StoryEditor

Chaos vo financovaní športu. Štát chystá nové pravidlá

22.03.2007, 23:00

V čase vrcholiaceho korupčného škandálu vo futbalu sa pripravuje zmena pravidiel financovania športu. Podľa ministerstva školstva peniaze, ktoré športovci od štátu dostávajú, sú rozdeľované na základe nejasných pravidiel a o peniaze sa uchádza neprehľadná sieť občianskych združení -- u štátu lobujú stovky regionálnych a desiatky celoslovenských organizácií. "Chceme, aby sa šport očistil a bola voči nemu väčšia dôvera. Osobne budem presadzovať prísnejšie a transparentnejšie kritériá na prideľovanie štátnych dotácií pre šport," potvrdil pre HN splnomocnenec vlády pre šport a poslanec parlamentu Dušan Galis (Smer-SD). Na šport dáva štát približne miliardu ročne. V hre je pritom ešte väčší balík peňazí -- z lotérií by na šport mohlo ísť až o 800 miliónov korún viac.
Nové pravidlá
Štát dnes podporuje spolu 88 športov. Futbal, hokej, ale aj biliard, šípky či sumo. Podľa nových pravidiel by sa mohli športy rozdeliť do niekoľkých skupín. Medzi kritériami budú aj výsledky športovcov za posledných päť rokov, či rozšírenosť a obľúbenosť športu. V najlepšie financovanej skupine by sa mala ocitnúť asi desiatka športov vrátane hokeja, futbalu, tenisu či kanoistiky. "Tlačíme na to, aby štát určil, ktoré športové odvetvia majú dôležitosť pre spoločnosť," hovorí šéf Slovenskej únie športu Ján Filc. Definitívne sa rozhodne v septembri.
Bitka o milióny
Medzi ministrom školstva Jánom Mikolajom a šéfom rezortu financií Jánom Počiatkom momentálne prebieha boj o stovky miliónov korún. Mikolajov rezort v návrhu zákona o športe chce pridať športu polovicu výťažku z lotérií -- asi 800 miliónov korún ročne. Dve tretiny z týchto peňazí by mali podľa hovorkyne ministerstva školstva Viery Trpišovej smerovať do regiónov pre talentovanú mládež, školské športové súťaže či na budovanie športových objektov. Ak by sa podarilo presadiť financovanie športu priamo z hazardu, štátny rozpočet o tento balík príde. Počiatek s takýmto využitím peňazí nesúhlasí. "Peniaze už nemajú tú legendárnu mašličku, takže o tomto návrhu budeme ďalej diskutovať. Ale ja som zatiaľ proti."
(Ne)môžeme si to dovoliť
Peniaze na šport musí nájsť ministerstvo školstva vo vlastnej kapitole, tvrdí hovorca rezortu financií Miroslav Šmál. "Peniaze z Tiposu môže chcieť aj zdravotníctvo, kultúra alebo niekto iný. Nedá sa povedať, dajme 50 percent na šport, keď sú tu iné veci, ktoré nemáme z čoho zaplatiť. To si nemôžeme dovoliť."
Proti zvyšovaniu peňazí, ale z iných dôvodov, je aj Jozef Tokoš, ktorý pripravoval reformu financovania športu pre expremiéra Dzurindu. "Ministerstvo chce zvýšiť prostriedky na šport ešte pred zásadnou reformou jeho financovania." Štátny rozpočet by mal podľa neho financovať len vrcholových športovcov a pár vybraných športov. Samospráva by sa mala o šport v regiónoch postarať sama.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 10:34