StoryEditor

Budúci premiér - sólový hráč s fotografickou pamäťou

Šéf Smeru sa narodil v septembri 1964 a pochádza z malej dedinky Hrušovany. Nepotrpí si na dovolenky pri mori a rád si vychutná pohár suchého bieleho vína. Jeho najobľúbenejším jedlom sú vraj slivkové gule s makom, v parlamentnom bufete sa však naučil aj na pivo a párky. Rád relaxuje pri hudbe. Podľa svojich slov uprednostňuje absolútne tvrdý rock -- Guns´n Roses, ale aj U2.

Šéf Smeru sa narodil v septembri 1964 a pochádza z malej dedinky Hrušovany. Nepotrpí si na dovolenky pri mori a rád si vychutná pohár suchého bieleho vína. Jeho najobľúbenejším jedlom sú vraj slivkové gule s makom, v parlamentnom bufete sa však naučil aj na pivo a párky. Rád relaxuje pri hudbe. Podľa svojich slov uprednostňuje absolútne tvrdý rock - Guns´n Roses, ale aj U2. Hoci pôsobí veľmi odmerane, jeho kolegovia tvrdia, že vie byť aj vtipný. Jeho zmysel pre humor sa prejavuje aj v jeho bonmotoch. V roku 2002 napríklad navrhol riešenie pre cirkvi, ktoré chceli obmedziť nedeľný predaj v hypermarketoch. Vtedy im Fico odporučil, aby si vo veľkopredajniach prenajali časť plochy a slúžili tam nedeľné omše. Zdôvodnil to slovami: "Veriaci by tak ušetrili čas a pri počúvaní kňaza by si v pokoji nakúpili."

(Ne)tímový hráč
Fico rád športuje. Počas volebnej kampane v roku 1998 mal však ťažkú haváriu a odvtedy má problémy s chrbticou. Dvíhanie činiek tak zamenil za kolieskové korčule, hokej alebo beh. Rád hráva futbal a práve ním si v sobotu krátil čakanie na volebné výsledky. "Nie je to zlý hráč, ale hrá len na seba. Často radšej zakončuje sám, akoby prihral spoluhráčovi pred prázdnu bránu," zhodnotil hráčske schopnosti lídra sociálnych demokratov jeden z protihráčov. Manželia Ficovci sú obaja vášniví rybári. Z dnes už dvanásťročného syna podľa Fica vyrastie pravdepodobne právnik. "Svojmu kamarátovi pravidelne doručuje žaloby, rozsudky a návrhy na výkon rozhodnutia. Minule som to čítal. Napísal žalobu o vrátenie futbalovej lopty," povedal o Ficovi mladšom hrdý otec pred dvoma rokmi v rozhovore pre týždenník Live!.

Syn na jednotku
Líder sociálnych demokratov má dvoch súrodencov - staršieho brata Ladislava a mladšiu sestru Luciu, ktorá je rovnako ako on právnička. O svojej rodine šéf Smeru inak veľa nerozpráva. Vie sa len, že jeho matka pracovala ako predavačka v obuvi - spomínal ju aj na predvolebných mítingoch. Aj dnes, už ako dôchodkyňa, býva v obyčajnom paneláku v Topoľčanoch a "Robko" je pre ňu stále synom na jednotku s hviezdičkou. "Keď mal štrnásť rokov, narodila sa mu sestra Lucia. Staral sa o ňu ako otec," povedala pred časom pre časopis Život. Robko má podľa nej veľmi dobrú pamäť, čo sa mu dnes ako politikovi zíde. Aj profesori z topoľčianskeho gymnázia na neho spomínajú ako na veľmi usilovného študenta. "Robino bol aktívny v rámci celej školy i v Socialistickom zväze mládeže," povedal jeden z jeho bývalých profesorov. Po maturite odišiel do Bratislavy na Právnickú fakultu Univerzity Komenského. Školu ukončil s červeným diplomom.

Kde sa dvaja bijú...
Práve počas štúdia sa zoznámil aj so svojou manželkou. "V tom čase Fico a Ficová boli pre mňa jedni z mnohých študentov. Nevenovala som im väčšiu pozornosť ako iným," spomína na nich vysokoškolská pedagogička a v súčasnosti už Ficova parlamentná kolegyňa Katarína Tóthová. Nasledovala vojenčina. Na vojne bol Fico v Čechách - slúžil u tankistov a pracoval aj ako asistent vojenského vyšetrovateľa. Po vojenčine naštartoval kariéru vedeckého pracovníka v oblasti trestného práva. "Bol mojím poradcom pre otázky trestného práva a bol vcelku dobrý," hovorí o Ficovi Ľubomír Fogaš - kolega z fakulty, ktorý ho uviedol do politiky. Na začiatku politickej kariéry bol vraj Fico menej sebavedomý, no s ambíciami. "Dnes je to zrelý politik, ktorý ovláda všetky finesy politického života." Fogaša spája s Ficom ešte čosi. Dnešný šéf Smeru, ešte ako nominant SDĽ do parlamentu v roku 1995 ohlásil kandidatúru na post predsedu strany. Na poslednú chvíľu ju však za záhadných okolností a bez bližšieho vysvetlenia stiahol a vzdal sa jej práve v prospech Fogaša. Výsledkom bolo víťazstvo dovtedy relatívne neznámeho Jozefa Migaša.

Fico drží slovo
S Ľubomírom Andrássym, bývalým podpredsedom SDĽ, sa Fico po prvýkrát stretol v roku 1992. O Ficovi si myslí, že je skutočne presvedčený sociálny demokrat a nehrá sa na solidaritu len preto, že bol reprezentantom ľavicovej politickej strany. "V politike často musíte robiť kompromisy. Ak sa Fico však postavil v niektorých otázkach principiálne, tak to dodrží." Zrejme aj preto dodržal po voľbách v roku 1998 to čo sľúbil a keďže nedostal nijakú významnú funkciu vo vláde ani na generálnej prokuratúre, z SDĽ odišiel. Smerovanie Smeru sa niekoľkokrát menilo. Od pôvodnej "tretej cesty" až po sociálnu demokraciu. Napriek tomu, že Fico je dlhodobo najdôveryhodnejším politikom, paradoxne má smolu. Nie a nie sa dostať k moci. Potvrdilo sa to aj vo voľbách v roku 2002, keď Smer získal len niečo vyše 13 percent. Porážku niesol Fico ťažko. Odvtedy sa sústredil len na jediný cieľ - ďalšie voľby. Práca a pracovné nasadenie hrá u Fica oveľa významnejšiu úlohu ako dôraz na priateľstvo a kamarátske vzťahy. "Robo na mňa
niekedy pôsobí v politickej práci dojmom skôr už cholerika ako flegmatika," hovorí Andrássy.

Politika to sú aj škandály
Fico ako politik, ale aj ako súkromná osoba, je vďačným "sústom" novinárov. A škandály sa mu nevyhýbajú. Pravidelne sa objavujú informácie napríklad o jeho luxusnom aute - hoci sa napokon ukázalo, že bolo len požičané. Najnovšie ho vraj videli so stotisícovými Rolexkami na zápästí. Ťažké to mala zrejme aj jeho manželka Svetlana pri čítaní o jeho údajnej aférke s kolegyňou právničkou Zuzanou K. Pred dvoma rokmi ich prichytili fotoreportéri bulváru na viedenskom letisku, ako sa objímali. Fico sa k podobným obvineniam vyjadrovať odmieta. "Nikoho som neokradol, neznásilnil, nezabil. Súkromie je pre mňa dôležité, a preto o ňom nerád hovorím rovnako ako aj o svojej minulosti," odôvodnil Fico. Kým väčšina predsedov politických strán šla voliť so svojimi manželkami, Fico sa so straníckymi kolegami odobral na predvolený futbal do Alekšiniec, kde aj odvolil.

September 2002 – Robert Fico sa práve dozvedel, že po parlamentných voľbách nebude premiérom. Snímka TASR/V. Benko
Najpopulárnejší politik počas svojej kariéry pocítil aj tvrdosť protivníkov. Snímka TASR/M. Cibulková
September 1999 – Fico oznamuje, že opúšťa loď SDĽ. Snímka TASR/I. Majerský
V jednom tíme s šéfmi KDH a SDKÚ-DS si to už vyskúšal v roku 2002. Zápas proti diplomatom prehrali 3:7. Smímka TASR/Š. Puškáš
Okrem futbalu, kolieskových korčúľ nepohrdne ani počítačovou hrou, Snímka TASR/V. Benko

01 - Modified: 2003-03-12 21:02:52 - Feat.: 0 - Title: Metóda Eligo už aj na Slovensku 02 - Modified: 2003-03-12 21:14:58 - Feat.: 0 - Title: Poistenci DDP nesmú byť zneistení
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 03:19