StoryEditor

Elitné súdy majú problémy- chýbajú im ľudia

06.09.2005, 00:00
Odkladanie verdiktov v ústavných sporoch. Prieťahy v konaní. Hroziaci kolaps. To všetko má za následok nedostatok sudcov na elitných slovenských súdoch.

Odkladanie verdiktov v ústavných sporoch. Prieťahy v konaní. Hroziaci kolaps. To všetko má za následok nedostatok sudcov na elitných slovenských súdoch.
Už niekoľko mesiacov čaká verejnosť na rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR o interrupčnom zákone. Predseda súdu Ján Mazák tvrdí - nerozhodneme, kým nás nebude 13. Dnes majú 11 sudcov. "Neúplnosť pléna vyvoláva vo všetkých konaniach o súlade právnych predpisov s ústavou problém," zdôraznil Mazák pre HN. Na rozhodnutie v ústavných sporoch je potrebná minimálne väčšina sedem hlasov - a tie sa podľa neho ľahšie získavajú pri plnom obsadení pléna. "Ak sa táto väčšina nedosiahne, návrh sa musí zamietnuť z formálnych dôvodov, čo znamená odmietnutie odpovede na ústavné otázky nastolené pri napadnutí ústavnosti zákonov".
Podľa informácií HN sa na personálne posilnenie bude zrejme čakať aj pri ďalších prípadoch z "balíka" viac ako 30 neukončených vecí.
Nedostatok kvality
Kde je problém? Parlament musí zvoliť až štyroch kandidátov, z ktorých prezident vyberie dvoch nových ústavných sudcov. Ten má však zatiaľ v rukách len tri mená, so zvolením štvrtého majú poslanci problém. "Nie je dostatok kvalitných kandidátov," vysvetľuje podpredseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Miroslav Abelovský. Renomovaní právnici sa na voľné miesta podľa neho nehrnú - nechcú riskovať fiasko, že prezident SR Ivan Gašparovič ich nakoniec nevyberie. Hlava štátu súčasný personálny stav na ÚS nepovažuje za dobrý, no s Mazákovým názorom nesúhlasí. "Súd môže o takej závažnej veci, akou sú interrupcie, rozhodnúť aj v súčasnom zložení, teda bez zvýšenia počtu sudcov," tlmočil prezidentov názor jeho hovorca Marek Trubač. Ďalší pokus zvoliť štvrtého kandidáta má parlament na programe po 14. októbri, keď je uzávierka prihlášok. Do včera prišla do NR SR iba jedna.
Zažehnaný kolaps?
Problémy má aj Najvyšší súd (NS) SR. Jeho predseda Milan Karabín dokonca nedávno avizoval možný kolaps trestného kolégia. To totiž dostalo do agendy aj odvolania proti rozhodnutiam Špeciálneho súdu. Kolégiu pritom chýbajú minimálne štyria sudcovia. "Tie veci budeme musieť vybavovať prednostne a hrozí tak, že ostatné prípady nebudeme stíhať rozhodovať v primeranej lehote," upozornil HN Karabín. Situáciu na trestnom úseku by mohlo vyriešiť výberové konanie - na štyri voľné miesta sa prihlásili štyria uchádzači. Nie každý má však miesto už garantované. "My musíme vybrať len najlepších z najlepších." Ďalších 21 záujemcov sa prihlásilo na päť voľných miest v občianskoprávnom a správnom kolégiu. Zvýšený záujem podľa všetkého spôsobilo avizované zatraktívnenie platov sudcov NS. Tie sa majú podľa návrhu ministerstva spravodlivosti zvýšiť z 1,3-násobku mesačného platu poslanca NR SR na dvojnásobok (t. j. vyše 90-tisíc Sk). Ministerstvo priznáva, že cieľom je stabilizovať tento súd. "Jeho sudcovia by mali byť lepšie finančne motivovaní," skonštatoval hovorca rezortu Richard Fides. To by zase znamenalo ďalšie nároky na štátny rozpočet. Aj preto iniciatíva rezortu narazila už v pripomienkovom konaní na odpor rezortu financií.

Príde Hrubala o talár?
Personálne problémy má aj Špeciálny súd (ŠS), ktorý funguje od 1. júla - namiesto štyroch trojčlenných senátov sa podarilo vytvoriť iba dva (vypomáhať tak musia "záložné" senáty z Krajského súdu v Banskej Bystrici). Včera navyše Súdna rada zamietla návrh na dočasné pridelenie dvoch banskobystrických sudcov pre potreby ŠS. Problémy má aj podpredseda tohto súdu Ján Hrubala - ten pre dopravnú nehodu, po ktorej sa odmietol podrobiť dychovej skúške, môže dokonca prísť o sudcovský talár. Súdna rada podá návrh na disciplinárne konanie, ktoré umožní Hrubalu potrestať prísnejšie, ako to navrhovali minister spravodlivosti Daniel Lipšic a Hrubalov šéf Igor Králik. "Dokonca nie je vylúčené ani odvolanie z funkcie," uviedol predseda rady Karabín. Lipšicov a Králikov návrh pritom hovoril o dvojročnom zákaze viesť auto, pokute 15-tisíc Sk a znížení troch mesačných platov o 15 percent. Minister je naďalej presvedčený, že jeho návrh je dostatočne prísny. "Je to prísnejší trest, aký bol v podobnom prípade uložený ktorémukoľvek inému občanovi," vyhlásil Fides.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 02:42