StoryEditor

Pri dodávkach drahých liekov obídu lekárnikov

21.07.2005, 00:00
Zdravotné poisťovne budú môcť nakúpiť lieky pre svojich poistencov bez obchodných prirážok. Výrobcovia liekov a distribútori im budú môcť totiž od septembra oficiálne dodávať lieky a zdravotnícke pomôcky priamo, bez prostredníctva lekární.

Zdravotné poisťovne budú môcť nakúpiť lieky pre svojich poistencov bez obchodných prirážok. Výrobcovia liekov a distribútori im budú môcť totiž od septembra oficiálne dodávať lieky a zdravotnícke pomôcky priamo, bez prostredníctva lekární. Toto opatrenie je výhodné najmä pre zdravotné poisťovne a výrobcov liekov. Naopak, o svoje zisky môžu prísť distribútori a lekárnici. Nedotýka sa to však bežných liekov, ale najmä drahých, vysoko špecializovaných liekov, ktoré budú poisťovne objednávať individuálne pre svojich poistencov. Samotných pacientov sa zmena priamo nedotkne - ide o lieky, ktoré sú plne hradené poisťovňami.

Odstránili podozrenia
Poisťovne nakupovali lieky priamo už v minulosti. Podľa prezidenta Združenia zdravotných poisťovní Igora Dorčáka sa tak filozofia systému zásadne nemení. Prečo potom ministerstvo prichádza s nápadom ošetriť túto problematiku jednoznačne v zákone? "V minulosti sa objavili podozrenia, že tento proces nie je transparentný," skonštatoval hovorca rezortu Karol Farkašovský. Podľa nového ustanovenia nemusí byť liek dodaný cez zmluvnú lekáreň, hoci sa to nevylučuje. Doteraz sa takýmto spôsobom objednávali najmä cytostatiká, koagulačné faktory či rastové hormóny. Ministerstvo včera dalo do pripomienkovania zoznam stovky účinných látok, ktoré môžu poisťovne priamo nakupovať od septembra. Sú medzi nimi napríklad botulotoxín, vakcíny proti hepatitíde, detskej obrne, tetanu či osýpkam. Od júla už takýmto spôsobom nakupuje napríklad Vzájomná zdravotná poisťovňa Dôvera pre svojich poistencov aj očkovacie vakcíny. "Cieľom plošného nákupu je zabezpečiť pre určitú skupinu poistencov liečbu, ktorá je finančne náročná, za nižšiu cenu," povedala hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Petra Kafúnová. Najväčšia zo zdravotných poisťovní vynaložila v minulom roku na nákup rastového hormónu a koagulačných faktorov takmer 440 miliónov korún. Vďaka plošnému nákupu pritom ušetrila 320 miliónov korún.

Distribútori nie sú vylúčení
"Distribútor si môže naďalej svoju prirážku uplatniť a poisťovňa tak ušetrí prirážku lekárne," poznamenal Sína Niku, riaditeľ distribučnej spoločnosti Phoenix. Ak sa však poisťovňa dohodne priamo s výrobcom, tak ani distribútor z toho nič nemá. Podľa Niku sa aj v minulosti v atypických prípadoch vyjednávali osobitné podmienky. "Pri liekoch, ktoré poisťovne nakupujú plošne, sú prirážky aj tak len minimálne alebo žiadne," zdôraznil. Podľa distribútorov sa bez nich výrobcovia aj tak nezaobídu, keďže nie sú vybavení na to, aby dodávali lieky na určité pracovisko, často za špeciálnych podmienok - napríklad pri dodržaní určitej teploty. Čo na to hovoria samotné lekárne? "Budú sa nám znižovať obraty," skonštatovala hovorkyňa Slovenskej lekárnickej komory Ernestína Tóthová. Spolu s prezidentom Asociácie dodávateľov liekov Andrejom Reinerom sa zhodujú v názore, že lekárnik má rovnakú prácu s liekom za 50 aj za 50-tisíc korún. Rozdiel je v tom, že z druhého má mnohonásobne vyšší zisk.

Naše lieky najdrahšie
Zdravotné poisťovne uhrádzajú koncovú cenu lieku vrátane DPH. "Ak porovnáme štruktúru cien, u nás zdravotné poisťovne pri rovnakej cene a objeme marží zaplatia až o trinásť percent viac ako v susednej Českej republike," poznamenal Reiner. Dodal, že koncové ceny liekov sú nižšie aj v Maďarsku a v Poľsku. Pri rovnakej cene lieku od výrobcu, napríklad sto korún, je výsledná cena lieku po započítaní marží distribútora, lekárne a DPH rozdielna. Na Slovensku vychádza 157 korún, v Česku takmer 139 korún, v Poľsku 129 korún a v Maďarsku 128 korún. Najnižšiu maržu pre distribútora má pritom Maďarsko a pre lekárne Poľsko. "Z krajín bývalej V4 máme najvyššie ceny liekov," uviedol Reiner. Môže za to aj vysoká DPH, ktorá tvorí až jednu pätinu z ceny lieku. V ostatných krajinách je na úrovni zhruba päť percent.

Výška marží pre jednotlivé kategórie liekov
- ak sa liek dodáva priamo do nemocnice je spoločná obchodná prirážka do 10 percent, či už pre distribútora alebo lekáreň
- na bežné lieky majú distribútori maržu 11 percent a lekáreň 21 percent
- na voľnopredajné lieky majú lekárne prirážku do výšky 15 percent a distribútori 5 percent
- na finančne náročné lieky v tzv. F skupine je marža 4 percentá pre distribútorov a 6 percent pre lekárne
- na vakcíny majú lekárne prirážku 7 percent a distribútori 5 percent

Výška marží
(v %)
typ liekov distribútori lekárne
bežné lieky 11 21
voľnopredajné lieky 5 15
drahé lieky v tzv. F skupine 4 6
vakcíny 5 7
Ak sa liek dodáva priamo do nemocnice je spoločná obchodná prirážka do 10 percent, či už pre distribútora alebo lekáreň
Zdroj: hn

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
07. máj 2024 00:10