StoryEditor

Slováci sa viac starajú o zdravie

29.09.2006, 00:00
Slováci začali chodiť častejšie k lekárom na bezplatné preventívne prehliadky. Zlepšilo sa povedomie a zodpovednosť pacientov, alebo je dôvodom zvýšená iniciatíva lekárov?

Slováci začali chodiť častejšie k lekárom na bezplatné preventívne prehliadky. Viac roboty tak majú praktickí lekári, gynekológovia a urológovia. Zlepšilo sa povedomie a zodpovednosť pacientov, alebo je dôvodom zvýšená iniciatíva lekárov?
Podľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne obrat k lepšiemu nastal po tom, čo poisťovňa začala hodnotiť kvalitu lekárov aj podľa toho, koľko vykonajú preventívnych prehliadok. Trvalo najvyšší počet z predpísaných prehliadok - až 80 percent - vykazujú detskí lekári. Čoraz viac žien si nájde cestu aj ku gynekológovi. "Kým do roku 2004 mali napríklad prehliadky zamerané na odhaľovanie rakoviny krčka maternice klesajúcu tendenciu, vlani sme zaznamenali prvý raz ich nárast," upozornila hovorkyňa poisťovne Petra Balážová.

Starší = zodpovednejší
V prvom polroku 2006 evidujú oproti rovnakému obdobiu minulého roka takmer o 4 500 gynekologických preventívnych prehliadok viac. Vlani ich absolvovalo 164 884 žien, v tomto roku 169 335. Výrazný nárast - až o 75 percent - eviduje poisťovňa aj v počte vyšetrení na včasnú diagnostiku rakoviny prostaty. Kým v prvom polroku 2005 navštívilo urológa 2 306 mužov, za posledný polrok ich bolo už vyše 4-tisíc. Na túto preventívnu prehliadku majú bezplatný nárok muži nad 50 rokov raz za tri roky. "Zvýšenie počtu prehliadok pripisujem osvete, ktorú robíme intenzívne medzi pacientmi," povedal pre HN predseda Slovenskej urologickej spoločnosti Ján Breza.

Stovka za pacienta
U všeobecných lekárov narástol medziročne počet prehliadok približne o 8 300. Potvrdil to aj praktický lekár pre dospelých z Bratislavy Jozef Dinka. "Pacientov vždy pri návšteve upozorním na najbližší termín preventívnej prehliadky." Netají sa tým, že je to aj finančne výhodné. Za každú prehliadku pacienta dostane lekár od poisťovne sto korún. "Preventívne prehliadky uhrádzame nad rámec pravidelných platieb," poznamenala Balážová.

Zubári bez nárastu
Výnimkou sú stomatológovia. U nich sa počet prehliadok drží na rovnakej úrovni. Za prvý polrok navštívilo zubára kvôli prevencii 260-tisíc dospelých a 200-tisíc detí. "Je to tým, že väčšinu minuloročných kontrol sme urobili až koncom roka a podľa zákona môžeme vykonávať ďalšie až štyri mesiace po ošetrení chrupu," uviedol prezident Slovenskej komory zubných lekárov Ján Gašič. Nárast očakáva až v druhom polroku. Môže sa však stať, že nie všetci poistenci Všeobecnej zdravotnej poisťovne ich stihnú. "Dostali sme také finančné limity, že 20 až 25 percent pacientov nemôžeme prezrieť," zdôraznil Gašič. Takýmto pacientom bez preventívnej kontroly preto hrozí, že v roku 2007 si budú musieť za ošetrenie u zubára platiť.

ANKETA:

Chodíte pravidelne k lekárovi na preventívne prehliadky?
Zuzana Z., 44 rokov, referentka z Lábu:
Ku gynekológovi a k zubárovi áno, s praktickým lekárom je to už horšie. Ocenila by som, keby mi prehliadku nejako pripomínal.
František B., 36 rokov, manažér zo Šamorína: Kedysi som chodieval pravidelne, ale teraz som už asi dva roky nebol. Nemám na to skrátka čas.
Barbora K., 23 rokov, študentka z Bratislavy: A to sa má? Vlastne, k zubárke chodím, to áno, ale k praktickému lekárovi nie.
Michal M., 66 rokov, dôchodca zo Žiaru nad Hronom: K môjmu lekárovi chodievam pravidelne a ten ma posiela na potrebné vyšetrenia či k špecialistom.

Aké choroby trápia Slovákov
- nádorové ochorenia spôsobujú predčasnú smrť štvrtiny mužov a pätiny žien
- na dýchacie problémy zomiera 6,4 percenta mužov a 5 percent žien
- choroby obehovej sústavy predčasne usmrtia 48 percent mužov a 61 percent žien
- na poranenia hlavy a otravy zomiera takmer 9 percent mužov a 3 percentá žien
- problémy s nadváhou a obezitou má 57 percent mužov a 47 percent žien
Zdroj: MZ SR

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 00:55