StoryEditor

Parlament sa zmenil na trhovisko s hlasmi poslancov

Pokračujúce rokovanie NR SR absolútne odhalilo najväčší problém vládnej koalície: nedostatok hlasov v parlamente. Ďalšia vládna reforma sa stáva obeťou straty koaličnej väčšiny v parlamente. Už počas hlasovania o pozmeňujúcich návrhoch na optimalizáciu súdov sa preukázalo, že dohody prechádzajú naprieč politickým spektrom.

Opozícia sa už ani netají, že jej stratégia sleduje jediný cieľ - testovať jednotu koalície. Napríklad Smer dnes mieni predložiť návrh na zachovanie ďalších siedmich súdov. Do zoznamu doplnili súd v Šali, pretože jeho zachovanie podporovala SMK. "Chceš Skalicu? Tak podpor Nové Mesto nad Váhom," oznámili ľudia zo Smeru podľa dôverných informácií HN poslancom NR SR za ANO. Svoju pozíciu dokáže využiť aj Slobodné fórum. Pôvodne prisľúbilo KDH pomoc pri zabezpečení priechodnosti reorganizácie súdov. Pri hlasovaní však podporili opozičné korekcie výmenou za zachovanie obvodného súdu v Kežmarku.
Koaličná (bez)nádej
"Možno bude lepšie ísť na barikády a padnúť, ako sa nechať ďalej zosmiešňovať," komentoval situáciu poslanec NR SR za KDH František Mikloško. Podľa neho je už iba otázkou času, pokiaľ táto situácia dospeje k predčasným voľbám. "Koalícia nemá väčšinu a v tejto chvíli závisíme do SF, ktoré vyhlasuje, že je opozičné, ale zároveň hovorí, že chce plniť vládny program, takže zatiaľ nie je jasné, čo vlastne je," povedal Mikloško. Situácia sa vraj vyjasní pri rokovaniach o skupine reformných zákonov z oblasti zdravotníctva, najneskôr do pol roka. Naopak, poslanec NR SR za SDKÚ Peter Miššík nevidí situáciu dramaticky. "Podnikáme kroky preto, aby prešiel dobrý zákon o reforme justície. Ak bude jeho filozofia pozmeňovacími návrhmi zmenená, tak ho nepodporíme," konštatoval. Predseda poslaneckého klubu SMK Gyula Bárdos konštatoval, že priebežné výsledky rokovania ilustrujú reálnu situáciu vládnej koalície. Riešenie by podľa neho mali hľadať predsedovia tých politických strán, z ktorých odišli poslanci. Napriek tomu sa však Bárdos neobáva predčasných volieb s odôvodnením, že zvíťazí politická zodpovednosť.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 16:21