StoryEditor

Monitor deviatakov. Zimomriavky aj plyšáky.

13.03.2007, 23:00
Vstávanie so zimomriavkami a stiahnutým žalúdkom. Tajná cigareta pred školou. Mohutný nádych po rozdaní testov, a potom už len sústredenie. Celoslovenský test Monitor 9, ktorý môže byť vstupenkou na väčšinu stredných škôl, včera písali aj deviataci na Základnej škole na Mierovej ulici v Bratislave.

Vstávanie so zimomriavkami a stiahnutým žalúdkom. Tajná cigareta pred školou. Mohutný nádych po rozdaní testov, a potom už len sústredenie. Celoslovenský test Monitor 9, ktorý môže byť vstupenkou na väčšinu stredných škôl, včera písali aj deviataci na Základnej škole na Mierovej ulici v Bratislave. Krátko pred ôsmou školníčka odomyká dvere na škole. "Dúfam, že to napíšem," hovorí Silvia, ktorá postáva v húfe žiakov pred budovou. Viac sa bojí slovenčiny, musela sa veľa vecí učiť naspamäť. Dievčatá sa spoliehajú aj na talizmany. Retiazka s príveskom v tvare iniciál New Yorku, fotka rodičov, plyšáky. "Chcem sa dostať na gymnázium -- ak urobím monitor nad 75 percent, zoberú ma bez prijímačiek," vraví Simona.
Prípravy na test
Žiaci mali pred monitorom v škole prísnejší režim. "Celý január sme písali staré testy," upozorňuje výchovná poradkyňa Valéria Maruniaková. Deti však pripravovali už od septembra. Riaditeľka školy Renáta Krížková zaviedla na začiatku školského roka dobrovoľné doučovanie -- deti si mohli každý týždeň pribrať hodinu slovenčiny alebo matematiky. Prípravu využili podľa nej tri štvrtiny žiakov. Veľká ručička na hodinách o chvíľu ukáže 9.20. Po písomke z matematiky vychádzajú z triedy prví žiaci. Prevracajú očami. "Test bol ľahší ako ten minuloročný," tvrdí Ivana. Na škole píše 46 deviatakov, z toho piati sú hendikepovaní dyslexiou či iným druhom postihnutia. Na napísanie testu majú o polovicu viac času, ako ostatní.
Stráž
V triede stoja dve učiteľky. Jedna je tu doma, druhá učí na inej základnej škole. "Na slovenský jazyk máte šesťdesiat minút," oslovuje učiteľka žiakov rozdelených po jednom v každej lavici. Prvá dohliada, aby žiaci medzi sebou neodpisovali, druhá, aby miestna učiteľka nepomáhala "svojim" zverencom. "Aj tak sme si radili -- znaková reč, očné signály," prezrádza finty 15-ročná Lenka. Výsledky monitoru akceptuje čoraz viac stredných škôl. Na niektorých školách preto dohliadajú na objektívnosť testovania aj stredoškolskí pedagógovia. "K nám neprišli," vraví riaditeľka Krížková. "Ale máme tu kontrolu od zriaďovateľa." Ranné otváranie obálok prebehlo úplne bez problémov, spomína Viera Kováčová z Miestneho úradu Ružinov.
Výsledky o päť dvanásť
Maruniaková ľutuje posunutie termínu skúšania. Ministerstvo pre chrípkové prázdniny na takmer 300 školách presunulo Monitor 9 z februára na marec. "Bratislavský kraj mal uplynulý týždeň jarné prázdniny, deti vypadli z tempa." Aby nabehli na pracovný rytmus, v pondelok absolvovali navyše dve hodiny z oboch skúšaných predmetov. Problémy budú podľa nej aj po zverejnení výsledkov. Riaditelia ich dostanú elektronicky až 28. marca. Rodičia tak budú mať len dva dni, aby sa na základe výsledkov svojich ratolestí definitívne rozhodli pre strednú školu a oznámili ju riaditeľom základných škôl. Tým následne ostáva čas do 6. apríla, aby prihlášky vyplnili, doplnili výsledky Monitoru a poslali na vybrané stredné školy. "Oni aj my sa dostávame od časového stresu, strávime tu možno aj víkend."
Oslava
Učiteľky si prezerajú testy. Náročnosť testov je podľa nich primeraná. "Matematika je približne rovnako náročná ako vlani," konštatuje Maruniaková. Či je obsah testov v súlade s osnovami? Okrem jedného sporného príkladu z matematiky vraj všetky. Je hodina predpoludním. Z tried vychádzajú poslední žiaci. "Pôjdeme to osláviť," tvrdí zhodne skupinka školákov. Pre tých, ktorí chcú ísť na školu, kde je jediným kritériom dobrý výsledok z monitoru, sa škola tento rok skončila.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 16:26