmieta.
Hreha: Škodili vedome
Rada STV tvrdí, že bývalé vedenie televízie neprijalo dostatočné opatrenia, aby zamedzilo nárastu ďalších škôd. Hreha je pritom presvedčený, že bývalý manažment televízie vedome vytváral "podmienky pre vznik škody", keď nerešpektoval rozhodnutia licenčnej rady. Tá viacnásobne skonštatovala porušenia zákona a STV vyrubila za prerušovanie SuperStar reklamou pokuty za približne 26 miliónov korún. Zodpovednosť konkrétnych ľudí a teda vinníkov však musí podľa Hrehu najskôr určiť súd. "Som veľmi zvedavý na právnu argumentáciu v prípade žaloby," hovorí člen Rady STV Miroslav Kollár.
Prázdne gesto
Podľa Kollára je to len odvádzanie pozornosti. "Ešte dlho budú aj Rada, aj členovia manažmentu využívať predchádzajúce vedenie ako tému." Odborníci pritom nevidia reálne, že škody z pokút napokon uhradia konkrétni ľudia. "Ešte som nezažil, aby niekto z manažmentu zaplatil čo i len korunu za to, že prešustrovali milióny. Sú to také ´hrátky s čertem´," hovorí mediálny analytik Samuel Brečka. Celú iniciatívu pritom považuje za prázdne gesto.
Možno to zaplatí štát
Ak sa nepodarí určiť konkrétnu zodpovednosť ľudí z bývalého vedenia televízie, Hreha je pripravený hľdať riešenie inde. Nevylúčil pritom aj možnosť, že o peniaze požiada štátny rozpočet. Podľa členky mediálneho výboru, poslankyne SDKÚ-DS Magdalény Vášáryovej je málo pravdepodobné, že štátna kasa by mohla STV pomôcť. "Na dodatočné peniaze sú dobrí ministri financií mimoriadne citliví." Pomôcť STV nebude podľa nej môcť ani ministerstvo kultúry, ktoré má tento rok o jednu miliardu korún nižší rozpočet ako vlani.
Za prvú sériu SuperStar vyrubila licenčná rada verejnoprávnej televízii 8,5 milióna, za druhú 17,25 milióna korún. Časť pokút za prvú sériu už potvrdil aj Najvyšší súd. "STV nemôže prerušovať reklamnými blokmi filmy, ale ani žiadny iný ucelený program," trvá na rozhodnutí licenčnej rady jej šéfka Valéria Agócs.

Vybrané pokuty STV v rokoch 2003 - 2006:
porušenie jednotného systému označovania - sedemnásť pokút po 1,05 milióna korún
nezreteľné oddelenie reklamy - štyri pokuty po 700 tisíc korún
skrytá reklama - štyri pokuty po 600 tisíc korún
ohrozenie morálneho vývinu mladistvých - osem pokút po 70 tisíc korún
nedovolený sponzoring - dve pokuty po 150 tisíc korún
porušenie objektívnosti a nestrannosti - spolu 70 tisíc korún
Zdroj: SITA

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 08:45