StoryEditor

Vo Vyšnom Nemeckom vybavia sto áut za hodinu

06.06.2007, 15:14
Autor:
SITASITA

Až 100 áut za hodinu môžu vybaviť na hraničnom priechode s Ukrajinou vo Vyšnom Nemeckom, ktorý dnes otvorili. Namiesto dvoch pruhov na vybavovanie osobnej a autobusovej dopravy bude slúžiť päť pruhov, pričom jeden je vyčlenený pre vozidlá diplomatických služieb označených CD, ďalší pre autobusy a je tu aj pruh pre vybavovanie peších a cyklistov.
"Kapacita hraničného priechodu oproti minulosti vzrastie niekoľkonásobne, za deň by tu mali vybaviť 2 400 áut," uviedla dnes na tlačovej besede generálna riaditeľka Colného riaditeľstva Eleonóra Kročianová. Dodala, že sa zvýši aj počet colníkov tak, aby čakacia lehota bola kratšia ako dve hodiny, pričom zavedú systém kontroly na jedno zastavenie. K takýmto výkonom pomôže moderná informačná technika s databázami o osobách aj autách, špeciálne zariadenie na čítanie dopravných značiek, prístroj na monitorovanie radiácie, zariadenie na kontrolu autobusov a áut, ktoré odhalí dutiny, kde by sa mohol skrývať kontraband či čierny pasažier. Podobná technika už funguje v časti hraničného priechodu, kde sa kontroluje nákladná doprava.
Minister vnútra Robert Kaliňák dnes na tlačovej besede povedal, že je presvedčený, že kontrolóri EÚ, ktorí prídu v polovici júna preverovať opatrenia v rámci prípravy Slovenska na začlenenie do schengenského priestoru, budú prekvapení a v hodnotiacej správe pozitívne ocenia úsilie a dosiahnutý pokrok od poslednej kontroly vlani v októbri. Vyslovil presvedčenie, že Slovensko bude zaradené do schengenského priestoru od januára 2008. Dodal, že už sú odstránené zásadné nedostatky a splnené požiadavky ochrany našej pozemnej hranice s Ukrajinou a zvyšok bude dokončený podľa dohodnutých termínov.
"Kontrolóri EÚ uvidia nielen rozsiahlu rekonštrukciu hraničného priechodu vo Vyšnom Nemeckom, ktorý spĺňa schengenské kritériá a je najmodernejší na Slovensku. Zrekonštruovali sme aj dva železničné priechody v Čiernej Tisou a Maťovských Vojkovciach, vybudovali a moderne vybavili deväť oddelení hraničnej polície. Oddelenia i hraničiari sú vybavení modernou zabezpečovacou a komunikačnou technikou, stacionárnou aj mobilnou," povedal Kaliňák. Dodal, že im ukážu aj špeciálne časti systému elektronickej a vizuálnej ochrany hranice, no nechcel bližšie konkretizovať, o aké zariadenia ide. Ako uviedol, celý systém ochrany hranice má byť funkčný od jesene tohto roku. Hraničná polícia v spolupráci s lesníkmi dá do vyhovujúceho stavu aj 64 kilometrov lesných ciest, aby boli zjazdné terénnymi autami či štvorkolkami. Podľa Kaliňáka Slovensko bude môcť Európskej únii zaručiť ochranu pozemnej schengenskej hranice s Ukrajinou.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 05:13